Egyszer mindennek vége lesz!

Egyszer mindennek vége lesz!

Amikor néhány hete leültem interjút készíteni a Figyelő Hetilap számára Ujvári Viviennel, a Barta Pince fiatal borászával, még elképzelni sem tudtam, hogy ilyen idők köszönnek ránk. Azóta teljesen felfordult a világ, és vele együtt az életünk is. Egyik napról a másikra már csak a szűk környezetemben rengeteg ismerősöm munkanélküli lett. Nehéz megjósolni hol a vége, és mi lesz majd a jövőben. De annyi biztos, hogy egyszer mindennek vége lesz, viszont ha túl leszünk a járványon, a világ már soha többé nem lesz olyan, mint amilyen eddig volt. Sok mindent át kell értékelni és átgondolni majd: a társadalmi modelleket és rendszereket, kapcsolatokat, de legfőképpen a látszat jólétet, amiben éltünk, mert mint az mindannyiunk számára kiderült, néhány hét leforgása alatt összeomlott, mint egy kártyavár. Egy olyan világot hagyunk hátra, amelyről azt gondoltuk, hogy sokkal stabilabb és erősebb lábakon áll.    

Már több mint másfél hete itthon töltöm az időmet, csak egyszer voltam rövidebb ideig kint. Eltökélten hiszem, hogy csak így tudjuk a járvány terjedését megfékezni, és erre bíztatok mindenkit: lehetőség szerint maradjatok otthon, és csak nagyon indokolt esetben menjetek ki. Van egy kedvenc Netflix-sorozatom, így esténként levezetésképpen több részt is megnézek egyszerre. Kicsit segít lazítani, felejteni, és ha a kedvem is úgy tartja, felbontok a kifogyó készletemből egy-egy üveg bort. Legutóbb a Barta Pince 2016-os évjáratú szamorodnijára esett a választás, amelynek 100% furmint alapanyagát az Öreg Király-dűlőből szüretelték 2016. 09.16 – 10.30 között. A bor 13 hónapig pihent másod-és harmadtöltésű 220 literes Szerednyei zempléni hordókban, majd 2 évet palackokban.

Ujvári Viveienről annyit érdemes tudni, hogy Raposkán nőtt fel, családja 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen, 2015 óta pedig UJVÁRI néven palackoznak borokat. Elsősorban olaszrizlinget, de időnként szürkebarátból is készítenek bort. Elsőként könnyűipari mérnöki diplomát szerzett, de Földi Bálint borász javaslatára elvégezte a szőlész-borász szakot is a Corvinus Egyetemen. Megfordult már a Napa-völgyben, Új-Zélandon és Ausztráliában is, de 2013 óta a munkája a Tokaji borvidékhez köti, illetve 2016-tól a Barta Pincéhez.

A bor diszkrétebb, enyhén hűvösebb illattal nyit, kezdésként egy leheletnyi fodormentával, de kis idő elteltével szépen kibontakoznak az aromajegyei a pohárban. Elsőként körte, birsalma, mindez friss gyümölcsös és kompót formában, trópusi gyümölcsök, ananász, lapos japán barack, friss citrusok, pomelo, sárgabarack, méz, mélyülve pedig kandírozott narancshéj, baracklekvár, érintésnyi hordófűszerek, propolis, frissen vágott fehér csiperkegomba és fehércsokoládés jegyekkel társítva. Kóstolva olajos, szép beltartalommal bíró bor, de érezhetően még fiatal. A feszesebb savaknak köszönhetően a korty tele van energiával és lendülettel, az élénk savak jól kiegyensúlyozzák a 107, 6 maradékcukrot, tartást adva szerkezetének. Szájban kis cseresség is tapasztalható, de ez az idő elteltével szépen be fog majd épülni. A korty a citrusokra épít, benne finom krémesség, friss ananász, piros grapefruit. Elegáns, friss, strukturált bor, hosszantartó lecsengéssel, mely önmagában vagy ételek mellé, például egy francia hagymaleves vagy egy mascarponés citromtorta is kiváló választás. Készült: 321 palackkal. 7p- 

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .