Badacsony New Yorkban – Ami összehozza az embereket, az el is távolítja egymástól

Badacsony New Yorkban – Ami összehozza az embereket, az el is távolítja egymástól

Szó, mi szó: múlt évben a Vinoport „Ennyit tud Badacsony?” cikke jól kiverte a biztosítékot a szakmában. Szinte alig akadt olyan ember, aki valamilyen módon – legyen az pro, de inkább kontra – nem tért volna ki a hitéből. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy ami összehozza az embereket – jelen esetben a bor -, az el is távolítja egymástól. Véleményem szerint kissé túl lett hájpolva az egész, viszont azóta is bánom, hogy nem mentem el a rendezvényre, de a lényegen ez mit sem változtat: Magyarország egyik legolvasottabb online bormagazinjában álnéven íródott cikket – legyen az megalapozott vélemény vagy sem – nem közlünk le. Még akkor sem, ha csupán néhány percet vesz igénybe, hogy megtudjuk ki is a bizonyos dfu. Tovább csámcsogni a témán nem áll szándékomban most, megtették anno helyettem mások, olvassa az, aki lemaradt.

Mivel Ausztriából éppen az egyik barátom látogatott meg, előzetesen idén sem terveztem megjelenni, de a rendezvény előtti napokban érkezett a 2 főre szóló meghívó: „ezt a meghívót az egyik kiállító partnerünk nevében, vagy mint a sajtó képviselőjének küldjük.” Szóval, én is meg a barátom is köszönjük a meghívót.

Nem feladatom messzemenő következtetéseket levonni merre is tart jelenleg Badacsony, egyrészt mert nem ezzel a céllal mentem, másrészt mert nem is akarok. Az ilyen rendezvények maximum arra alkalmasak, hogy felkeltsék egyes borok iránt az érdeklődésemet. Bárhogyan is nézem, az elmúlt időkben talán a Szekszárdi borvidék mellett, a Balatoni régió fejlődött a legnagyobb mértékben. Ezzel együtt a szinte már egymást túllicitáló, nagyotmondó, címzetes szavakat mellőzném és meghagynám másoknak most. Olyanoknak, akik általában szelfizni járnak, majd boldogan megosztják facebookon. Nem mellesleg írásaikban is mellőznek bármilyen fajta kritikát. Hadd meséljek el egy rövid történet: az egyik rendezvényen betoppant az utcáról egy blogger lány, majd kapva az alkalmon, gyorsan készített egy közös képet a házigazdával. Kérdésemre mire is jó az ilyen, gyorsan rávágta: megosztom facebookon, és ha majd mások is látják, akkor a jövőben majd ők is meghívnak. Azóta a hölgy egyre több helyre kap meghívást, ír magazinoknak és mindenhol ott van… Ez számít, a középszer. Legyen hát így, boldogok ők a kiválasztottak között, de nekem erről – legyen szó borokról vagy gasztronómiáról – Kling József írása ugrik be: „(…) a magát borkritikusként aposztrofáló újságíró, blogger, gasztroarc, akárki Bormesterrel összekacsintva mindig csak azt kommunikálja, hogy minden oké, a borok hibátlanok, a bormesterek zseniálisak, világszínvonalúak vagyunk. (…) Jön az ismerős éttermes, szakíró, örökös sommelier-bajnok, borkereskedő szárnysegédje, és megy a bratyizás, egymás fényezése ezerrel. Utána ezt még fokozzák a Facebook-posztokban, ahol egyesek minden szakmaiságot nélkülözve odáig ragadtatják magukat, hogy a világ legnagyobb boraihoz hasonlítják a felhozatalt. Dőlnek a lájkok. Hogy is mondta Széchenyi? „Provincializmus, hiúság, restség, gőg, tudatlanság.”

Itt tartunk jelenleg Magyarországon, a hitelesség és a tudás másodszerepet játszik, valami teljesen más számít: lájkszámok, bratyizás, szelfizés. Pénzért bármit, a következmény nem számít. Nagy iparággá nőtte ki magát a semmitmondó pr cikkek világa. Köztes út nincs. Végül is mindegy ki és hogyan mondja, ez a legfontosabb: a végén minden írás dicsérje a helyet, ételt, borászt és a kóstolt bort. Minden más mellékes. Valahogy erre nevel és biztat a társadalom: legyél te a jövő tömege!. A feleségem szokta mondani: „és ha te őszintén leírod, amit tapasztalsz, van értelme, kit érdekel?” Van? – hát nem tudom. Még a boros szakmában tevékenykedő saját ismerőseim is lapítanak sunyiban, dicsérő szavakat csak négyszemközti beszélgetések alkalmával ejtenek meg. De még mielőtt elragadna a hév, szeretném leszögezni: Badacsony nem nyert és nem is veszített, úgy, hogy mindenki nyugodjon már végre le. Badacsony teszi a dolgát, a borok pedig – már amelyik – évről-évre fejlődnek. Így tesznek a borászok is: ki-ki lehetősége és tudása szerint. Ennek fényében a rendezvényen voltak jó és kevésbé jó borok is, a borospohár kóstolásra viszont továbbra sem alkalmas. Mindent összevetve én jól éreztem magam és rögtön mondom, mi tetszett, és mi nem.

Helyszín

Dicsérendő, hogy az előző évek tapasztalatait figyelembe véve idéntől a helyszín változott: a New York Kávéház zsúfolt és levegőtlen kávéházi alagsora helyett a rendezvény a légkondicionált Róma terembe költözött, ezzel pedig sokkal barátságosabbá vált a légkör és a 35 borászati kiállító is elfért rendesen. Nyugodt körülmények között lehetett kóstolni bort, végre nem verte ki a kezemből senki a poharat. A Róma terem előterében idéntől először 15 turisztikai szolgáltató is várta a látogatókat: hotelek és családi panziók, ismert és kevésbé ismert vendéglátóhelyek, helyi termékek, programhelyszínek mutatkoztak be. Az információk szerint jövő márciusban várhatóan még több kiállítóval kerül majd megrendezésre a Badacsony New Yorkban rendezvény.

Borok

A teljesség igénye nélkül, néhány bor, ami felkeltette a figyelmemet:

  • A Laposa Birtok Selection Olaszrizling 2015 izgalmas formában volt, komplex és lehengerlő. Kellően mély és tartalmas ahhoz, hogy az ember ne kezdjen egyből jegyzetelni, hanem figyeljen arra, mi is van a pohárban

  • A Sabar Borház borai egyre szebb arcot mutatnak, a minőség is konstans és a fa is egyre szebb. Nem mellesleg a látogatók egy nyereményjáték keretében adhatták le szavazatukat, hogy melyik pincészet és bor a legkedvesebb számukra: a legtöbb szavazatot a Sabar és a rozéja kapta

  • A Németh Pince boraiba már egy jó ideje szerelmes vagyok, és ha arra járok, mindig betérek. Remélem majd egyszer címke is kerül a palackra…Többször próbáltam mikrofonvégre kapni őket, de úgy tűnik számomra, hogy „reklám” nélkül is boldogulnak, hiszen a pincészetnél minden bor elfogy

  • A Von Beőthy Pince-nél a La Passion 2015, merlot és kékfrankos házasítás győzött meg. Arányokról nem sokat tudni, de az eredmény dicsérendő lett. Janosh von Beőthy szavaival éljek: „szerintem a Pinot Grande után a legjobb borom, ha nem jobb. Célom volt a kékfrankos savgerincét a merlot mélységével egy gyümölcsös, elegáns „úriborrá” tenni”

  • A Pláné Badacsony Borterasz-nál a Két Jóbarát meg az Anti-tól a 2016 olaszrizling fogott meg leginkább.

  • A nap legnagyobb csalódása a számomra ismeretlen Weller Borház 2017-es kékfrankosa volt. Nem akarom bántani a pincészetet, de ezt a tételt a legjobb indulattal sem tudtam értelmezni. Még a kevésbé borértő barátom is megkérdezte tőlem, mi a csuda került a pohárba.

Amúgy értem is meg nem is az ásványosság divatot, de azt nem tudom elfogadni, hogy minden második pincénél rögtön az első mondat így hangzott: „szép ásványos”. Véleményem szerint az ásványosság nem minőségi kritérium, és amíg a szakma és a borászok ezt nem tudják pontosan megfogalmazni, addig csínján bánjon mindenki az ilyen szavakkal. Máskülönben elkopik és hitelességét veszti, pontosan úgy, ahogyan a kézművesség szó…


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Laposa Bence – Globális szemléletváltásra lenne szükség

Laposa Bence – Globális szemléletváltásra lenne szükség

„A nullához képest, tényleg jól állunk, legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen állapotok voltak 10-15 évvel ezelőtt.” A beharangozott négyrészes sorozat újabb része következik most: Laposa Bencével, a Balatoni Kör elnökével beszéltem ezúttal. Középpontban ismét a Balaton. Mozgalmas évet zártatok, már csak ha a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .