Bor-gondolatok: Frittmann Irsai Olivér 2016

Bor-gondolatok: Frittmann Irsai Olivér 2016

Miért pont egy irsainak szeretnék most epizódszerepet szánni? Egyrészt az ilyen fajta borokról alig olvasni a boros szubkultúrában, másrészt számomra csak egy lényeg létezik: a bor legyen makulátlanul tiszta és jól essen belőle minden egyes korty. Legyen ez illatos, vagy akár dűlő, parcellás szelektált bor, hiszen nem kell, hogy mindig új dimenziókba és mélységekbe repítsen. Unalmas is lenne folyton Wagner Parsifalját, Mascagni Parasztbecsületét, a komor hangulatot árasztó Brahms 4. szimfóniáját, vagy Beethoven utolsó művészeti korszakában írt műveit hallgatni nap, mint nap. Az egyszerűség is érték – mert aki ezt nem tudja kellőképpen értékelni, a finom hangok és a diverzitás is csak üres fülekre és szájakra talál. Akár a borról, akár a zenéről van szó.

A napokban éppen egy fa árnyékában szürcsöltem jóízűen ezt a Frittmann bort. Ezer forintért adta az egyik szupermarket, hát tettem vele egy gyors próbát. Nem akart különös történetekkel traktálni, és nem voltak benne zseniálitások és távlatok. Sem filozofikus kérdések sem heroikus harcok. Könnyen elbűvölő dallam és ritmus viszont annál több. Friss, ropogós, nem tolakodó, pont az, amire vágytam, illatában és ízjegyeiben pedig citrusok, nyári alma, lecsengésében jól eső fanyarság.

A tanulság egyszerű: egyre több ilyen bort kellene készíteni a borpiramis alján! Mert stabil alapok nélkül egy ház szerkezete – előbb vagy utóbb – szétesik akár egy dominó.

A tízes skálán öt és öt + között mozgott nálam, de kóstoljátok meg ti is és döntsétek el. Én kis vacillálás után úgy döntöttem, hogy alulról súrolja az 5+ határt.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .