Ilyen egy jó rozé: Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019

Ilyen egy jó rozé: Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019

Amióta a járvány hívatlan vendégként betoppant mindannyiunk életébe, egy bizonyos rendszer szerint próbálom élni a mindennapokat. Például ha nincs más elfoglaltságom 9 óra 22 perckor szól az ébresztő, a reggeli kávémat – kizárólag eszpresszó, tisztán, cukor nélkül – az erkélyen fogyasztom, közben átolvasom a számomra érdekes híreket. Boros és gasztronómiai online oldalakat már nagyon ritkán olvasok, mivel – tisztelet a kivételnek – de majdnem mindegyik vagy unalmas, vagy a hitelességi-faktor negatív irányt mutat. A hétvége, jobban mondva a szombat a nagyobb takarítási nap, s mivel igyekszem a hasznosat a kellemessel ötvözni, munka közben mindig felbontok egy palack bort. Most éppen Barta Anna 2019-es évjáratú prémium rozéjára esett a választás.

Egyébként nem tudom miért lett sikk a szakma, illetve a boros szubkultúra részéről sajnálattal tekinteni a pink italra, de ahogyan sok más mindent, ezt sem értem igazán. Bár nekem sem éppen kedvenc műfajom a rozé, de ettől függetlenül, időnként jól esik hozzátartozni ahhoz a népes táborhoz, mely világszerte 26 millió hektoliterrel fogyaszt belőle. Én leggyakrabban fröccsként iszom, de önmagában, esetleg valami könnyedebb étel vagy saláta mellé is szívesen kortyolok egy-két pohárral.

Többek között Barta Anna rozéi, azaz a Nagygombos üde, vagy a prémium borcsaládba tartozó tartalmasabb borai évek óta hozzák a stabil minőséget ebben a műfajban. Ilyen például a gamay noir szőlőfajtából készült, 2019-es évjáratú prémium rozé is. Kifejező, kissé buja aromajegyeiben piros gyümölcsök sokasága, cseresznye, szamóca, málna, ribizli, vanília és érett piros grapefruit fedezhetők fel, ezekhez gránátalma, kerti rózsa és vattacukor is társulnak még. A gyümölcsök mellett rétegeiben diszkréten megjelennek a hordós érlelésre utaló aromák és fűszerek is. A korty, mely elsősorban a citrusokra és a ribiszkére épít, lendületes, a savak ropogósak és határozottak. Szomjoltó, fanyarkás bor, minden korty jól csúszik. Szódával vagy szóda nélkül is telitalálat. Kell ennél több?! Szóval, ilyen egy jó rozé, legalábbis nálam itt kezdődik ez a műfaj. Továbbra sem kedvelem a pontozási rendszert, de ha nagyon kell, legyen 5+p, azaz a százas pontrendszerben 85 pont.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Vajon mire gondolt a „költő”?

Vajon mire gondolt a „költő”?

Az 1955-ben alapított, a Törley cégcsoport tulajdonában lévő Hungaria pezsgőmárka a közelmúltban nem kisebb hírt közölt oldalán, mint hogy egyik tételük, nevezetesen a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgőjük bekerült a világ legjobb pezsgői közé a Franciaországban megrendezett Effervescents du Monde nemzetközi pezsgőversenyen. Pontosabban aranyéremmel jutalmazták, […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .