Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Minden eddiginél több kiállítóval és nagyobb látogatói létszámmal rendezték meg a 11. Borjour Magnumot 2020 februárjában. A tavalyi évben újdonság volt a mesterkurzusok megjelenése, amelyet idén egészen izgalmas irányban bővítettek. Két Master of Wine titulusú „BorJedi” is elfogadta a meghívást Demetri Walters és Frank Smulders személyében, valamint önismerettel, felelősségvállalással, irodalommal-zenével kapcsolatos témák is helyet kaptak. De a magyar szakember-szürkeállományra sem lehetett panasz, hiszen Fiáth Attila (ITT és ITT két interjú olvasható vele a WineArtCulture oldalon – szerk.), Horkay András és Jandrasics Borbála is tudása legjavát mutatta fel előadásuk során. A kóstolótérben is lehetett találni különlegességeket, de a megszokott nagyok sem okoztak csalódást.

A filoxéra által lenullázott szentendrei szőlőszeti-borászati hagyományok felélesztése

Első utam Hidegkuti Gergelyhez (borász, nemzetközi borakadémikus – szerk.), a Kőhegybor Pince borászához, résztulajdonosához vezetett. Társával nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint a korábban ismert és elismert, de a filoxéra által lenullázott szentendrei szőlőszeti-borászati hagyományok felélesztése. 2014-ben kezdték a munkát és 2018-ban jelentek meg a piacon az első boraikkal. Az Ezerfürtű könnyed, gyümölcsös, nem túl komplex bor volt. A Vulkán névre keresztelt  pinot blanc – chardonnay házasítást tartottam a legszebbnek a fehér sorban (6 pont). A Tamjanika/Tömjénes bor muskotályból készült és a régi szentendrei tömjénes bornak állít emléket (5 pont). A merlot (Múmia) és a kékfrankos (Dézsma) borok jól elkészített, gyümölcsös tételek, különösebb mélységek nélkül (5,5 pont)

Somló

Kis Tamás, a Somlói Vándor Pince borásza is a legfrissebb évjáratát mutatta be. A sorból kiemelkedett a 2018-as Juhfark, amely a hegy Borszörcsök felé eső, dél-keleti oldalán termett. Gazdag, tartalmas, egészen komplex bor, amely sodró lendületét és vitalitását a szép savaknak köszönheti. Nagyon fiatal, de már most komoly élmény. (7 pont). Kettőt lépve a Nagybajuszú Jász Laci mosolyába futottam bele. Nem bántam meg. A Salto Mortale narancsbora igazán emlékezetes élményt nyújtott. Fűszerek, érett gyümölcsök, mélység és vibráló savkészlet jellemezte a bort (7 pont).

Borjour Magnum 2020

Mór, az ezerjó hazája

Ifj. Kamocsay Ákos pincéje is tartogatott izgalmas pillanatokat. Egészen finom borokat sikerült nála kóstolnom, de a két Ezerjó tételnél ragadtam tollat. A fajta nem harsogó, nem intenzív, időt kér, hogy aztán az érleléssel még több izgalmat kínáljon. A 2016-as „alap” Ezerjó spontán erjedt, majd finomseprőn tartották hordóban. Nagyon szép struktúrájú, feszes, vibráló, gyümölcshangsúlyos bor, amely négy évesen is fiatal még (6,5 pont). Nagytesója, a Grand Ezerjó 2015 késői szüretelésű, de száraz bor. A test, komolyság, krémes textúra mellett az emelkedett alkohol is ezt mutatja (7 pont). Komoly borok!

A formabontó tokaji

Orsolyák Attila mikrobirtokáról és egészen formabontó borairól már sokan, sok helyen beszámoltak. Számomra is minden kóstolás élmény. A „szokásos” fantasztikus, klasszikus sor után, az utánozhatatlan kedves flegmasággal kérdezte: kértek vöröset is? Egy címke nélküli palackban kaptunk 2017-es syraht. És micsoda syraht! Finom, a fajtára jellemző fűszerek, sok gyümölcs, ásványosság és nagyon jó kézzel használt hordófűszerek. Vibráló és izgalmas bor a javából (7 pont).

Villány

Riczu Tamás pincéje nyilván vörösökben erős. A helyszínen a 2017-es évjárat nagy villányi vörös borait mutatta be a pincészet. A Symbol névre keresztelt bor egy cabernet sauvignon (60%) hangsúlyos bordeaux-i házasítást rejt magában: mély illat és ízvilág, buja, lédús gyümölcsökkel és édes fűszerekkel, melyhez társul Bourbon-vanília, puncs, gyümölcslekvár, medvecukor és dohány (7 pont). A cabernet franc sem kisebb egyéniség: mentol, medvecukor, rumos-dió, cédrus, némi földesség, aszalt szilva, szamócalekvár, áfonya, szeder. Szájkitöltő, puha és bársonyos tanninnal, melegítő alkohollal (7,5 pont).

Eger, bikavér

Gál Tibor Pincészete három bikavért is bemutatott. A mindig megbízható TITI Bikavér most sem okozott csalódást, sőt a korábbi évekhez képest emeltek a minőségen (6 pont). A Pajados-dűlő bikavére 2017-es és Grand Superior kategóriában játszik: fajsúlyosabb illat sok hordós és tercier aromával (bőr, füst, gomba, mentol, szegfűszeg, kakaópor, fekete bors), de piros bogyósok is felfedezhetők benne. Tanninjai még időt kérnek, de nagy formátumú bor lesz (6,5 pont). A Sikhegy Bikavér, Grand Superior kategória és szintén 2017-es: gazdag, tartalmas, koncentrált bor, sok erdei gyümölccsel és fűszerekkel. Széles, elegáns bor a javából, a Pajados bikavérhez képest sokkal több gyümölccsel (7 pont).

Borjour Magnum 2020

Ahogy sűrűsödött a tömeg, egyre kevésbé volt lehetőség jegyzetelni, de így is élmény volt Mucsi Zalánnál (Grál Pince), Vesztergombi Csabánál, Spiegelberg Stefánnál, Bolyki Janinál és a Wassmann Pincénél kóstolni.

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: Borjour facebook oldal

(A WineArtCulture a szervezők meghívásából vett részt az eseményen)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .