Pfneiszl Birgitről, pincészetéről és borairól már ITT írtam, tehát aki ezt már olvasta, tudja, hogy Birgit nem csak kiváló borokat készít a Soproni borvidéken, hanem remekül főz is. Így hát megkértem, hogy osszon meg velem egy receptet a saját konyhájából, amihez én majd párosítok bort.
Hozzávalók (4 személyre)
500g darált marhahús (többféle húsrészből, megbízható hentestől szerezve, aki a húst le is darálja számunkra)
4 db hamburger zsemle
1 db tojás
50g zsemlemorzsa
200g Halloumi sajt, szeletelve
Worcestershire szósz
1 db avokádó
1 db paradicsom
cayenne bors
2 gerezd fokhagyma
házi készítésű majonéz és ketchup
édes chili szósz
saláta
maroknyi apróra vágott bazsalikom
Elkészítés
A szósz elkészítéséhez keverjünk össze 1 evőkanál majonézt, 2 evőkanál ketchupot, 1 evőkanál édes chili szószt, és a frissen apróra vágott bazsalikomot.
Az avokádót hámozzuk meg, majd szeleteljük vékonyabb csíkokra, valamint a paradicsomot is vágjuk szeletekre, a salátát pedig óvatosan mossuk meg.
Egy tálban a darált marhahúst keverjük össze a tojással, zsemlemorzsával, 2 evőkanál Worcestershire szósszal, csipetnyi cayenne borssal és a finomra aprított fokhagymával. Az így elkészített húsmasszát formázzuk meg óvatosan a tenyerünkkel és készítsünk belőle 4 darab húspogácsát. Vegyük számításba, hogy a húspogácsa sütés közben picit összemegy. Tegyük a sütőtálcára, helyezzük be az előzőleg 200 fokra melegített sütőbe, és ízlés szerint süssük meg. Pontos sütési időt nehéz megsaccolni, hiszen ez mindig a hústól függ, de nem szabad a sütést túlzásba vinni. A hús szaftosan elkészítve a legjobb. Ez pár percet vesz igénybe csak.
Addig egy grill serpenyőben süssük meg a felszeletelt sajtot, majd még mielőtt a húspogácsát belehelyezzük a zsömlékbe, a zsömle vágott oldalait pirítsuk kissé meg. Tegyük bele az elkészített húspogácsát, a szószt, a sajtot, pár szelet avokádót, paradicsomot, zárásképpen pedig a száraz salátát és helyezzük a bucira a tetejét.
Birgit tanácsa a következő: úgy lesz minden ízletesebb, ha munka közben iszunk is néha egy-két pohár bort. Ezt én is alátámasztom!
Borajánlat
Pfneiszl Tango 2013
Shiraz, merlot és cabernet sauvignon házasítás, érlelve kóracéltartályban és használt barrique hordóban. Nem célja megmérettetni magát a komolyabb ligában, egyszerre játékos, van benne lágyság, de egyben vad és rusztikus is. Illatában édes- és árnyaltan zöldfűszerek, erdei gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, érett fekete cseresznye, szilva, fahéj, szegfűszeg, fekete bors, és ahogyan pihen a pohárban, megjelenik a tejcsokoládé, mazsola és a konyakos meggy. Kóstolva nem túl bonyolult és kevésbé rétegezett, a tannin szerkezete pedig kissé szemcsés és direkten hat. Fiatalos és rusztikus. Pont arra van kalibrálva, amit a csavarzáras kupak és az ára enged sejtetni. Talán ennél egy picivel több is.
Recept: Pfneiszl Birgit
Borajánlat: NOREPLIKA