Könnyedségre hangolva

Könnyedségre hangolva

Egy újabb késői szüretelésű furmint Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince borászának repertoárjából, a dél, dél-nyugati kitettségű Öreg Király-dűlőből. Az alapanyagot 2-3 óra áztatás után fahordóban és tartályban erjesztették, majd a mennyiség 85%-át másod-és harmadtöltésű hordóban érlelték, a többit pedig új hordóban.

Vivient és a Barta Pincét már nem igazán kell senkinek sem bemutatnom, hiszen több ízben is szerepeltek az oldalon. Ha esetleg valaki most tévedne ide első alkalommal, az ITT, ITT, ITT, ITT és ITT belemerülhet az olvasnivalókba. Sőt, Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture oldal egyik szerzőjének jóvoltából egy egészen átfogó írás is készült a Barta borokról, mely IDE kattintva elolvasható. Vivienről nagyon röviden annyit még érdemes tudni, hogy a családi örökségnek köszönhetően a szőlő és a természet már kiskora óta meghatározó szerepet játszott az életében, de fiatalon nem borász pályafutásról álmodozott. Családja közel 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen és 2015 óta UJVÁRI néven palackoznak saját borokat. Vivien nem csak a saját pincészeténél, hanem a Barta Pincénél is nyitott az új impulzusokra és technológiákra, illetve ezeket igyekszik hasznosítani a borok készítésénél. Hiszi, hogy ha pozitívan áll másokhoz, akkor az emberek is így fognak viszonyulni hozzá és a munkához.

Ami a Barta Pince Öreg Király Dűlő Késői Szüretelésű Furmint 2018-at illeti, egy légies, könnyedségre hangolt bort kapunk a pohárba, melynek egyensúlya a 2017-es társához hasonlóan szintén a cukor felé billen. Kóstolva mégis kicsivel feszesebbnek tűnik – mindez annak ellenére, hogy a 2017-es évjárat késői furmintjához képest több maradékcukrot tartalmaz. Ezt a szüretnek illetve a hordóhasználatnak tulajdonítom be, melyet Vivien megerősített telefonon utólag. Például 2018-ban már Seguin Moreau hordót is használt elkészítéséhez. Illatában fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, lédús körte, citrusok és trópusi gyümölcsök, ezekhez némi virágosság, pörkölt aromák, nádcukor is társul még. A korty bár puha, mégis van benne némi feszesség. Jól iható, kedves, tetszetős bor. 6- pont (86/100)  

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(a palackot Ujvári Vivientől kaptam ajándékba)


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Füstölt lazacrózsák

Füstölt lazacrózsák

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg melegen füstölt lazac szeletek 60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva 1 fej hagyma, aprítva 1 gerezd fokhagyma 1 rúd vanília 2 dl tejszín 10 dkg vaj 4 kk lazackaviár 1 kis csokor zöldborsó hajtás ehető virágok mix​ Elkészítés Egy edényben felolvasztjuk […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..