Breitenbach Pince Szamorodni Édes 2017: feszegetni a határokat

Breitenbach Pince Szamorodni Édes 2017: feszegetni a határokat

Szülinap alkalmával, a feleségem által készített matcha torta mellé került felbontásra legutóbb a Breitenbach Pince 2017-es évjáratú édes szamorodnija, mely véleményem szerint a maga 2200 forint körüli árával jó ár-érték arányt képvisel a piacon. Csupán egy szépséghibája van a történetnek: mint azt egy előző Breitenbach félédes furminthoz írtam, itt is magas az alkohol. Persze, ízlések és pofonok, biztos van, aki ezt nálam jobban tolerálja egy bornál, de számomra a 15% bizony sok. Kiss János, a Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza tisztában van azzal, hogy ez a szamorodni feszegeti a határokat, de számára az alkohol a fogyaszthatóság miatt rendkívül fontos, hiszen a borhoz társul egy magas sav és 35g/l extrakt, nem mellesleg, mint említi, például a Tokaji borvidék ikonikus borásza Szepsy István sem hozza ki száraz borait 14% alkohol alatt.

A Breitenbach szamorodni elkészítéséhez a Lapis-dűlőben szedett furmint (85%) és hárslevelű (15%) botritiszes alapanyaga került felhasználásra. Mélyebb aranyszín, közepestől kicsivel intenzívebb illatjegyeiben kikristályosodott virágméz, sárgabarack, birsalma kompót, trópusi gyümölcsök, füge, aszalt gyümölcsök, szentjánoskenyér, propolisz, aszalt datolya, érett szőlő, körte, kandírozott citrusok, narancsvirág, papaya, illetve a hordóból származó fűszerek, aromák, amelyhez társulnak friss gyümölcsök és pici virágosság a háttérben. Kóstolva telt, és krémes, a 70g/l maradékcukorhoz élénk savszerkezet társul (7,5g/l), ízjegyeiben pedig visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, a korty tüzes és fűszeres (rózsabors, csillagánizs), viszonylag hosszabb lecsengésében pedig kevés kesernye. Ha valaki jobban tolerálja az alkoholt, pontban akár magasabbra is értékelheti, nekem 6p-, azaz a százas pontrendszerben 86 pont.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .