A világhírű M. Chapoutier pincészet borai

A világhírű M. Chapoutier pincészet borai

Az egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője a Rhone borvidékének, a Chapoutier család 1808 óta művel szőlőt és kereskedik borokkal, eredetileg a  Rhone borvidéken, de ma már van ültetvényük Elzászban, Roussillonban, Portugáliában, és Ausztráliában is. A rhone-i birodalmuk 240 hektáros terület. 1991 óta biodinamikusan művelik a szőlőt, 1994 óta Braille írással látják el a címkéiket. A 10 millió palackos éves kapacitásra kalibrált új feldolgozójuk 2009-ben épült meg és organikusan simul be a tájba. Az idős, beállt ültetvényeket organikusan és biodinamikusan művelik, törekedve a minél kevesebb ökológiai lábnyom hátrahagyására.

A következő sort a Veritas Winebárban lehetett kóstolni egy mesterkurzus keretében.

“La Ciboise” Luberon Blanc 2017

Grenache blanc, vermentino, viognier és roussanne házasítása. Homokos, mészköves területről, géppel szüretelték. Bogyózás után acéltartályban erjedt, majd 5 hónapos finom seprős érlelést kapott.

Közepesen intenzív illatában fehér virágok, érett őszibarack, körte, sárgadinnye és pirított mogyoró, érintésnyi mandula és némi vegetalitás fedezhető fel. Kóstolva kerek, közepes testű bor, közepes savakkal. A csonthéjas gyümölcsök aromái uralják a kortyot.  Egyensúlyos ital, amely kicsit gyorsan elfogy a szájban. 6 pont (2825 Ft)

Cotes-du-Rhone, “Belleruche” 2016

Grenache blanc, roussanne, viognier, clairette és bourboulenc házasítása. Köves-márgás, agyagos-meszes talajon termesztett alapanyag, melyet géppel szüreteltek. Bogyózás és rövid héjon áztatás után acéltartályban erjedt, majd 5 hónapig finom seprőn pihent.

Intenzív illatában nagyon hangsúlyos az érett őszibarack és a trópusi gyümölcsök aroma világa. Mellette megjelenik a barnult alma is, amely csökkenti az élményt. Szájban krémes textúrájú, és közepesnél kicsit vastagabb testű. Sós savakkal és melegítő alkohollal. 6 pont (3380 Ft)

Saint-Péray “Lieu-dit Hongrie” Blanc 2016

A dűlő a Hongrie (magyar) folyóról kapta a nevét. Dűlőszelektált marsanne, 40 éves tőkékről, agyagos, meszes talajról. Kézi szüret és teljes fürtös préselés után hordóban erjedt saját élesztővel, majd nyolc hónapot töltött 600 literes hordóban, amelyben a finom seprőt felkeverték bizonyos időközönként.

Illatában trópusi gyümölcsök, őszibarack, menta, mangó, fehér virágok, gyógynövények, édes kömény. Szájkitöltő, krémes érintésű, tartalmas bor. A jó savak ellensúlyozzák a magasabb alkoholérzetet. Izgalmas és szép bor, megfelelően hosszú lecsengéssel. 7 pont

Hermitage, “Chante-Aloutte” 2015

A termőhely lösz és gránit keveréke, amely szép savat és sósságot eredményez. Teljes fürtös préselés után részben hordóban, részben acélban erjedt saját élesztővel. 70%-a 600 literes hordóban, a többi acélban pihent. 2-3 hónapon át a finom seprőt felkeverték.

Illatában pirított magvak, krémesség, trópusi gyümölcsök, mangó, őszibarack, akácvirág. Izében édes akác, mangó,  gyömbér, vajas pirítós, magvak, fahéj, tejcsoki fedezhető fel. Szájkitöltő, vastag korty, olajos textúrával. Mandula, pirított magvak, birsalmasajt, trópusi gyümölcsök jelennek meg az ízben. Kerek, puha savak jellemzik, közepesnél hosszabb finissel. 7,5 pont (19420 Ft)

Grand Ferrage Rosé, Cotes de Provance 2016

A tulajdonos lányának a pincéje Provanceban. Grenache, syrah, cinsault, cabernet sauvignon, clairette és rolle alkotja.

Illatában epres, enyhén földes, erdei gyümölcsökkel megspékelve. Vastagabb és krémesebb, mint az itthon megszokott rosék. Ízében piros ribizli, szamóca, málna vonul fel, közepes lecsengéssel. 6 pont (3445 Ft)

“La Ciboise” Luberon 2016

Grenache noir és syrah házasítása. Homokos, agyagos talajon termett szőlő, géppel szüretelve, cementtartályban erjedt, majd pihent további 6 hónapot.

Intenzív illatában, avaros, földes, fekete borsos jegyek pörkölt aromákkal és sok piros bogyós gyümölccsel. Ízében a gyümölcsök vezetnek, mellette jelennek meg gombás, avaros jegyek. Közepes test, jó egyensúly. 6 pont (2485 Ft)

“Belleruche” Rouge Cotes du Rhone 2016

Grenache es syrah házasítása. A fenolos érettség állapotában géppel szüretelték. Acélban és cement tartályban erjedt 3-4 héten át, majd 6 hónapot pihent.

Szép és sokrétű illatában fekete bors, földesség, vér, fahéj, tejcsoki, erdei gyümölcsök kavalkádja. Közepesnél nagyobb test, izgalmas savak, kicsit szárító tanninok, sós ízek. A fanyar erdei gyümölcsök mellett füst, sonka, toast, sülthús is felfedezhető. Közepes lecsengés. 6,5 pont (3300 Ft)

Crozes-Hermitages, “Les Meysonniers” 2015

Les Meysonniers név a birtok első tulajdonosára utal. 100% syrah, amely kavicsos, agyagos, hordalékos talajon, organikus művelés során termett. Cementtartályban erjedt, majd utána egy évet pihent, 85%-ban cementben, 15%-ban hordóban.

Fantasztikusan gazdag illatában érett erdei gyümölcsök sokasága, szilvalekvár, cassis, sülthús, gombák, földesség, fahéj, vanília, túlérett szamóca. Telt, de nagyon egyensúlyos bor, izgalmas savakkal, érett tanninnal. Az alkohol kicsit melegít, de jól simul az összképbe. Buja, gazdag és hosszú. 8 pont (5720 Ft)

Crozes-Hermitages, “Les Meysonniers” 2016

Az előző bor fiatalabb testvére, hasonló készítésmóddal.

Közepesnél intenzívebb illatában eperlekvár, szeder, feketeribizli, joghurt, földesség, tejcsoki, kávébab fedezhető fel. Az előzőnél egyértelműen fiatalosabb karakterű, lendületesebb savak, kicsit tapadósabb tanninok jellemzik. Fanyar gyümölcsök sokasága, fekete bors, szegfűszeg, szegfűbors aromái uralják az ízt. 6,5 pont (6500 Ft)

Chateauneuf-du-Pape, “La Bernardine” 2015

A pápák bora elvileg 13 kékszőlő házasításából készülhet, de ma már vagy 100% grenache, vagy grenache alap, kevés syrah, mourvedre kiegészítéssel. Itt is ez utóbbit látjuk. A cementtartályos erjesztés után további 15 hónapot pihent ott.

Közepesen intenzív illatában szamóca,  feketeribizli, szeder, áfonya, cseresznye, szilva, és ezek mellett jelennek meg a finom fűszerek, mint a fahéj, tejcsoki és érintésnyi ánizs. Vastag, szájkitöltő bor, krémes textúrával, férfias, de nem túl szárító tanninnal, lendületes savakkal. Egyensúlyos, jó arányokat mutató bor. Komplex ízvilág: toast, sonka, szeder, fekete oliva, bors, krétásság, földesség. Komoly anyag, hosszú finissel. 7,5 pont (11945 Ft)

Hermitage, Monier de La Sizeranne 2012

Homokos, mészköves talaj alakult ki gránit alapon, ahol a syrah termett. Cementtartályban erjedt folyamatos csömöszölés vagy körfejtés mellett. A tétel 85%-a hordóban, a maradék cementben érlelődött 18 hónapon át.

Fantasztikusan gazdag, érett vörösbor illat igazán kellemes aromák sokaságával: erdei gyümölcsök, cseresznye, medvecukor, bors, szilva, finom bőrösség, hecsedli lekvár, fekete olíva. Megkóstolva harmonikus, elegáns, izgalmas savú bor. Tanninja szépen simul az összképbe. Meggyőző egyensúllyal igyekszik meghódítani a fogyasztót. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. Ízében: fekete ribizli, szilva, erdei gyümölcsök, fűszerek, fahéj, szerecsendió, medvecukor. 8,5 pont (28255 Ft)

Szerző és képek: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Barta Pince: három különleges tokaji édes bor

Barta Pince: három különleges tokaji édes bor

A Barta Pince több mint másfél évtizede faggatja Mád egyik legkomolyabb minőséget produkálni képes dűlőjét, az Öreg királyt. A kezdetektől 2015-ig Homonna Attila volt a borász, a 2008-as évjárat is az ő munkáját dicséri. Kiegyensúlyozott évjáratról beszélünk, amelyből sok szép bor született. Egy különleges alkalom […]

Generációkon átívelő borkészítés

Generációkon átívelő borkészítés

A Moser család már a XII. században is szőlőt művelt, nem véletlen, hogy a legtradicionálisabb osztrák bortermelő családnak számítanak. A pincét 2000 óta Nikolaus Moser vezeti. Nagyapjához köthető az 1950-es években modernnek számító magaskordonos művelési mód, a „Lenz Moser”. 2006 óta biodinamikusan művelik a szőlőt […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .