Az utóbbi idők legszebb furmintja?!

Az utóbbi idők legszebb furmintja?!

Laza hangulatú és jól megszervezett esemény keretében tartotta meg portfólió kóstolóját április 24.-én a Béterv Lakásétteremben a Barta Pince és a Nagygombos Borászat. Az összefonódás apropója nem más, mint maga Barta Károly, akinek mindkét pincészet a tulajdonában áll. A kóstoló tanulsága egyszerű: ha valaki kíváncsi arra, hogy mi a jó furmint receptje, az ne elméleteket gyártson, hanem keresse fel a Barta Pince új főborászát, Újvári Vivient. Az Öreg Király-dűlő legfelső teraszainak megtermett furmintjából, nemzetközi mércével is kitűnőt varázsolt a palackba. Mindezt külön tételként elkészítve, úgy, hogy a hordóval még köszönőviszonyban sem volt. Bár Takács Alexandrosz – a borászat kereskedelmi vezetője – szerint, a bor eltarthatósága miatt, lehet, hogy mégis fog kapni némi hordós érlelést. Hát nem tudom… Szerintem a Barta Öreg Király Dűlő 2016-os válogatása így jó, ahogyan van.

A borkedvelők körében a Nagygombos és a Barta név is ismerősen cseng, ha valakinek mégis bővebb információkra lenne szüksége, böngéssze a modern megjelenésű és informatív honlapjukat ITT és ITT.

Nagygombos Borászat

A borászat szőlőinek fajtaösszetétele sok lehetőséget kínál a rozé műfajban. A klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, ennek összetételét mindig az aktuális évjárat adottságaihoz igazítják. De olyan ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir, melyet a kétezres években Gál Tibor telepített a Mátrai borvidékre. Ebből a pincészet büszkesége, a Gamay Noir Rosé készül, érdekessége, hogy az acéltartály mellett részben zempléni tölgyfa hordós érlelést is kap. A Nagygombos-borokat Takács-Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével.

Nagygombos Rosé Cuvée 2016

Könnyed és friss rozé, hibája nincs, de rétegei sem. Bár műfajban nem az én stílusom, a nyári melegben fröccsként el tudom képzelni. Csipkebogyós, citrusos és leheletnyi szamócás összkép, combos savakkal és rövid utóízzel. Tisztességesen elkészítve, de semmivel sem több vagy kevesebb az átlag magyar rozékhoz képest. Merlot(40%), zweigelt(35%) és kékfrankos(25%) házasítás.

Nagygombos Kékfrankos Rosé 2016

Majdnem ugyanabban a súlycsoportban játszik, bár az előzőtől árnyaltan összetettebb és picivel tartalmasabb. Mind illatában, mind ízjegyeiben gazdagabb, epres-málnás karakterrel, a lecsengésében pedig jóleső grapefruitos jegyekkel.

Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015

Színében kis provence-i rozé beütés, hagymás-narancsos árnyalatokkal. Bár a gyümölcsök kezdenek kopni és a fa még mindig intenzívebben hat, nekem nagyon tetszett, amit kóstoltam.

Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2016 (minta)

Nagyon intenzív, kissé nyers illattal nyit a pohárban, de mivel pár napja palackozták, ez természetesnek vehető. Nagyon ígéretes rozé kerekedik idővel majd belőle, szellőzve mutatja meg csak szépségét és báját. Illatában piros bogyós gyümölcsök kavalkádja, eper, málna, koktélcseresznye és banán, idővel pedig megjelenik a paradicsom zöldszára is. Kóstolva sokkal színesebb, zamatos gyümölcsökkel, vérnarancsos-vörösgrapefruitos ízképpel. Szomjoltó, jól esik inni még egy-két pohárral.

Barta Pince

A pincészetet Barta Károly hozta létre 2000-ben, az egyik legnagyobb büszkeségük pedig az Öreg Király-dűlő, melynek területének nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, és ekkor kezdődött a dűlő mai napig tartó újratelepítése is. A hagyományos művelési módú szőlőben a pincészet teljesen mellőzi a gyomirtók és a felszívódó szerek használatát. Hosszú éveken keresztül Homonna Attila volt felelős az elkészített borokért, 2016-tól viszont Újvári Vivien. Ha a 2016-os furmintot veszem számításba, úgy tűnik, hogy a jövőben teljesen más irányú és arculatú borok fognak a pincészetnél készülni.

Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2013

Kicsit nehezen adja meg magát, zárkózott. Illata kezdésként hűvös, enyhén poros és kicsit bizonytalan is, szellőzve viszont előbújnak a fehér húsú gyümölcsök, az érett citrusok, a végén pedig a virágpor és alma is. Kóstolva feszes, és szintén hűvös karakterű, savdomináns szerkezet. A sav és a cukor nem alkot együtt szép egyensúlyt. Még fiatal, kell neki még egy kis idő, hogy lekerekedjen.

Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2015

Mélyebb és teltebb a 2013-hoz képest, vilmos körtés-almás-akácfa mézes jegyekkel, édesgyökérrel és fehér húsú gyümölcsökkel. A korty krémes, leheletnyi cseres felszínnel, a cukor jól passzol a szerkezetéhez.

Barta Öreg Király Dűlő Furmint Válogatás 2015

Kis időt igényel a pohárban, de a jutalom kárpótol. Illatában birsalma, sárgabarack és őszibarack, zamatos gála alma, lédús körte, pomelo (ha valaki evett Kínában pomelot, akkor tudja, hogy milyen ízekre gondolok) és fehérbors. Kóstolva is szép, ámbár az illatához képest szerényebb gyümölcsös vonal. A hordó még markáns, kell neki még egy kis idő.

Barta Öreg Király Dűlő Furmint Válogatás 2016 (minta)

Vivien azt szerette volna megmutatni, hogy mit tud valójában az Öreg Király-dűlő. Szerintem sikerült: modern, szofisztikált, csiszolt, nőiesen érzékeny, koncentrált, lédús és vidám bort alkotott. Az elmúlt idők egyik legszebb furmintja. A bor szélességét és komplexitását csak a dűlő, a talaj, a kitettség és a spontán erjesztés adja. Könnyed, játékos, tartalmas, a savak végre nem ugranak ki a pohárból. Hosszú percekig lehetne róla írni, de inkább azt mondom, kóstoljátok meg. Ha kellene pontoznom, nem sajnálnám rá a 8+/10 pontot.

Barta Öreg Király Dűlő Hárslevelű 2015

Száraz és napos évjárat. Inkább a borász stílusát, mintsem a szőlőfajtát ismerném fel. Ebben Viviennel és a vendégemmel is egyetértettünk ott. Kissé fedett az illata, utóízében pedig gyógyszeres kesernye. Olvastam már szebbeket róla, ha lesz rá lehetőségem, természetesen újból kóstolom.

Barta Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Aszú 2013

Friss, modern és rendkívüli komplex aszú, bár a magas cukortartalma miatt (246,2 g/l) inkább desszert helyett, mint desszerttel együtt fogyasztva ajánlom. A gazdag déli gyümölcsös vonala mellett az érett és kandírozott citrusok, az akácméz, a körte és a birs jegyei is megjelennek. Még a pályája elején tart.

(A Wineglass Communication csapatának köszönöm a meghívást)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .