Breitenbach Pince Furmint Félédes 2017

Breitenbach Pince Furmint Félédes 2017

A Breitenbach Pince tulajdonos-főborászáról, a Tokaji borvidékhez erős családi kötődéssel bíró Kiss Jánosról már régebben is írtam az oldalon néhány szót, pár napja viszont sok egyeztetés után végre sikerült egy olyan napot találnunk, mely mindkettőnk számára alkalmas volt egy összejövetelre, így János a szüretet kicsit hátra hagyva, ellátogatott Budapestre, ahol készítettem vele egy interjút. Amint lesz egy kis szabadidőm megszerkeszteni a beszélgetésünket, ígérem, ez is érkezni fog majd az oldalra. Bár ami azt illeti, most is éppen ezen dolgozom, és hogy a kellemest a hasznossal jobban összekössem, a szerkesztés közben felbontottam az öt palack bor egyikét, amelyet ajándékba kaptam Jánostól.

Breitenbach Pince Furmint Félédes 2017

A Breitenbach Pince 2017-es furmintja a Lapis dűlőből, vulkanikus területről, 44 éves tőkékről készült, és spontán erjedt. Kiss János szerint a szamorodnin kívül ez a bortípus tette híressé Tokaj-hegyalját . Visszafogottabb illatjegyeiben trópusi gyümölcsök, ananász, mindezt friss és kandírozott formában, narancs, pihenve megjelenik a mangó, lédús körte, fehér húsú gyümölcsök, kevés datolya és akácméz. Szép, tiszta illat, könnyedségre utaló aromatika, kóstolva viszont tüzes, mely a bor magas alkoholjára utal. Szájban félédes érzetű (28 gramm maradékcukor), bár a savszerkezetének köszönhetően jó egyensúlyban van a korty. Közepes test, némi krémesség, a korty fűszeres (szerecsendió, fahéj, feketebors), és a tüzessége mellett elsősorban a citrusokra épít, lecsengésében pedig kesernye. A magas alkoholra visszatérve, Kiss János szerint, ha kívülről belenyúlt volna az elkészítésébe, akkor ez megállt volna 12 alkohol körül és édes bor készült volna belőle, de mivel nincs fajélesztő, illetve a hűtés a tartályon, korlátozottak voltak a lehetőségek a beavatkozásra, így lett belőle félédes furmint, aminek 15% lett az alkoholja. Mint mondja, a természet rendezi a sorsát, így egy igazi kézműves bor vált belőle. Mindenesetre szélesebb, részletgazdagabb és rendezettebb szerkezettel többre is vihetné. Behűtve keleti fogásokhoz, vagy sajtok mellé jó választás. 4p , a százas pontrendszerben  81


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .