Értéket teremteni – tarcali borászok a borvidékről és a Bűbájos Hétvégéről

Értéket teremteni – tarcali borászok a borvidékről és a Bűbájos Hétvégéről

Mint egy korábbi cikkben is említettem, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között megrendezésre kerül a Bűbájos Hétvége. A tematikus hétvégék számos visszatérő programmal csábítják a faluba a borszerető közönséget, így idén is lesz pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, bemutatják a falu közösségi borát, a Tarcal 2020-at, lesz jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül be lehet térni; míg a szombati napot a hagyományos közös tűzgyújtás zárja. Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készülnek. A rendezvény apropóján Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet) illetve Majoros László (a Majoros Birtok tulajdonos-borásza) válaszolt a kérdéseimre.

A Covid miatt nehéz másfél éven ment mindenki keresztül. Titeket hogyan érintett ez az időszak?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Hasonlóképpen, mint mindenki mást. Nehéz helyzetet okozott azáltal, hogy vásárlóink, a fővárosi fine dining éttermek nem működtek vagy be is zártak, kis pincészetként pedig nem voltunk közvetlenül kapcsolatban a fogyasztóinkkal, illetve nem tudtuk megtartani a borkóstolóinkat és a rendezvények is elmaradtak. Ennek ellenére igyekeztünk tevékenyen eltölteni ezt a csendes időszakot: sikerült beütemezni a felújítási munkálatainkat, ezáltal szebbé és komfortosabbá tettük a birtokunkat a vendégek számára; nagy sikerrel megújult a gasztroprogramunk, ennek keretein belül „80 nap alatt a Föld körül” címmel virtuálisan, az ízeken keresztül vendégeink körbeutazták velünk a Földet, amelynek során hétről-hétre más nemzetek konyháit kóstolták borainkkal és pezsgőinkkel társítva. Izgalmas és kreatív időszak volt ez számunkra, hiszen megújítottuk a Kern brandet, annak érdekében, hogy egységes, könnyen megjegyezhető legyen, miközben tükrözze az általunk képviselt értékeket is.

Majoros László (Majoros Birtok): Nem volt egyszerű, át kellett szervezni az életünket, megváltoztak a prioritások. Alkalmazkodni kellett egy új helyzethez, amihez senki sem tudott igazán tanácsokat adni, hogy mit kell ilyenkor tennünk, ezért józan paraszti ésszel előre menekültem, azaz még inkább koncentráltan igyekeztünk felkészülni a nyárra, a szezonra. Az ültetvényeket rendben műveljük, minden elmaradt munkára most volt időnk.

Kern Pál és Szavracsenko Jelena (forrás: Kern Pincészet)

A világjárvány okozta válság szerinted milyen hatással lehet hosszútávon a tokaji borok piacára?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Válságban a prémium termékek vásárlásáról mondanak le először az emberek először, viszont az alsópolcos minőségű borok kategóriája növekedhetett. Tokaj-Hegyalján évről-évre folyamatosan növekedett a borértő és borkedvelő idelátogatók száma, akiknek a minőségi borok mellett igényük van további szolgáltatásokra, illetve kulturális programokra. Ezen igények kielégítésére szerveződött Tarcalon a Bűbájos rendezvény is, amely évről-évre bővült programokkal és egyre több látogatót vonz. A vírus miatt kialakult bizonytalan helyzet következtében kevesebb látogató fordult meg a borvidéken, ez pedig nehéz helyzetbe hozta a bor- és turisztikai szektor képviselőit, de bízom benne, hogy ez minél hamarabb rendeződni fog.

Majoros László (Majoros Birtok): Mivel a gasztronómia gyakorlatilag export országainkban is teljesen leállt, így a kiszállításaink is. A borok tetszenek, a mintákat kiküldtük, de abban a szegmensben ahová mi szállítunk egyelőre még nincs nagy felívelés, de azért jó előjelek mutatkoznak, illetve megnőtt magánvásárlóink közvetlen vásárlásainak száma, ami kompenzálja a gasztro kiesését.

Hogyan látod az aszú szerepét a mai társadalomban?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): A magyar borkészítés zászlóshajója, amely az egész világon ismert brand. Ezen okból mi is kiemelkedő figyelemmel és gondossággal készítjük aszúinkat. Sikeres munkánkat bizonyítja a Decanter World Wine Awards Platina díjas 2014-es aszúnk is. Sajnos Magyarországon legfeljebb csak ajándékba adják, de nem képezi mindennapjaink szerves részét. A magyar fogyasztónak drága és csak a külföldi piacokon van lehetőség reális áron értékesíteni. További nehézség, hogy az ajándékozáson túl nem nagyon van pozícionálva; míg egy furmintot vagy hárslevelűt mindenki el tud képzelni egy kerti grillezés során, addig aszúra legfeljebb a karácsonyi vacsora záróakkordjaként gondolnak. Mi többek között azon dolgozunk, hogy ezeken a sztereotípiákon változtassunk. Tarcali pincészetünknél megmutatjuk, hogy az aszú igenis beépíthető a hétköznapok során is akár egy borvacsorába, illetve hogy a libamájon kívül mással is párosítható. Továbbá fontos az aszún túl minél szélesebb körben megismertetni a minőségi édes borokat és borkülönlegességeket, amelyek elérhető alternatívái lehetnek az aszúnak, mint például a szamorodni, fordítás, illetve a késői szüretelésű fajták.

Majoros László (Majoros Birtok): Nagyon nagy megtiszteltetés lenne Tokajnak, ha az emberek, családok presztízsként kezelnék az aszút, és a vendégeiket mindig azzal fogadnák, nem pedig például rövid itallal. Sokan luxustermékként kezelik az aszút, ami számomra megtiszteltetés, de a megvásárlásától megijednek és továbbra sem fogyasztási célra, hanem továbbajándékozási céllal vásárolják inkább.    

Majoros László (forrás: Majoros Birtok)

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között ismét megrendezésre kerül Tarcalon a Bűbájos Hétvége. Mit vártok az idei rendezvénytől?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Reméljük, hogy nem lesz Magyarország lezárva és a lengyel és szlovák vendégeknek lesz lehetőségük idelátogatni. Illetve a környékbeli nagyvárosok borszerető közönsége olyan kulturális programokban részesüljön, amilyenre ritkán van lehetőség ezen a környéken. A Bűbájosra úgy tekintünk, mint egy kitűnő példa, hogy egy adott közösség önszerveződve, együttműködve tud értéket teremteni, amiből mind a borászatok, szolgáltatók, mind pedig az idelátogatók is profitálhatnak.

Majoros László (Majoros Birtok): Remélem ebben az éven is tud fejlődni egy picit a rendezvény. Szeretnénk az eddig megszokott hangulatot fenntartani, illetve mindenki igyekezett úgy szervezni az eseményeket, hogy a vendégek minden programot, helyet, pincészetet bejárhassanak. Nem akarjuk, hogy túlfeszített legyen, inkább lazulósabb, pihentetőbb…

2016-ban került megrendezésre első alkalommal a Bűbájos Hétvége Tarcalon. Mi a rendezvény üzenete elsősorban és milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): A Bűbájos elsősorban a környéket körbelengő misztikumot hivatott megfogni, ami egészen Könyves Kálmántól eredeztethető, aki éppen Tarcalon mondta ki a strigák létezését tagadó törvényét. Aki már járt Tarcalon, az már érezhette ezt a semmihez nem fogható hangulatot, amit átitat az évszázadok történelme, a katolikus, református, illetve zsidó felekezetek spiritualitása, a borkészítés hagyománya és az Áldó Jézus szobra. A rendezvény arra hivatott, hogy ápolja, ünnepelje ezeket a hagyományokat, illetve minél több idelátogatóval megismertesse azokat. Mivel a Tarcal Bor Egyesület alapítói is vagyunk, látjuk, hogy a Covid jelentős hatást gyakorolt a rendezvényre, tekintettel arra, hogy már második éve nem lehet emiatt előre tervezni. Másrészről a visszatérő vendégekeink által látjuk, hogy igenis igény van erre a rendezvényre.

Majoros László (Majoros Birtok): Az üzenet az, hogy a vendégek átélhetik velünk, vendéglátókkal azt a csodálatos hangulatot, amiben élünk, dolgozunk. Mindezt vidámabban, ünnepélyesebb hangulatban, ahol a vendégekre fókuszálunk. Egyszerre mutatjuk meg a borokat, a gasztronómiát, az épített és természeti értékeinket, ki-ki saját egyediségével megfűszerezve.

Ti mivel készültök?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Pincészetünknek alapvetően három profilja van; Lakáséttermünk, ahol különböző nemzetek ételeit kóstolhatják meg borainkkal és pezsgőinkkel párosítva, klasszikus bor-és pezsgő kóstolók, illetve nyitott pince, továbbá magán és nyilvános rendezvények, amelyek során koncertekkel, illetve egyéb programokkal is kedveskedünk, mint például a kádár bemutató. A Bűbájos Hétvégére sokrétű programmal készülünk. Augusztus 20-án és 21-én Borebéddel, ahol megismerhetik borainkat és pezsgőinket, olyan klasszikus orosz, grúz ételekkel párosítva, mint a pelmenyi, napóleon vagy pkhali. 21-én este 18.00 órától a 2017-es Dal felfedezettje Kanizsa Gina és az Artisjus-díjas Lamm Dávid Jazz standardokat és saját szerzeményeket fognak előadni. A hétvége zárásaként vasárnap, saját pezsgősorunkat kóstolhatják pezsgőkorcsolyával párosítva a szervezett kóstolón. Itt a DECANTER-en 87 pontot nyert Sárgamuskotály Brut pezsgőnk és a Balatoni Rizling IWSC bronz London mellett debütálnak a balatoni illetve a tokaji szőlő területeinkről a legújabb pezsgőink. A rendezvény alatt folyamatosan nyitva leszünk a bor és pezsgő kedvelők számára.

Majoros László (Majoros Birtok): Zenével, koncerttel, gasztroval, borújdonságokkal, vidámsággal.

Hogyan értékeled Tarcal jelenét és jövőjét?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Tarcal sok szempontból jelentős további növekedési potenciállal rendelkezik. Mind borvidék, mind agroturizmus szempontjából. Viszont ahhoz, mindenki számára vonzó turisztikai célpont lehessen, több fejlesztésre lesz szükség: például a középkategóriás szállás lehetőségek bővítése, a Bánya-tó megközelíthetősége és az ott parkolás. A tendencia azt mutatja, hogy Tarcal jelentősége folyamatosan emelkedik a régión belül. Egyre több kikapcsolódási lehetőség van nálunk, mindez a tarcali közösség összetartó munkájának köszönhetően. Reményeink szerint pincészetünk rendezvényeivel, lakáséttermével, illetve az egyre gyakoribb szervezett minőségi koncertekkel, hozzájárul a kikapcsolódási lehetőségekhez.

Majoros László (Majoros Birtok): Tarcal jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő Hegyaljai település. Természetesen sok tervünk van még, sok megvalósítandó projekt előtt áll még a település, de alapvetően jó irányba áll a hajónk, a szeleket kellene most felfogni a vitorlában, és sokáig megőrizni…

Milyen Tokaj-Hegyalját, és ezen belül Tarcalt szeretnél látni a jövőben?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Nyüzsgő borvidéket, tele különböző programmal és szabadidős lehetőséggel. E rejtett kincs a világ számára ismert és vonzó legyen legalább úgy, mint Champagne vagy Toscana.

Majoros László (Majoros Birtok): Egy olyat, ahol az elkövetkező generációk is megtalálnák a számításukat. Szeretném, ha a gyerekeimnek nem kellene más vidékre költözniük, hanem a mi példánkat szeretnék majd lemásolni, továbbvinni. Remélem, ennek az alapjait már megteremtettük. A Zemplén és a borvidék hihetetlen érték, aminek élnie, nyüzsögnie kellene. Ha önmagunk helyi fogyasztóivá tudunk válni, akkor a felemelkedés vár ránk. Ha a megtermelt javainkat máshol költjük el, akkor ez már nem olyan biztos.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A Bűbájos Hétvége eseménynek a WineArtCulture az egyik média támogatója, így a cikk kooperációban készült)


Related Posts

Szent Iván-Napi Nyitott Kert Tarcalon

Szent Iván-Napi Nyitott Kert Tarcalon

Június 25-én először kerül megrendezésre a Szent Iván-Napi Nyitott Kert a Katica Vendégház szervezésében: a nyári napfordulót nyitott kerttel, pezsgőkóstolóval, aromaterápiás és táncos programmal köszöntik Tokaj-Hegyalján, este dobshow és egy különleges sámándobos tűzgyújtás keretében kenyér-bor szertartás tölti fel energiával a látogatókat. A nyári napfordulót mióta […]

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .