Breintenbach Pince: egy borászat melyre érdemes a jövőben figyelmet fordítani

Breintenbach Pince: egy borászat melyre érdemes a jövőben figyelmet fordítani

A 2006-ban Kiss János által alapított bodrogkisfaludi Breintenbach Pince közel 5 hektáron gazdálkodik, fele-fele arányban löszös és vulkanikus termőterületen. Fontosság szempontjából a furmintnak és a hárslevelűnek tulajdonítanak főszerepet, de kínálatukban  megtalálható a zéta és a sárgamuskotály is. Kiss János, a pincészet birtokigazgató-borásza elmondta, hogy a jövőben a kínálatuk tovább fog bővülni balafánt, piros bakator, gohér és purcsin szőlőfajtákkal. Minden kézi présen van kipréselve, technológiailag osztrák és német hatást követve arra törekszenek, hogy a hordó használatot jobban visszaszorítsák, illetve megtartsák a borok alkoholszintjét 12-13,5% közötti tartományban. Bár az elkészített boroknak a nagyobbik része száraz, a borkülönlegességek között olyan tételek is megtalálhatók a kínálatukban, mint a száraz-és édes szamorodni, illetve 6 puttonyos aszú.

A szemügyre vett Breintenbach Pince Királygát furmint a Tarcalon található köves-löszös, 0,5 hektáros családi területről származik, ennek is a legfelső részéről, 40-50 éves tőkékről szüretelve. Kiss János elképzelése 2017-ben az volt, hogy egyharmad részben tartályban és kétharmad részben pedig ötödtöltésű hordóban készíti a bort. Közepes intenzitású aranyszín megjelenés, illatában sok gyümölcsösség, friss és érettebb formában, illetve a hordóból származó jegyek is fontos szerephez jutnak. Aromajegyeiben golden alma, körte, birs, virágméz, pörkölt olajos magvak, árnyaltan trópusi gyümölcsök, melyek kiegészülnek a hordóból származó fűszerekkel, némi gyógynövénnyel, japán barackkal, grapefruittal, sós citrussal és frissen préselt szőlőlével. Kóstolva friss, de lágyabb érzetű bor, ízjegyeiben citrusok, őszibarack, lecsengésében érett egres és pici zöld dióhéj. Pihenve a pohárban viszont a hordó jegyei erősödnek mind illatában, mind pedig ízében. Könnyedebb, viszonylag komolyabb beltartalommal bíró bor, melynek még néhány hónap érlelés jót tesz majd a palackban. Jelen pillanatban 5+, de kíváncsi vagyok, hogyan fejlődik majd.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .