Bardon Borászat: egy jó ivású, zamatos tokaji hárslevelű

Bardon Borászat: egy jó ivású, zamatos tokaji hárslevelű

Molnár Ádám, az Erdőbényén található és jelenleg 9 hektáron gazdálkodó Bardon Borászat fiatal birtokigazgatója és borásza szívéhez legközelebb a hárslevelű áll. Legalábbis ezt nyilatkozta a vele készített korábbi interjúmban, amely ITT olvasható. Véleménye szerint jobb választás lenne ezzel a szőlőfajtával többet foglalkozni Tokaj-Hegyalján, mint például a furminttal, legalábbis a nemzetközi piacok tekintetében, hiszen jobb benyomást tudnánk vele elérni a fogyasztók körében. A Bardon Borászat szőlői három különböző dűlőben találhatóak: a Meszes, a Lapis, illetve a Sarkad dűlőkben. Mindegyik területen művelnek furmintot és hárslevelűt, de a Meszes-dűlőben a két említett szőlőfajtán kívül az összes engedélyezett Tokaj-hegyaljai fajta is megtalálható még.

A most szemügyre vett Bardon Borászat hárslevelűje a kiváló 2017-es évjáratnak a terméke, mely acéltartályban készült, finomseprőn tartással, majd 2019 májusában került palackozásra. A bor alapanyagát, ha jó emlékszem a Lapis-dűlőben szüretelték, 50 éves öregtőkékről. Üde, friss és kifinomult illatában őszibarack, virágok, Jonatán alma, kis púderesség, illetve mézes és hársas jegyek bontakoznak ki. Kóstolva finomszerkezetű, nagyon jó ivású bor, a korty modern, lendületes és légies, mégis kellő tartalommal. Savai frissek, szép támaszt adnak a 8 gramm maradékcukornak. Hibátlan egyensúly, tiszta, és precíz bor. Jól elkészített, kedves, modern felfogású, fogyasztó-barát hárslevelű, mely veszettül itatja magát minden körülmények között. Szóval, ilyen egy jó ivású, zamatos, vagány tokaji hárslevelű. A pincénél 3000 forintért kapható, de van olyan borkereskedés is, ahol ez az összeg 4400 körül van. Készült 1400 palackkal. 6+ pont (88)

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .