Gondolatok

Bor gondolatok

  • Barta Pince

Barta Pince: három különleges tokaji édes bor

14:13|0 hozzászólás

A Barta Pince több mint másfél évtizede faggatja Mád egyik legkomolyabb minőséget produkálni képes dűlőjét, az Öreg királyt. A kezdetektől 2015-ig Homonna Attila volt a borász, a 2008-as évjárat is az ő munkáját dicséri. Kiegyensúlyozott [...]

  • Sipos Borház szürkebarát

Szürkebarát, Badacsony jellegzetes szőlőfajtája

14:51|0 hozzászólás

A Sipos Borház és Vendégház szürkebarátja külső megjelenésében és belső tartalomban is ízig-vérig igazi badacsonyi bor: címkéjén a pincészet jelképe, egy szerzetes, aki egy kupát az ég felé tartva felajánlja Istennek a termést, másik kezében [...]

  • Koch Csaba castellum

Kiváló magyar biobor, 2000 forint alatt

07:51|0 hozzászólás

Koch Csaba családja hosszú generációk óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Mint egy korábbi látogatásom alkalmával elmondta, ő maga 2000-től indult el tudatosan a minőségi borkészítés útján, az utolsó 10 év pedig gyakorlatilag semmi másról [...]

  • Trifecta Bomboly furmint

A hónap bora: egy pazar furmint Tokajból

15:02|0 hozzászólás

A furmint rapszodikus és öntörvényű fajta, viszont magas minőségű szőlőből, gondos és hozzáértő kezek alatt nagyon izgalmas, sőt nemzetközi mércével mérve is kimagaslóan jó borok készülhetnek belőle. Pontosan ilyen a Tokaji borvidék egyik jelentős településén, [...]

  • Takler Rajnai Rizling

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

15:20|0 hozzászólás

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Mint olvasható [...]

  • Békássy Borászat kéknyelű

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

14:29|0 hozzászólás

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait [...]