A legszebb aszú, amit 2019-ben kóstoltam

A legszebb aszú, amit 2019-ben kóstoltam

Pár nap távollét után ismét Budapesten, családi körben töltöttem az ünnepeket, jobban mondva a Karácsonyt. A hivatásom miatt a Szilveszter mindig munkával telik, az elmúlt 20 évben, talán ha négyszer koccinthattam itthon éjfélkor. De nem szeretnék senkit untatni a részletekkel, gondolom máshol sem sokkal egyszerűbb a helyzet. Sajnos a mai rohanó világban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem az a fontos, ami a karácsonyfa alatt van, hanem az, ami körülötte van: család, szeretet, béke és nyugalom. Egy olyan érzés, mely jó lenne, ha nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is meghatározná a létünket. Pontosan ezen gondolkodtam, amikor szenteste előtt felbontottam Kiss János 2008-as aszúját, mely a borászat, azaz a Breitenbach Pince második aszúja.

Breitenbach Pince 5 puttonyos aszú 2008

A 2008-as év mind száraz, mind pedig édes borok szempontjából kiváló volt. Az aszúszemek mennyisége nem volt nagy, de a minőségük első osztályú volt. A Breitenbach Pince 5 puttonyos aszújának elkészítéséhez Kiss János a szemeket erjedés végén lévő „murciban” áztatta ki és egy hét után préselte. Minden munkafolyamat kéziprésen, manuálisan zajlott, így az aszú szemekben lévő magok nem sérültek, így nem kerültek bele a keserű ízért felelős cserzőanyagok és olajok. Az erjedés 225 literes magyar médium+ hordóban történt, az alapanyag pedig a Bodrogkeresztúri, riolit tufával kevert agyagbemosódásos barna erdőtalajú Lapis-dűlőből lett szüretelve, 40 éves tőkékről. Az aszúszemeket a furmint tőkék adták, és az alapbort is. Az aszú 2 és fél évet töltött hordóban az első fejtés után.

Intenzív, érett aranysárga megjelenésű bor, borostyánban hajló színekkel. A hordó jelenléte a mai napig tetten érhető, pörkölt, olajos magvak színesítik a kajszibarack kompót-lekváros, illetve aszalt sárgabarack és birsalamasajtos illatjegyeit, melyhez társul narancshéj, avar, aszalt datolya, liofilizált fekete ribizli, és ahogyan kis időt tölt a pohárban, vajban sült mézes körte, kis zölddióhéj, almás pite, illetve kevés kesudió is. Kóstolva szépen visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, de szájban mind szerkezetileg, mint pedig részletgazdagságban még sokkal szofisztikáltabb és kifinomultabb. Nagyon szerethető, izgalmas, összetett bor. Telt, krémes textúra, a savak szépen megbirkóznak a 132 g/l maradékcukorral, igaz, egy picit elbillen az egyensúlya a cukor felé, de még pont a határon van. Kerek, egész szájat betöltő korty, hosszú, fűszeres lecsengéssel. Maga a bor 8, viszont ha az ár-értéket is számításba veszem, akkor az élmény simám megér 8+ pontot. Egyébként, ha már itt tartunk, ezen az áron (Kiss János szerint 4000-4500 Ft), mega best-buy!  Készült 450 palackkal.

(Az aszút Kiss Jánostól kaptam, elmondása szerint ez volt az utolsó palack ebből az évjáratból)


Related Posts

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat befejező részében a Badacsonyi borvidékről Janosh Von Beőthy, a Bükki borvidékről Borbély Roland, illetve a Tokaji […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .