Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással. Mint vallják, a jó bor nem divat kérdése, így trendek követése helyett a fajta és a termőhely sajátosságait, illetve készítője ízlését tükrözik.

Egy rövid történelmi áttekintés

Az 1840-es években a Bezerédjek Badacsony egyik legnagyobb szőlőbirtokos családjává válnak a Szegedy-birtokok megöröklésével, később pedig Békássy István és Bezerédj Emma házasságával a Békássyak megérkeznek Badacsonyba. Az első világháborúból visszatérve ifj. Békássy István veszi át apjától a gazdaság irányítását, az 1950-es években pedig a birtokok nagy részét államosítják. István fia, Békássy Péter a meghagyott kis szőlőterületén viszont töretlenül folytatja a borászkodást. Többek között az ő nevéhez fűződik a ma már badacsonyi különlegességnek számító kéknyelű megőrzése, amely az államosított ültetvényeken alacsony terméshozama miatt egyébként kivágásra került. Később, a rendszerváltást követő kárpótlás során Békássy Péternek sikerül az eredeti szőlőterületek egy részét visszaszereznie, ezáltal a borászat is nagyobb lendületet vesz. A 2000-es években Békássy Gábor a szőlőterületeket modernizálja: az idősebb ültetvényeket újratelepíti, valamint a birtokokat Badacsonyban központosítja. Fia, István pedig borászként a pincét irányítja. 2021-ben az újabb területek megszerzésével pedig helyreáll a háború előtti birtokrendszer. Jelenleg öt hektáron gazdálkodnak Badacsony legjobb déli lejtőin. 

Pár szó a kéknyelű szőlőfajtáról

Talán csak kevesen tudják, hogy az első írásos említése nem Badacsonyhoz, hanem Somlóhoz köti a kéknyelűt. Ennek ellenére neve mégis a Badacsonnyal forrt össze, és itt, valamint a Balaton-felvidéken termesztik a legnagyobb mennyiségben. A filoxéravész majd a második világháborút követő átgondolatlan szocialista nagyüzemi gazdálkodás az 1990-es évek elejére kis híján majdnem örökre kiirtotta, de szerencsére néhány gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően a szőlőfajta mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken. Egyébként az „úri” szőlőként emlegetett kéknyelű nőivarú virágokat hoz, emiatt beporzásához – mely a szél segítségével történik meg – más szőlőfajták szükségesek, amiket a közvetlen közelébe kell telepíteni. Régebben a szlanka, mostanában leginkább a budai zöld tölti be ezt a szerepet.

Békássy Borászat Kéknyelű 2019

Viszonylag visszafogottabb illatában elsősorban a fehér húsú gyümölcsök dominálnak, kiegészülve citrusokkal, finom sóssággal, nyári almával, kövességgel és egy pici fűszeres vonallal. Szájban feszes, savai bár határozottak, egyáltalán nem bántóak, a korty pedig szépen visszaadja az illatában tapasztaltakat. Kellemes nyári bor, lecsengésében grapefruitos kesernye és némi sósság-kövesség. 5 pont, azaz a százas pontrendszerben 84 pont.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Idén is folytatódik a Borbarangolás Badacsonyban

Idén is folytatódik a Borbarangolás Badacsonyban

A nyári főszezon után a Badacsonyi borvidék továbbra is nyitva van és szeretettel várja egész évben izgalmas programokkal, kiváló szálláshelyekkel és finom borokkal a vendégeket. Mert enni jó, badacsonyi borokat kóstolni nagyon jó, és valljuk be: utazni is jó! De még jobb, ha ezt a […]

Váli Péter: Pozitívan tekintek a jövőre

Váli Péter: Pozitívan tekintek a jövőre

Váli Péter a magyar vendéglátóipar egyik meghatározó cégének, az Eventrend Group-nak társalapítójaként és volt igazgatójaként sok vállalkozást sikerre vitt a múltban. Közben 24 évvel ezelőtt hobbi borászként elkezdett borokat készíteni, mára pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte azt, hogy VáliBor borászata az egyik […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .