Aggasztó állapotok a Balatonnál

Aggasztó állapotok a Balatonnál

„Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel” – szúrtam ki a mai napon ezt a cseppet sem kecsegtető hírt a Világgazdaság online oldalán ITT. Mindez annak ellenére történik, hogy a szőlőtelepítés támogatott tevékenység Magyarországon, viszont a források nagy része elsősorban az Alföldre ment, például olyan területekre melyek nem alkalmasak a szőlőtermelésre.

 „Badacsonyban az elmúlt 12 évben 40 százalékkal csökkent azon területek nagysága, amelyen szüreteltek, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken pedig 30 százalékos a visszaesés” – hívja fel cikkében a figyelmet a Világgazdaság. A problémák megoldása érdekében és mivel a Balaton-felvidéken eltűnőben van a szőlő, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tagjai egyeztetést kezdeményeztek Nagy István agrárminiszterrel. Szintén aggodalomra ad okot, hogy ezek a gondok már egy jó ideje ismertek, de a hatóságok szemet hunynak afelett, hogy „gazdaságinak nyilvánított épületeket húznak fel sorra anélkül, hogy azokban gazdasági tevékenyég folyna, a felvásárolt szőlőterületeken valójában nyaralók épülnek, a szőlészet és borászat pedig elhal”.

Ha érdekel titeket a Balatoni téma, akkor ajánlom figyelmetekbe a múlt évben elkészített interjú-sorozatomat:

Bujdosó Ferenc – Szükséges a vérfrissítés a szakmában

Csapody Balázs – Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Kovács Tamás – Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Laposa Bence – Globális szemléletváltásra lenne szükség

Nagy Miklós – Egy ország marketingje hosszú távú gondolkodást igényel


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .