Bor-gondolatok: Holdvölgy Sárgamuskotály 2013, Nyulászó

Bor-gondolatok: Holdvölgy Sárgamuskotály 2013, Nyulászó

Nem akarok untatni senkit fölösleges információkkal, hiszen a Holdvölgy honlapján amúgy is szinte minden kérdésre találtok választ: a birtok történetéről, pincerendszerről, dűlőkről, egészen a borok színes palettájáig. Jópofa és egészen informatív oldal, ha időtök engedi, lapozgassátok bátran. De ha valaki röptében olvassa ezt a bejegyzést, most bemásolok ide néhány infót a 2013-as Exaltation névre keresztelt késői szüretelésű sárgamuskotályról:

„A Nyulászó dűlő 2013-ban is bizonyította, hogy egyik első számú termőhelye a sárgamuskotály fajtának a borvidéken. Az utóbbi évek egyik kimagasló aszús évjáratában ezen borunkhoz késői szüretelésű, illetve komplett szamorodni fürtöket szüreteltünk, amelyekből az aszú szemeket nem válogattuk ki. A bor egy évig hordós, majd további három évig palackos érlelést kapott.”

A bort kedves barátomtól, Kolozsvári Andrástól, a Szolnoki Borkör tulajdonosától kaptam ajándékba a Húsvéti ünnepek alkalmából. Jobban mondva a feleségemnek küldte, de mi mint egy jó család megosztozunk mindenen.

Illatában finom birses jegyek, déli gyümölcsök és izgalmas botritiszes jegyek, virágok és sárgahúsú gyümölcsök, érett vilmoskörte, ananász, mangó, sárgadinnye, virágméz és leheletnyi szőlő. Kóstolva jó arányokkal és egyensúllyal bír a korty, érzéki krémesség, gyümölcsök és kandírozott citrom-és narancshéj, grapefruitos lecsengés. Lehetne kicsivel hosszabb és koncentráltabb a bor, de én így is szerettem és kiválónak tartom.

Aki a pontok és a címkék alapján vásárol és iszik bort, annak szeretném jelenteni, hogy a tízes skálán nálam a hetes + ponthatárig csúszott fel a bor.

A Húsvéti ünnepek alkalmával pedig kevesebb gyűlöletet, több megértést és szeretetet kívánok a szívekben!

 


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .