Bor, mámor… Bénye

Bor, mámor… Bénye

Borok, gasztronómia, kultúra és zenei koncertek a népzenétől a rockabillyig. Minden eddiginél több pince várja, hogy a Bor, mámor… Bénye idén is elvarázsolja a látogatókat a négy napos rendezvényen.

Idén 15 erdőbényei borászat összefogásából kerül megrendezésre a Bor, mámor… Bénye esemény augusztus 11-14. között. A visszajárók már jól tudják, hogy ilyenkor az egész falu egy kavargó forgataggá válik, ahol a különböző helyszíneken a nyitott pincék mellett egész nap programok, és színvonalas gasztronómiai kiállítók várják a látogatókat. Idén is kitelepül az Anyukám Mondta (Béres Szőlőbirtok), a tokaji LaBor Bistro (SanzonTokaj), KicsiZsó (Csite) vagy a miskolci Borsod Burger (Bardon); de többen házikoszttal (Préselő, Pro Vinum) is készülnek, amelynek mindig van egy hamisítatlan vidéki bája. Azért, hogy minden vendég bírja az estét is, számos pincénél specialty kávéval is töltekezhetnek a koffein-imádók.

A programkínálatot napközben dűlőtúrák, irodalmi beszélgetős előadások, tematikus borkóstolók – például szamorodni száraztól az édesig (Csite) vagy éppen történelmi tokaji aszú kóstoló 1956-tól kezdődően (Vayi) –, gyerekprogramok és népzenei koncertek színesítik; késő délután és este pedig kezdetét veszik az éjszakába nyúló koncertek, ahol az akusztikus gitár, a jazz vagy éppen a rockabilly kedvelői is megtalálják számításaikat. Ugyan az ültetett kóstolóktól és borvacsoráktól eltekintve egyik program sem tartalmaz külön belépőt, az egész fesztivál egy 5 ezer forintos jegy ellenében látogatható, attól függetlenül, hogy valaki mind a négy napon részt vesz, vagy csak egy órára látogat ki. 

A Bor, mámor… Bénye fesztivál a Tokaji-borvidék szívében elhelyezkedő Erdőbénye évről évre visszatérő eseménye, ahol a helyi borászatok nyitott kapukkal, hűs borokkal várják a vendégeket. Magát a csendes kis falut a 37-es útról, vagy az autópálya új szakaszáról, Encsnél lekanyarodva az árnyas Aranyosi-völgyön lehet megközelíteni. A hegyek között megbúvó házak még őriznek valamit a régi idők utánozhatatlan hangulatából, a vendégeket régi ismerősként üdvözlik a helybeliek. A kicsiny falu 15-nél is több borászatnak ad otthont, köztük többek között a festői szépségű Budaházy Fekete Kúriának (borászat és étterem egyben), vagy éppen az idén 20. születésnapját ünneplő Béres Szőlőbirtoknak. A pincészetek tulajdonosai, a borászok nagy számban maguk is olyan gyüttmentek, akiket nem eresztett a szépséges természeti környezet. Itt talált magának új hobbit történész (Vayi), de marketing szakember (SanzonTokaj), vagy éppen filozófus házaspár (Ábrahám) is áll egyes helyeken a borospult mögött. Idén két új csatlakozó is található a helyszínek között: a Gonda Borászat és a Panouch Birtok. A fesztivál a programokon túl kiváló lehetőséget biztosít, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk a rohanó hétköznapokból, és egy pohár furminttal a kézben, esetleg egy függőágyban vagy piknik pléden élvezzük a friss hegyi levegő és a madárcsicsergés békéjét.

Teljes program elérhető ITT

Kiállító borászatok: 

Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy Fekete Kúria, Csite Családi Birtok, Gonda Borászat, Illés Pince, Jakab Pince, Kerékgyártó Pince, Panouch Birtok, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, SanzonTokaj, Vayi Borászat, Vinito Borászat

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi olaszrizling

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik befejező állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal […]

Ezek lettek az Országház borai

Ezek lettek az Országház borai

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében került sor. Az eseményen én is hivatalos voltam. Az Országház Bora 2021 megtisztelő cím elnyeréséért folytatott versenyen összesen 19 magyar borvidék 93 […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .