Az ország legjobb rajnai rizlingje

Az ország legjobb rajnai rizlingje

Persze van ebben némi túlzás, de annyi biztos, hogy azok közül, amiket én az elmúlt évben kóstoltam, a 2015-ös Bencze Venus toronymagasan a legjobb. Sőt, szerintem azzal sem árulok el semmilyen titkot, hogy Magyarország legszebb rizlingjei Bencze István kezei alatt születnek meg. Múlt évben például A 100 legjobb magyar bor és a Magyar Borszakírók Köre (amelynek én is tagja vagyok) által Super 12 versenyre is a pincészet 2015-ös rizlingjeit ajánlottam a megmérettetésre. A végeredményt mindenki ismeri: a Super 12-esben ott volt, A 100 legjobb magyar bor listájára az alap rizling viszont sajnos nem került be. Igaz, nem lennék azon meglepődve, hogy csak azért nem, mert Bencze István nem küldött palackokat a versenyre. Annak viszont örülök, hogy Fiáth Attila Top 10 Bor válogatásában szerepelt.

Bencze Családi Birtok

A pincészet a Balaton-felvidék legnyugatibb pontján, a vulkanikus eredetű Szent György-hegyen a természettel összhangban gazdálkodik, szemléletük középpontjában a régi magyar szőlőfajták felfedezése, a termőhely karakterét tükröző borok és pezsgők készítése áll. Már a birtok alapításakor organikus szemléletmódban kezdtek el dolgozni a szőlőben, 2014-től kezdve pedig biodinamikus eszközöket is használnak. Minden boruk fajélesztős beoltás nélkül, spontán erjed. Szintén 2014-től kezdtek el fahordók helyett amfóra edényekkel is kísérletezni. A szőlő és a bor mellett vendéglátással is foglalkoznak, a hegy déli oldalán, a szőlőben, csodás panorámával a Balatonra, Szigligetre található négy vendégházuk: az Öreg présház, a Mandulás, a Fügés és a Gesztenyés.

Bencze Venus 2015

Két fokkal szélesebb, rétegzettebb és koncentráltabb az alap 2015-ösnél, válogatva a Templomdombi-dűlő három rajnai rizling teraszáról, 40 éves tőkékről. A fürtök legalább egynegyed részben aszúsodott szemeket is tartalmaztak, az alapanyag pedig egy napig ázott présben, majd 500 literes zempléni tölgyben erjedt. Ezután egy évig érlelődött különböző amfórákban, majd a 2016-os év végén került palackba. Enyhén hűvös illatában körtés-almás jegyek, fehér húsú gyümölcsök és virágok, és kevés birs. Némi időt hagyva a pohárban előbújnak a citrusok és zöldfűszerek is, kóstolva légies és rendkívül zamatos. Valahol a 7 pont környékén. Nem adják olcsón (10 ezer körül), de aki drágállja, próbálkozzon az alap rizlinggel.

 


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .