Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. december 04.

Breitenbach Pince Szamorodni Édes 2017: feszegetni a határokat

post

Szülinap alkalmával, a feleségem által készített matcha torta mellé került felbontásra legutóbb a Breitenbach Pince 2017-es évjáratú édes szamorodnija, mely véleményem szerint a maga 2200 forint körüli árával jó ár-érték arányt képvisel a piacon. Csupán egy szépséghibája van a történetnek: mint azt egy előző Breitenbach félédes furminthoz írtam, itt is magas az alkohol. Persze, ízlések és pofonok, biztos van, aki ezt nálam jobban tolerálja egy bornál, de számomra a 15% bizony sok. Kiss János, a Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza tisztában van azzal, hogy ez a szamorodni feszegeti a határokat, de számára az alkohol a fogyaszthatóság miatt rendkívül fontos, hiszen a borhoz társul egy magas sav és 35g/l extrakt, nem mellesleg, mint említi, például a Tokaji borvidék ikonikus borásza Szepsy István sem hozza ki száraz borait 14% alkohol alatt.

A Breitenbach szamorodni elkészítéséhez a Lapis-dűlőben szedett furmint (85%) és hárslevelű (15%) botritiszes alapanyaga került felhasználásra. Mélyebb aranyszín, közepestől kicsivel intenzívebb illatjegyeiben kikristályosodott virágméz, sárgabarack, birsalma kompót, trópusi gyümölcsök, füge, aszalt gyümölcsök, szentjánoskenyér, propolisz, aszalt datolya, érett szőlő, körte, kandírozott citrusok, narancsvirág, papaya, illetve a hordóból származó fűszerek, aromák, amelyhez társulnak friss gyümölcsök és pici virágosság a háttérben. Kóstolva telt, és krémes, a 70g/l maradékcukorhoz élénk savszerkezet társul (7,5g/l), ízjegyeiben pedig visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, a korty tüzes és fűszeres (rózsabors, csillagánizs), viszonylag hosszabb lecsengésében pedig kevés kesernye. 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Hírek - programok

Villány Budapesten

2021. október 27.
Gasztronómia
Utazás

A „magyar Toscana”

2021. március 07.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!