Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. június 24.

Furmint Badacsonyból

post

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pince új generációs borásza fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhány fontos momentumot említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, és 2020-ban a legfiatalabb borászként az Év Bortermelője lett.

És hogy mi kellett az ilyen sikerek eléréséhez? Mint egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, sok áldozatos munka, hit és kitartás, illetve a szőlő és bor iránti szeretet és tisztelet, amit a szülein keresztül tapasztalt meg. Borbély Tamás alig töltötte be a 14-et, amikor már tudta, hogy édesapja nyomdokaiba szeretne lépni. Új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást: a gazdasági háttérrel édesanyja foglalkozik, a szakmai irányítást édesapjával csinálja, de az irányvonalat ő határozza meg. Ami az Év Bortermelője díjat illeti, véleménye szerint – bár nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy a Badacsonyi borvidékről elsőként ő került a díjazottak közé – ez egy közös siker és lehetőség, ami nem csak neki, hanem az egész Badacsonynak szól. Borbély Tamás a helyi értékeket, sokszínűséget és változatosságot figyelembe véve egy folyamatosan fejlődő régiót szeretne látni a jövőben, ahol a vendégek nem csak kikapcsolódni tudnak, hanem a minőségi szőlő- és borkultúrával, illetve a gasztronómiával is fel tudnak töltődni.

Most a Borbély Családi Pince Csóka Major 2019-es évjáratú furmintja került felbontásra, melynek egyik részét tartályban, a másik részét pedig 500 literes fahordóban érlelték. A végeredmény egy tetszetős, harmonikus, komolyabb bor lett. De ez nem véletlen, hiszen mint ez a bor is mutatja, a furmint is – mely hajdanán szigeti néven elterjedt szőlőfajta volt a borvidéken – jól érzi magát Badacsonyban. Illatában a finom hordós jegyek szép harmóniát alkotnak a bor gyümölcsös karakterével. Aromajegyeit leginkább az érett körte, alma, olajos magvak határozzák meg. Szájban tüzes és köves, savai bár határozottak, mégis elegánsak. Fiatal bor, mely további érlelésre is alkalmas. 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!