Badacsony New Yorkban 2016 – A Felfedező körút

Badacsony New Yorkban 2016 – A Felfedező körút

A patinás budapesti New York Palotába költözött egy napra április 6.-án a Badacsonyi borvidék. A zsúfolásig megtelt helyiségben az érdeklődők bőven kaphattak arra választ, hogy milyen úton jár pillanatnyilag a borvidék. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében 32 borászat 148 féle bora volt kóstolható, emellett – az idén ötödik alkalommal megszervezett borkóstolón – bemutatkozott a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony, a Szegi Családi Gazdaság, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa.

Az információk szerint, az eseményen megjelenő borokat előzőleg egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előminősítette, hogy a rendezvényre ellátogató vendégek kizárólag a borvidék legszebb tételeivel ismerkedhessenek meg. A kerek évfordulóra való tekintettel a szervezők idén azt a döntést hozták, hogy az elmúlt 5 év legszebb tételeit, többek között igazi terroir borokat mutatnak be. Bár hibás borokkal nem találkoztam, kiemelkedő és maradandó élményeket nyújtó borokat csak elvétve fedeztem fel. Valahogy hiányzott számomra a határozott egyéniségű boroknak a jelenléte, viszont elmondhatom, hogy a jóivású boroknak a száma évről-évre növekszik. De természetesen van, akinek ez is bőven elég.

Bencze Családi Birtok

A Balaton-felvidéken a vulkanikus eredetű Szent György-hegyen gazdálkodó, és 2014-től biodinamikus eszközöket is használó Bencze Családi Birtok, mind megjelenésben, mind a borok minősége szempontjából pozitív meglepetés volt számomra. Igaz, már múlt évben is felfedeztem magamnak a pincészetet, de akkor még nem írtam erről az oldalon (a 2013-as pinot noir-jukról itt már ejtettem röviden néhány szót). A borok tele vannak izgalommal és vitalitással, hűen tükrözve a termőhely sajátosságait.

Bencze Családi Birtok
Bencze Családi Birtok

Az organikus szemléletmódban megművelt szőlő már a birtok megalapításától fontos szempont volt számukra. Így ennek tükrében egyértelmű, hogy az összes boruk fajélesztős beoltás nélkül, spontán erjed a pincében. 2014-től pedig a fahordók helyett már amfóra edényekkel kezdtek el kísérletezni, ami fahatás nélküli oxidatív borkészítést tesz lehetővé. Már most is tisztán látni, hogy a pincészet mögött van gondolat és arculat. Ha ilyen úton járnak továbbra is, nagyon sok helyen fogunk róluk még hallani.

Bencze Családi Birtok, Olaszrizling 2013

Jó felépítésű bor, amit a gerince mentén szépen kiegészít a diszkréten fűszeres vonulat, de a háttérben a gyümölcsök és a virágok jelenléte is érezhető. Tartalmas szerkezet, árnyaltan krémes textúra, finom olajos magvas beütésekkel. A szokásostól picivel jobban lehűtve ajánlom.

Bencze Családi Birtok, Rajnai Rizling 2013

Nem túl intenzív, de elegáns aromajegyekkel bíró rizling. Nyári alma, fehér virágok, csonthéjas gyümölcsök és érett citrusok teszik vonzóvá. Jól kivitelezett tétel, finoman érezhető hordóval és határozott savakkal. Tetszetős és remélhetőleg még fejlődni fog.

Egy szintén izgalmas tétel a Villa Sandahl, a Kezdet-dűlőről 30 éves tőkékről szüretelt 2011-es Magic Rain-re keresztelt rajnai rizlingje volt. A szüret előtt egy héttel, az október 7.-ei eső fontos szerepet játszott abban, hogy ez a bor ebben a formában megszülethessen, innen a bor elnevezése is.

Villa Sandahl, Magic Rain 2011

Finom petrolossággal nyit a pohárban, majd édes zamatú almával, körtével, lapos barackkal és citrusokkal. Komplex bor, aminek némi időt kell hagyni a pohárban, hogy teljességében megmutathassa szépségét. Szép arányok, frissesség, kellemes savérzet és pici maradék cukor. Nyugodtabb körülmények között érdemes lenne megkóstolnom újra.

A szakmai kóstolón Tóth Rita meghívásából vettem részt. Köszönet érte!

Badacsony New Yorkban

Helyszín: New York Palota, Budapest

Időpont: 2016.04.06

Az eseményen szereplő borászatok:

Weller Borház, Szatmári Családi Pincészet, Nyári Pince, Borbély Családi Pincészet, Gilvesy Pincészet, Istvándy Pincészet, Villa Sandahl, Villa Tolnay Borház, Szabó Családi Pince, Szent György Pince, 2Ha Szőlőbirtok, Edegger Pincészet, Bencze Családi Birtok, Málik Pince, Horváth Pince, Fischer Borház, Szászi Birtok, Sabar Borház, Bakó Ambrus, SkizoBor, Válibor, Laposa Borbirtok, Szarka Gyula Pincéje, Csobánci Bormanufaktúra, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Folly Arborétum és Borászat, Orbán Pincészet, Fata Pince, Németh Pince, NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet, Első Magyar Borház-Szeremley Birtok, a’Capella Szőlőbirtok


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .