Az életöröm ünneplése – St. Andrea Napbor és a Frey Wille

Az életöröm ünneplése – St. Andrea Napbor és a Frey Wille

Június 24-25-én rendezik meg Egerszalókon a St. Andrea Szőlőbirtokon a második Napbor Ünnepet. A különleges eseményt megelőző sajtótájékoztatón a budapesti St. Andrea Wine and Gourmet Barban a Napborok fejlődése is a nagyító alá került: a vertikális kóstolón debütált 2015-ös évjárat mellett a 2014-es, a 2012-es a 2011-es és a 2006-os is megkóstolásra került, miközben az is kiderült, miért ezt a nevet kapta a neves Master of Wine-ok által is méltatott Napbor.

A St. Andrea Szőlőbirtok kiemelt, élménydús rendezvénye a Napbor Ünnep, ahol hangulatos jazzkoncertezésre, ékszerbemutatóra, ínyenc falatozásra – és természetesen minőségi borkóstolgatásra – várja a látogatókat Dr. Lőrincz György és csapata. Jazzpéntekkel nyit a két napig tartó eseménysorozat és Egerszalókra költözik a Frey Wille, a művészet és életszeretet inspirálta kézműves bécsi tűzzománc ékszer-manufaktúra.

„Úgy gondolom, hogy a borászkodás is egyfajta művészeti forma, a borászok az általuk készített borban fejezik ki a kreativitásukat, a bor iránti szenvedélyüket. A borkészítés is alkotási folyamat” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Dr. Friedrich Wille, a Frey Wille bécsi székhelyű ékszerkészítő cég tulajdonosa.

Sztankó Mónika, a Frey Wille Boutique Managere hét évvel ezelőtt, egy ajándékba kapott St. Andrea „Csakegyszóval” borral ismerkedett meg a pincészettel, azóta elkötelezett rajongója az egerszalóki borászatnak – neki köszönhetően már az osztrák kollégák is lelkesednek a minőségi egri bikavérért. A bor közös szeretetén túl a szépség, a kifinomultság és a munkába vetett hit, művészi inspiráció is összekapcsolja a Frey Wille és a St. Andrea termékeket. Sztankó Mónika azt is bejelentette a jelenlévő újságíróknak, hogy a Frey Wille kreatív művészei, miután ihletet merítettek a borokból, a 2014-es Napbor és a 2012-es Merengő néhány száz palackját Frey Wille motívumokba öltöztetik. Ezekkel novembertől találkozhatnak az érdeklődők a Frey Wille üzleteiben, míg a Napbor Ünnepen értékes Frey Wille kiegészítőket lehet nyerni tombolán.

A vallásos Lőrincz család megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Napbor elnevezés „a Napba öltözött asszonyra”, tehát Szűz Máriára utal. A bor múltjával kapcsolatban a borász elmondta: „Első borunk 2003-ban Napbor volt, ami egy telt, mély tónusú, érett gyümölcsös, a termőhelyet jól kifejező stílust képviselt, ahol az ásványosság is megjelent. Nagy stílusváltozás ment végbe a borokban az eltelt évek során: 2003-hoz képest a 2015-es Napbort elsősorban frissesség, könnyedség, lendületes, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi.” „Fiatalos bor, almavirág és körte illattal. Friss, könnyed, ropogós pici széndioxiddal. Ízletes és finom” – ezt már Caroline Gilby Master of Wine, a magyar borok legelismertebb brit szakértője mondta nemrégiben a 2015-ös Napborról egy angliai borbemutatón.

St. Andrea Napbor

Aki még ennél is mélyebben szeretne belelátni a borvidék lelkébe, a júniusi 24-25-ei Napbor Ünnepen több kiemelt eseményen vehet részt: lesz borkóstolóval egybekötött biciklitúra a Hangács dűlőbe, Vajda Mihály sommelier vezetésével pedig az ízek és borok párosításának világába kaphatunk betekintést, és meg lehet kóstolni az alkalomra készült Napbor-süteményt is, a Macok Bisztró és a Szenátor Ház pedig piknik ebéddel és vacsorával is várja az érdeklődőket. A Sík Sajt Manufaktúra termékeit és a Chez Dodo macaronjait is megízlelhetik a jelenlévők. Sőt, olyan Napbor vertikális kóstolón is részt vehetünk, amelynek során kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételekkel is megismerkedhetünk (a szervezők családbarát programokkal, izgalmas kincskereső vadászattal szórakoztatják a legkisebbeket, hogy közben szüleik nyugodt lelkiismerettel mehessenek pincetúrára).

A rendezvényre a belépés ingyenes, viszont a kiemelt eseményekre érdemes időben jelentkezni, mivel a létszám korlátozott és a helyek vészesen fogynak.

A St. Andrea Szőlőbirtok

A St. Andrea Szőlőbirtok az Egri borvidéken, 45 hektáron gazdálkodik. A hely egyediségét törekszik kifejezni borházasításaival, az Egri Bikavérekkel és az Egri Csillagokkal. Négy településen, kilenc dűlőben művel szőlőt. Ezek a Magyalos, a Paptag, a Ferenc-hegy, a Kovászó, a Boldogságos, a Kis-Eged, Nagy-Eged, Hangács és a különleges minőség elérésére képes Nagy-Eged-hegy-dűlő.

A St. Andrea eddigi eredményei

Magyarország legnépszerűbb borászata (Borbarát Magazin 2006), ’Prestige Award 2011’ (Az év legnagyobb presztízsű magyar borászata, Prestige Reserve Club), Az Év legkedveltebb borászata, 2011 (Debreceni Borozó Magazin), Az Év legkedveltebb borászata, 2013 (Debreceni Borozó Magazin), Az Évtized TOP 10 borászata között (Borigo Magazin 2014), Az Év legjobb borászata, 2014 (Debreceni Borozó Magazin), Az Év pincészete, 2014 (Borigo Magazin).

(A fotókat Koltai Piroska készítette: wineamore.hu)

 

 


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Minden jó, ha a vége jó!

Minden jó, ha a vége jó!

Az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról kérdeztem több borvidéken gazdálkodó borászt. A mini-sorozat újabb részében ifj. Gál Tibor, az egri borvidék fiatal generációjának egyik meghatározó személyisége, aki édesapja nyomdokaiba lépve 19 évesen vette át a Gál Tibor Pincészet irányítását osztja meg gondolatait. „Bárcsak lenne […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .