Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. június 15.

A Barta Pince jubileumi furmintja

post

A Barta Pince 2015-ös Öreg Király dűlő 10. szüret Furmint az újratelepítés utáni tizedik, jubileumi szüretből készült, egy első töltésű 500 literes, gőzzel hajlított Trust hordóban. Ez még Homonna Attila munkája, hiszen Ujvári Vivien csak 2016 augusztusától csatlakozott a Barta Károly által alapított mádi pincéhez. Attila, aki ha jól emlékszem 2008-tól vette ki részét a borok készítésében, teljesen más habitusú ember, mint Ujvári Vivien, és ez az általa készült borok stílusán is érzékelhető: férfiasabb, azaz erősebb karakterű és feszesebb borok születtek a kezei alatt, ahol a hordó dominánsabban jelent meg. Félreértés ne essék: nem rossz vagy jobb az eredmény, csupán más stílusú. Ki-ki belátása és ízlése szerint eldöntheti, melyik vonal áll közelebb a szívéhez. A magam részéről a finomabb, érzékenyebb Vivien-stílusnak vagyok a rajongója, lásd például a Barta Pince KVG vagy 2018-as furmintjáról írt cikkemet ITT és ITT.   

A Barta Pince 2015-ös Öreg Király dűlő 10. szüret Furmintja spontán erjedt, majd érlelés után 2017. május 3.-án került palackozásra. Csupán 795 palack készült belőle. Megjelenéséből ítélve nem mondanám meg, hogy ötéves bor került a poharamba, közepestől halványabb citromsárga színe inkább egy fiatalabb bor benyomását kelti. Gazdag, összetett és dúsabb illat, kezdésként kis gyurmával, fajtajelleges illatokkal, érett, lédús érett fehér húsú gyümölcsökkel, de a palackérlelésre utaló finom jegyek is szépen megmutatkoznak a pohárban. Pihenve pedig a minőségi hordó sem marad észrevétlenül, talán itt is, akár az ízében, a kelleténél egy kicsivel több van belőle. Az összkép viszont nagyon szép. Kóstolva érezhető, hogy idősebb borról van szó, a korty érett, dinamikus és karakteres, ízjegyeiben szintén érett gyümölcsök, pirított magvak, lecsengésében a hordófűszerek mellett finom kesernye. A savak is érettek, kerekek. Az egyensúlyra egyáltalán nem lehet panasz, talán csak a kicsit erőteljesebb hordóhasználatot lehetett volna finomabbra hangolni. Én inkább ételek mellé tudnám jobban elképzelni, de önmagában is jól esik inni, csak meg kell találni hozzá a megfelelő alkalmat. Például legyen az, hogy az embert próbáló koronavírus-járvány időszak után, még ha döcögve és óvatosan is, de kicsit beindult az élet. 

A bort Ujvári Vivientől kaptam ajándékba, a vélemény, mint mindig a sajátom.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Őszi vargánya

2020. október 26.
Bor interjú
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Meglepetés ezerjó

2021. szeptember 15.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!