Bujdosó trió

Bujdosó trió

A Bujdosó Pincészet jelenleg 85 hektáron gazdálkodik a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben, a területek 60%-án fehér fajtákkal. Felismerve a kor kihívásait, ma már egyre zöldebb szemlélettel, jelentős részben mechanikus talajművelést folytatnak, teljesen elhagyva a gyomirtó szereket. Folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amik a változó klíma mellett a legjobb megoldást adják. Ide tartozik a tudatos alanyválasztás, az egyes fajták új klónjaival való kísérletezés, a rezisztens fajták beemelése a birtokra, és fokozatosan törekszenek a teljes vegyszermentességre.

Ami a borokat illeti a belépő borcsalád, a Matróz sorozat boraival a legtöbb hipermarketben találkozhat a vásárló, ezek reduktív technológiával készült fajtaborok, melyek elsősorban a szőlőfajták jellegzetes gyümölcsaromáira helyezik a hangsúlyt. A megjelenésében most megújult Kormány sorozat borai már alacsonyabb terhelésű ültetvényekről készülnek, magasabb beltartalommal. Itt már évjárattól függően megjelenhet a kis részben
fahordós érlelés, elsősorban fűszerként. A Champion sorozat borai elnevezésükkel a Balaton klasszikus vitorlásai előtt tisztelegnek. Válogatott alapanyagból készített házasítás a fehér Nemere és a vörös Sirocco, előbbi részben, utóbbi teljes egészében fahordós érlelés után kerül palackba. A késői szüretelésű Tramontana, mely többször nyerte el a Balaton legjobb édes bora címet pedig tokaji recept alapján készül. Dűlős borok csak a legjobb években készülnek, a kiemelt területekről. Az ikonikussá vált Ibituba Cabernet Sauvignon mellett idén jelent meg a Kokas Merlot új évjárata, és hasonlóan kiemelkedő eredményeket várnak el tőle, mint 2015-ös elődjétől, ami Párizsban, Bordeaux-ban és Berlinben is aranyérmet nyert a világ legmagasabban jegyzett borversenyein.

A múltkóri 2020-as évjáratú Kalóz névre keresztelt kékfrankosuk, és az egyik dűlős boruk, az idén megjelent 2017-es Kokas Merlot után most a Bujdosó Pincészet három fehér bora kerül a fókuszba, amiket ismét dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus társaságában kóstoltam.

Bujdosó Cirkáló Rajnai Rizling 2020

A Csirip tetőről szüretelt alapanyagnak a 15%-a erjedt új fahordóban, a teljes mennyiséget finomseprőn tartották, majd 2021. márciusban házasították. Enyhe fülledtséggel kezd a pohárban, ami gyorsan kiszellőzik. Kedves, de visszafogott intenzitású illatában alma, fehér húsú gyümölcsök, virágok és friss szőlő. A rajnai rizling karakterét viszont nem hozza. Kóstolva lágyabb tapintású, némi feszességet még bőven elbírna. Szájban inkább az érettebb citrusok dominálnak. Jó ivású fehér bor, különös izgalmak nélkül. 80 pont

Bujdosó Dragon Chardonnay 2020

Mélyebb, rétegezett és kifejezetten összetettebb illatú, mint az előző bor, benne érett őszibarack, körte, alma, mentalevél, citromfű, citrusok kavalkádja, finom mézességgel díszítve. Szájban viszont már sokkal visszafogottabb formában hozza az illatában tapasztalt jegyeket. A korty közepe kicsit üres, több savat elbírna. 83 pont

Bujdosó Nemere 2020

Négy alapbor házasítása, egyenlő arányban: 25% Dragon Chardonnay, 25% reduktív chardonnay, 25% reduktív sauvignon blanc, illetve 25% reduktív királyleányka, mely 2021. tavaszán lett házasítva, és májusban került a palackba. Nagyon kifinomult, izgalmas és gazdag illat, finom fűszerezettséggel és leheletnyi pörkölési aromákkal díszítve. Aromajegyeiben érett fehér húsú, illetve trópusi gyümölcsök, narancshéj. Minden szőlőfajta úgy alkot egységet a másikkal, hogy közben egyik sem válik dominánssá a házasításban. Kóstolva viszont kevésbé elegáns, cseres, a korty kesernyés, lecsengése rövid, gyorsan kiürül. Az ígéretes illata alapján sokkal többet vártam volna el. 80 pont

(a borokat a pincészettől kaptam kóstolásra)

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Nincs ünnep bor nélkül – Hilltop húsvéti borajánló

Nincs ünnep bor nélkül – Hilltop húsvéti borajánló

A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is. Hilltop húsvéti borajánló! […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .