Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. január 03.

Új év, új remények

post

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van.

A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az előző évhez: meleg, forró nyár, sok napsütés és nagyon kevés csapadék, így sok helyen korábban kellett elkezdeni a szüretet. Ami az aszútermést illeti, ennek mennyisége igen kevés volt, a Basilicus Szőlőbirtok ebből az ötputtonyosból is összesen csak 650 palackot készített. 100% furmint alapanyaga pedig a bodrogkeresztúri Lapis-dűlőből származik és palackozás előtt két évet pihent hordóban.

Sokrétű illata gazdag és mély, ami a meleg évjáratnak is tulajdonítható. Aromajegyeiben leginkább a birses- érett körtés jegyek dominálnak és az egzotikus gyümölcsök, többek között papaya és mango, amihez társulnak fehér virágok, méz, kamilla, kandírozott gyümölcsök, narancshéj, dió, barackmag. Szájban is telt és vastag, s bár az egyensúlya kissé a cukor felé billen, a korty mégis meglepően frissen hat, több vitalitással és lendülettel rendelkezik, mint amit az illata alapján elsőre sejteni lehetne. Hosszú és gazdag lecsengés jellemzi, melynek 90 pont a jutalma. Szép, izgalmas és emlékezetes bor, tökéletes kezdése az évnek. Remélem, 2021 egy sokkal boldogabb és jobb kedvű évet hoz, egy olyan évet, amikor bármikor megölelhetjük egymást és önfeledten tudunk örülni. 

Fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Bor
Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Blanc 2016

2019. november 08.
Bor

Húsvéti borajánlat

2021. március 24.
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia

Szalonna luxus kivitelben

2020. október 07.
Bor teszt-értékelés

Mr. Furminator

2020. november 30.
Recept

Wagyura hangolva

2018. május 22.

Küldj egy üzenetet!