Hét kivételes kis családi pincészet Badacsonyban

Hét kivételes kis családi pincészet Badacsonyban

Tüzes borok, vulkanikus talajon – mindez Magyarország egyik legrangosabb és legkedveltebb borvidékén, Badacsonyban, ahol ásatások leletei is bizonyítják, hogy már kétezer évvel ezelőtt is virágzó szőlőkultúra létezett. A komolyabb szőlőtelepítések pedig Probus császár nevéhez fűződnek, aki feloldotta a közel 200 évig tartó, Domitiánus császár által elrendelt szőlőtelepítési tilalmat, s ezzel a Balaton vidékén is fellendítette a szőlőtermelést. Az elmúlt években elképesztő minőségi fejlődésen ment át minden téren a Badacsonyi borvidék, illetve az egész régió, aminek köszönhetően Európa egyik legizgalmasabb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. A sok kiváló pincészet közül most néhány olyan kisebb családi borászatra szeretném a figyelmet felhívni, amiket legalább egyszer minden borszeretőnek érdemes felkeresnie, ha a Badacsonyi borvidéken jár.  

Németh Pince

Németh Pince, forrás: Németh Pince Facebook oldal

A Badacsony központjában található kis kézműves pincészet Badacsony egyik legkisebb borászata. A viszonylag nagy fajtaválasztékkal rendelkező, 3 hektáron gazdálkodó borászat egyedisége, hogy boraik palackjait maguk, kézzel festik meg, és kívánságra egyedi feliratozással is ellátják. A borászat családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll. Munkájuk során ötvözik a nagyszülők tapasztalatát, a szülők évtizedes gyakorlatát és a legfiatalabb nemzedék lendületét. Kínálatukban megtalálható a kéknyelű, a budai zöld, a rózsakő, a juhfark, a szürkebarát, a muskotály, az olaszrizling és a rajnai rizling is. A pince fő büszkeségei a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi aszú és jégbor. Nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből magas minőségű, a badacsonyi borvidékre jellemző nemes borokat állítanak elő.

Málik Pince

Málik Pince, forrás: Málik Pince Facebook oldal

A badacsonyi hegyoldalban elhelyezkedő, a Balatonra impozáns kilátással rendelkező Málik Pince 5 hektáron gazdálkodik. Termőterületük, mely a Badacsony hegy déli oldalán, közvetlenül a sziklák alatt, a tengerszinttől számított 250 méter magasságban helyezkedik el. A borászat fő fajtái a kéknyelű és a budai zöld, de olyan különlegességek is megtalálhatók náluk, mint a ritka bakator vagy a zeusz. A kis családi vállalkozás tulajdonosa, a lokálpatrióta Málik Zoltán borkészítésben a hagyományos művelésre és termelésre esküszik, borai fahordóban érlelődnek és spontán erjednek. A borokat mindennemű fajélesztő és egyéb segédanyagok hozzáadása nélkül készíti. Málik Zoltán meggyőződése, hogy a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós száraz fehérborokkal lehetséges.

Borbély Családi Pincészet

Borbély Családi Pincészet, forrás: Borbély Családi Pincészet Facebook oldal

A Borbély Családi Pincészet mindennapjaiban a családtagok aktívan részt vesznek, így a birtok minden munkafolyamatában is, a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendégek fogadásáig. A pince borásza „Az Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás, aki 2020 decemberében a Badacsonyi borvidékről elsőként kapta meg a magyar borszakma legrangosabb kitüntetését, fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhányat említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. A 23 ha-os családi birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal gazdálkodnak, ahol a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, tartalmas borok készítésére. A siker titka – mint mondja Borbély Tamás – a sok áldozatos munka, hit és kitartás, illetve a szőlő és bor iránti szeretet és tisztelet, amit a szülei által tapasztalt meg. Tamás új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást.

Éliás Birtok

Éliás Birtok, forrás: Éliás Birtok Facebook oldal

Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat tulajdonosa 2019-ben készítette első borát. Célja, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsen, ebből adódóan a tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszál, de kíváncsiságának hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérletezik. Így vallanak magukról: „Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, házi készítésű borkorcsolyák és csodás természet. Birtokunkon ez vár vendégeinkre.”

VáliBor

VáliBor, forrás: VáliBor Facebook oldal

Váli Péter, a magyar vendéglátóipar egyik meghatározó cégének, az Eventrend Group-nak társalapítójaként és volt igazgatójaként sok vállalkozást sikerre vitt a múltban. Régi álmát megvalósítva viszont 2000-ben megalapította Váli Pince néven saját borászatát, amely mára az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozik. Elmondása szerint saját örömére készíti a borokat, olyanokat, amiket ő is, és a családja is szívesen megisznak. Váli Pétert már gyerekként érdekelte a gasztronómia világa és mindig arról ábrándozott, hogy ha egyszer lehetősége lesz, akkor egy saját kis balatoni pincészetet szeretne létrehozni.  Az álma beteljesülése végül a nagymamájától Badacsonyörsön örökölt másfél hektár területtel kezdődött, amit 1999-től kezdve mindig egy kicsi fejlesztést hozzátéve kibővített. Felismerve, hogy egy birtok fenntartásához a több lábon állás nélkülözhetetlen szempont, a borok készítése mellett egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a helyszíni értékesítésre és a vendéglátásra is. Váli Péter ma már 10 hektáron gazdálkodik, közel hat éve organikus, bio módon készíti a borait, és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére szállást is tud biztosítani.  

Sipos Borház

Sipos Borház és Vendégház, forrás: Sipos Borház és Vendégház Facebook oldal

A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégházban gondosan elkészített kiváló boraikkal várnak mindenkit szeretettel a 2003 tavaszán elkészült vendégházukban, mely egész évben 16 személynek nyújt kellemes szálláslehetőséget, kerttel, terasszal, grillezési- és borkóstolási lehetőséggel, szaunával, pezsgőfürdővel. És nem utolsó sorban pazar látvánnyal a Balatonra és a Badacsonyi-hegyre, ami egy pohár Sipos-bor társaságában válik tökéletessé. A jelenleg 7 hektáron gazdálkodó Sipos Borház és Vendégház – ahol a borokért Dr. Sipos Balázs Tihamér tulajdonos, a fia Bala, valamint Altinger Krisztián borász-társtulajdonos felelnek – az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit. Az alapító dédnagypapája egészen 1945-ig az Eszterházyak badacsonyi vincellére volt, majd szőlőterületeket vásárolva az államtól, tovább folytatta a gazdálkodást. A Szentkirályi-villában sok turistát és híres embert vendégül látott, leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából. Azóta a birtok folyamatosan fejlődik, 1999-ben készült el a Titkos Pince, 2003 tavaszán pedig a már korábban említett Sipos Vendégház. 

Von Beőthy Pince

von Beőthy Pince, forrás: von Beőthy Pince Facebook oldal

Janosh von Beőthy, a festői szépségű Csobánc-hegyen található kis családi pincészet tulajdonos-borásza anno kényszerből hagyta el Magyarországot. Élt Spanyolországban, Szaúd-Arábiában, borászati tanulmányokat folytatott Franciaországban, majd a boldogságot Németországban találta meg, ahol néhány év alatt a tizennyolc hektáros mezőgazdaságát – ahol csirkéket, disznókat, libákat, kacsákat és marhát tartott – százhektárosra növelte meg. Bioland hústermelő üzeme pedig az első elismert biohúst termelő üzem lett Németországban. Janosh a külföldi csúcsgasztronómiának szállította az alapanyagokat, Magyarországra pedig a Gundelbe a kacsát és a szarvasgombát. Idővel mindent felszámolt és visszatért újra gyerekkora helyszínére, a Csobáncra, ahol ma már bioművelés keretében gondozza a szőlőt. Borait többek között Michelin-csillagos éttermekben is kínálják. Aki ellátogat hozzá, feltétlenül kóstolja meg izgalmas vörösborait is, például a pinot noir-t vagy a 2018-as kékfrankost.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: VáliBor Facebook oldal


Related Posts

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

A penne all’ arrabbiata egy klasszikus csípős paradicsomos olasz étel, aminek elkészítéséhez kevés idő és alig pár alapanyag szükséges. Amikor szezonja van, használjatok hozzá friss, napérlelte paradicsomot, de egyébként egy jó minőségű hámozott konzervparadicsom is tökéletes választás. Utóbbi esetében fontos, hogy darabos legyen, és ne […]

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással. Mint vallják, a jó bor […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .