Terra Australis

Terra Australis

A pandémiás időszak miatt 2019-ben volt utoljára Magyarországon Terra Australis, vagyis Halász Attila borshow. A több évtizede Sydneyben elő borszakértő évről évre komoly ausztrál borválogatással lepi meg azt a maximum 15 embert, akik beférnek a kóstolókörbe. Idén egy magyar bemutatkozó tétellel együtt, a következő italok kerültek terítékre.

TYRRELL’S HVD Semillon 2014

HA (Halász Attila): „Kilencszeres aranyérmes száraz fehér a legendás, 1908-ban telepített HVD dűlőből.”

Edward Tyrrell angol emigránsként 1858-ban alapította a pincészetet, az első ültetvény létrehozásával a Brokenback Range területén. Az első szüret 1864-ben volt, de 1961-ig kellett várni, hogy a tartályok száma szerint nevezzenek el borokat, amely később hatalmas siker lett (pl. Vat1 Semillon). Ma is családi tulajdonban van a borászat, amelynek a működésébe már az 5. generáció is részt vesz. A bor alapanyagát az 1908-ban a Hunter Valleyben telepített szőlőről szüretelték, acéltartályban készítették, majd rövid finomseprőn tartás után palackozták. Közepesen intenzív illatában citrusok, zöld fűszerek, gyógynövények, virágok, magvak, spárga, vax fedezhető fel. A korty friss savú, vibrálóan karakteres és nagyon hosszú lecsengésű. Nagyon precíz és tiszta bor, ízében sok citrussal, fanyar gyümölccsel és gyógynövényes vonallal. 89 pont

TAPANAPPA Fleurieu Peninsula Pinot Noir 2018

HA: „Brian Croser, Burgundiával vetélkedő csúcsbora a Foggy Hill dűlőből.”

A Tapanappa pincészet egy 2002-ben létrehozott vegyesvállalat. Alapítói a nagynevű borász Brian Croser (ex Petaluma), a Bollinger Champagne Ház és Jean-Michel Cazes a Chateau Lynch Bages-tól. A cél az volt, hogy egyedi ausztrál „terroir” borokat készítsenek 450 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő, hűvös klímájú szőlőültetvényekről. A Tapanappa név egy 550 millió éves geológiai képződményből származik, amely a Fleurieu-félsziget mögött található. A hűvös évjárat miatt bogyózták, zúzták a termést, majd kádakban erjedt rendszeres csömöszölés mellett. A 16 napos erjedés után zárt kádakban 5 napig maradt még héjon, majd a préselés után barrique-ba kerültek (egyharmad volt új fa), ahol lebontották az almasavat. Ennek végén lefejtették a seprőről és további 10 hónapot érlelődött barrique-ban. Intenzív illata elsősorban frissen préselt meggylére emlékeztet, majd vadmálna, cseresznye, szamóca, avar, kakaópor, finom bőrösség, fahéj, szegfűszeg jutnak eszünkbe. Nagyon elegáns korty, kellemesen puha tanninokkal, lendületes savakkal. Fineszes bor, amely még mindig fiatal. 91 pont

Németi Zoltán, Mátrai Kékfrankos, Gereg, 2019

Németi Zoltán sok év borbloggerkedés után állt át a másik oldalra, vagyis elkezdett borokat készíteni mátrai területeken. Kerekes Zoltánnal közösen jegyzik a Hoop Wines borokat, de saját tételeit is lehet már kóstolni. A kékfrankos nyílt kádban, spontán erjedt, kézi csömöszölés mellett. Nagyon kíméletes préselés után spontán lebomlott az almasav. Flexcube-ban töltött hat hónapot, amelybe francia dongákat raktak. Intenzív illatában elsősorban fekete bogyós gyümölcsök, vadmálna, cseresznye, cigánymeggy, szilva jelenik meg, de finom fűszerezettség is érezhető. A korty is gyümölcshangsúlyos, a jó savaknak köszönhetően feszes, de egyben szájkitöltő komplexitást is mutat. 88 pont

PENFOLDS St Henri 2016

HA: „Az öreghordós ikon egyik legszebb évjáratú shiraza.”

Christopher Rawson Penfold orvosként lett a borok szerelmese, hogy aztán a dél-francia borvidékekről hozott szőlőtőkékkel megalapozza az ausztrál borászat egyik legnagyobb, legkomolyabb borbirodalmát. A vesszőket a kis vidéki házának környezetében telepítette el 1844-ben, amelyet egyszerűen grange-nek, azaz udvarháznak nevezett. Ausztrália egyik legrégebbi pincészete, jelenleg a Treasury Wine Estates része. A fő borász 2002 óta Peter Gago. A St Henri egy olyan évtizedes márkája a Penfoldsnak, amelyet gyakorlatilag a Grange nevű ikonnal együtt alkottak meg. 1957 volt az első boltban kapható évjárat. Sohasem érlelik új tölgyfa hordóban, mindig idősebb hordókban nevelik. Elegáns és gyümölcsökkel teli illatában elsősorban fekete ribizli, aszalt szilva, cseresznye, de erdei avar, földesség, toastos, füstös jegyek is megjelennek. A korty nem túl tömör, de mindene a helyén van. Finomszemcsés tannin, kerek savak és hosszú finis. A melegítő alkohol bontja meg az egyensúlyt. Ízében érett erdei gyümölcsök, édes fűszerek, fekete bors, kakaópor jelenik meg. 88 pont          

WENDOUREE Malbec 2018

HA: „Felemelő pillanat a kultusz borászat e ritka fajborával találkozni az 1893-ban telepített Central dűlőből.”

Egészen parfümös illat: kék virágok, rózsa, szilva, erdei gyümölcsök, vadmálna, nagyon finoman adagolt hordófűszerekkel. Különlegesen kidolgozott textúra. Kedves, behízelgő tanninok mellett szép savak, a közepesnél nagyobb test és tökéletesen integrálódott alkohol mellett nagyon egyensúlyos. Arányos felépítésű és tényleg végtelenül hosszú. Nagyon elegáns, komplex, élettel teli bor. 94 pont (a pincészetet korábban ITT már részletesen bemutattam)

TORBRECK The Struie 2018

HA: „A sztárborászat egyik legjobb shiraza a Barossa völgyéből.”

A Torbrecket 1994-ben alapították Maranangában, a Barossa-völgy nyugati gerincén. David Powell, egy korábbi favágó alapította, aki különféle szőlőültetvényeken dolgozott, hogy elsajátítsa a borkészítést. A pincészetet Craig Isbel vezető borász és csapata felügyeli. Szőlőiknek nagy része 100-165 éves, amelyeket kézzel és öntözés nélkül művelnek. Összes területük eléri a 250 hektárt. A The Strue 2018-as évjárata két termőhely shiraz termésének a házasítása: a 40 éves Eden Valley ültetvényük (25%) és a 80 éves Barossa ültetvényük (75%). A bort 20 hónapig érlelték francia hordóban, amelyből 15% volt új, a többi egyszer használt. Illatában elsőként az édes fűszerek jelennek meg, majd likőrös, puncsos, tömör illat bontakozik ki. Idővel pedig füst, tejcsoki, szeder lekvár, csipetnyi mazsola és aszalt szilva is. Nagyon testes és meglehetősen gazdag, krémes érintésű, puha textúrájú bor. Komoly tannintartalom, visszafogott savérzet, melegítő alkoholosság. Biztosan sokáig érlelhető még. Lecsengése kifejezetten édeskés. 91 pont

WENDOUREE Shiraz 2019

HA: „Kevés volt a termés az 1919-ben telepített Eastern dűlőben. A minőség olyan magas, hogy Gary Walsh (The Wine Front) 101 pontra tartja!”

Nem harsogó, de betölt mindent az illata: virágok, aszalt gyümölcsök, feketebors, finom toastosság, kávébab, feketeribizli, áfonya, szeder, fekete cseresznye, vadmálna. A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban, a tannin nem kevés, de egyáltalán nem érdes vagy bántó. Koncentrált, tartalmas és nagyon strukturált bor. Az elegancia itt sem hiányzik, az utóíz hossza is tökéletes. Egészen zseniális, felejthetetlen élmény. 96 pont

TYRRELL’S 8 Acres 2018

HA: „Mindössze 3600 palack készült ebben a kiváló évjáratban az egész világnak. Az 1892-ben telepített tőkékről mesés shirazt szüreteltek. Az est bora.”

Mindössze 3,2 hektár az az 1892-ben shirazzal betelepített parcella, amelyről ezt a bort készítették. Nagyon gazdag illatú bor, amelyben jó arányokban keveredik a gyümölcsösség (áfonya, fekete ribizli, szeder, friss szilva, cseresznye), valamint az elegáns fűszerkészlet (finom toast, fahéj, vanília, étcsoki, menta). A közepesnél testesebb, magas szintű eleganciát megtestesítő bor, krémes textúrával, jól menedzselt tanninnal és megfelelő savérzettel. Nagyon összetett, vibráló és gazdag. 97 pont

PENFOLDS Great Grandfather Rare Tawny

HA: „Nehezen beszerezhető 30 éves édes nektár. Valószínűleg az ország legjobb desszertbora. Szigorúan limitált világklasszis.”

A borászat alapításának 150. évfordulójára készítették el ezt a bort 1994-ben. A Solera 42 évjárat alapanyagát tartalmazta (1960-2022 közti időszakból) és a végső házasítás átlag életkora 30 év. Intenzív és komplex illatában tejcsoki, karamell, kávé, vanília, aszalt gyümölcsök, mazsola, füge, datolya, creme brulée, marcipán és sok édes fűszer érezhető. Megkóstolva is folytatódik a gazdagság. Krémes, puha, simogatóan melegít az alkohol. Gazdag, telt, harmonikus és nagyon intenzív élmény. 96 pont

STARWARD Two Fold Whisky

HA: „Aranyérmes, vörösboros hordóban érlelt búza és árpa whisky Melbourne városából. Méltó befejezése az estnek.”

A 2007-ben Victoria államban alapított lepárló 2016-ben költözött Melbourne városába. Elsősorban Hunter Valleyből származik a felhasznált árpa. A whiskyket rövidebb ideig érlelik, mint a hagyományos skót whiskyt, mivel a melegebb éghajlat felgyorsítja az érlelési folyamatot. Ausztrál shiraz, cabernet és pinot noir boroshordókban külön-külön érlelik a párlatot, amely három év alatt éri el a kívánt fejlettséget. A vörösboros hordó aromái izgalmas illat és ízvilágot alakított ki az italban. Elsősorban érett alma, erdei gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, vanília, fahéj, szegfűszeg azonosítható be. Nagyon fiatalnak érzem, amelyben az alkohol még nem integrálódott teljesen. 85 pont

Ismét zseniális sor volt, már most várjuk a 2023-as válogatást! Köszönjük Halász Attilának!

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Borítókép: TYRRELL’S Pincészet Facebook


Related Posts

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Egy ropogósra sült finom kacsacombnak lilakáposztás rétessel bizony nehéz ellenállni, főleg ha ez Szekszárd és egyben Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Takler Borbirtok saját, PRIMARIUS névre keresztelt éttermének konyhájából érkezik. Mert ez olyan finomra sikeredett, hogy kénytelen voltam Takler Andrást felhívni és elkérni a fogás […]

Font Pincészet, egy jóivású kékfrankos

Font Pincészet, egy jóivású kékfrankos

A Font családban hosszú, több száz éves hagyományokra nyúlik vissza a szőlőtermesztés és borkészítés. Pontosabban egészen az 1740-es évekre, hiszen a család új termőterületeket keresve ekkor települt Baden-Württembergből Soltvadkertre. A munka, a föld és a természet iránti szenvedély és szeretet generációról generációra száll át a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .