Bock József kedvence

Bock József kedvence

Igazán szép idővel jutalmazott eddig szeptemberben és októberben az ősz, sok napsütés, kellemes meleg napok, de most, hogy egyre jobban hűvösödnek a nappalok és esték, időnként jól esik a könnyedebb borok helyett komolyabb testű vörösborokat szürcsölgetni a pohárból. Például a villányi borász Bock József kedvence jó választás lehet egy-egy komolyabb étel mellé, de ha kedvelitek a robusztus és rusztikusabb borokat, akkor csak úgy önmagában egy izgalmas film kíséretében.    

Magyarország egyik vezető boros magazinjának felkérésére szeptember végén jártam Bock Józsefnél, igazán érdekes és hasznos napot töltve Villányban. A Bock család immáron 9 generáción át, 1850 óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borkészítéssel Villányban, s mint Bock József is mesélte, a sikerért mindig keményen meg kellett dolgozni. A pincészet jelenleg több mint 80 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de ezen felül felvásárol is szőlőt. Bock József, aki fiatalokat megszégyenítő energiával és lendülettel irányítja naponta az egyre növekvő vállalkozást, önállóan csak 1981-től kezdett bort készíteni, akkor még másodállásban. Első nagy sikerét éppen egy Bock Cuvée-vel érte el, amikor 1994-ben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen az 1991-es évjárattal sikerült elnyernie a Champion-díjat. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és a borok is egyre jobban csiszolódtak. Stílusban, karakterben és felfogásban is. Természetesen ki-ki belátása, tapasztalata szerint látja ez a folyamatot, hiszen a mai napig vannak, akik kritikával élnek bizonyos Bock, illetve egyes villányi borokról. De most vissza a Bock Cuvée-re, amely a pincészet egyik zászlós tétele, és 1991-től készít a pincészet, mert mint nyilatkozta Bock József, ez a házasítás tükrözi az ízlését.

A 2015-ös évjárat összetételének 60%-át a cabernet sauvignon, 30%-át pedig a cabernet franc, a fennmaradó részét pedig a merlot adja. A több dűlő termése 24 hónapot töltött, új, kisméretű tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követően legalább 1 évig fejlődött palackban. Kitöltve mély szín fogad a pohárban, rusztikus aromajegyeiben aszalt szilva, füst, bőr, datolya, aszalt és túlérett erdei gyümölcsök, vanília, balzsamecet, csokoládé, fa és a hordós érlelésből származó jegyek és fűszerek. Szeder, szilvalekvár, fekete ribizli, szamolyai fekete cseresznye, szalonna. Kóstolva testes, robusztus, a kortyban is az érett gyümölcsök dominálnak, amihez füstösség is társul. A tannin, bár még kissé szemcsés, már beépült a szerkezetébe, a savak élnek és vibrálnak, lecsengése egészen hosszú. Érzésem szerint most van a csúcson. 6p, azaz a százas pontrendszerben 87 pont.    

Szerző és fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

25 év! Pontosan ennyi éve borászkodik Koch Csaba. Hogy kevés-e vagy sok idő, mindenki döntse el a saját érzése szerint. Én például a mai napig emlékszem a fekete-fehér tv-re, amin 1991-ben a híreket láttam: február 25.-i Varsói Szerződés felbomlása; II. János Pál pápa augusztus 16.-án […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .