A patinás budapesti New York Palotába költözött egy napra április 6.-án a Badacsonyi borvidék. A zsúfolásig megtelt helyiségben az érdeklődők bőven kaphattak arra választ, hogy milyen úton jár pillanatnyilag a borvidék. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében 32 borászat 148 féle bora volt kóstolható, emellett – az idén ötödik alkalommal megszervezett borkóstolón – bemutatkozott a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony, a Szegi Családi Gazdaság, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa.
Az információk szerint, az eseményen megjelenő borokat előzőleg egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előminősítette, hogy a rendezvényre ellátogató vendégek kizárólag a borvidék legszebb tételeivel ismerkedhessenek meg. A kerek évfordulóra való tekintettel a szervezők idén azt a döntést hozták, hogy az elmúlt 5 év legszebb tételeit, többek között igazi terroir borokat mutatnak be. Bár hibás borokkal nem találkoztam, kiemelkedő és maradandó élményeket nyújtó borokat csak elvétve fedeztem fel. Valahogy hiányzott számomra a határozott egyéniségű boroknak a jelenléte, viszont elmondhatom, hogy a jóivású boroknak a száma évről-évre növekszik. De természetesen van, akinek ez is bőven elég.
A Balaton-felvidéken a vulkanikus eredetű Szent György-hegyen gazdálkodó, és 2014-től biodinamikus eszközöket is használó Bencze Családi Birtok, mind megjelenésben, mind a borok minősége szempontjából pozitív meglepetés volt számomra. Igaz, már múlt évben is felfedeztem magamnak a pincészetet, de akkor még nem írtam erről az oldalon (a 2013-as pinot noir-jukról itt már ejtettem röviden néhány szót). A borok tele vannak izgalommal és vitalitással, hűen tükrözve a termőhely sajátosságait.
