Új év, új remények

Új év, új remények

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van.

A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az előző évhez: meleg, forró nyár, sok napsütés és nagyon kevés csapadék, így sok helyen korábban kellett elkezdeni a szüretet. Ami az aszútermést illeti, ennek mennyisége igen kevés volt, a Basilicus Szőlőbirtok ebből az ötputtonyosból is összesen csak 650 palackot készített. 100% furmint alapanyaga pedig a bodrogkeresztúri Lapis-dűlőből származik és palackozás előtt két évet pihent hordóban.

Sokrétű illata gazdag és mély, ami a meleg évjáratnak is tulajdonítható. Aromajegyeiben leginkább a birses- érett körtés jegyek dominálnak és az egzotikus gyümölcsök, többek között papaya és mango, amihez társulnak fehér virágok, méz, kamilla, kandírozott gyümölcsök, narancshéj, dió, barackmag. Szájban is telt és vastag, s bár az egyensúlya kissé a cukor felé billen, a korty mégis meglepően frissen hat, több vitalitással és lendülettel rendelkezik, mint amit az illata alapján elsőre sejteni lehetne. Hosszú és gazdag lecsengés jellemzi, melynek a tízes skálán 7 pont a jutalma. Szép, izgalmas és emlékezetes bor, tökéletes kezdése az évnek. Remélem, 2021 egy sokkal boldogabb és jobb kedvű évet hoz, egy olyan évet, amikor bármikor megölelhetjük egymást és önfeledten tudunk örülni. 

Szerző, fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákossal, a tarcali Myrtus Pince tulajdonos-borászával, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület ügyvivőjével beszélgettem. A fiatal borász pályafutása alatt már megjárta a Patricius Borházat és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot is, majd a felesége szülei által alapított Pataky BorBála pincészetet vették át, amit átkeresztelve felesége […]

Tokaj, legendák nyomában: a Deák-dűlő és a Majoros Lilla aszú

Tokaj, legendák nyomában: a Deák-dűlő és a Majoros Lilla aszú

Tokaj, legendák nyomában címmel új, többrészes sorozat indult az oldalon, amelyben Nagy Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével arra vállalkoztam, hogy bemutassam Tokaj-Hegyalja egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet aszúját is, ami részben vagy teljes mértékben erről […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .