Cafe Memories: egy boldogság sziget Budapest peremén

Cafe Memories: egy boldogság sziget Budapest peremén

Újbóli reneszánszát éli a kávéfogyasztás Magyarországon, Budapest különböző pontjain is egyre több kávéház tárja szélesre kapuit a vendégei előtt. Az idők változnak, az igények nem, egy jó eszpresszó kávét elfogadható áron találni viszont már sokkal nehezebb. Lassan egy éve határoztam el, hogy szeretném megtalálni Budapesten azt a helyet, ahol a legjobb ár érték arányú eszpresszóját szolgálják fel, és bár a véletlennek köszönhető, egy januári ködös reggelen úgy érzem meg is találtam.

A Mexikói úti metró és buszvégállomáson, ott ahol talán a legtöbb ember nem is számítana rá, van egy kis boldogság sziget, és két mosolygós tulajdonos, akik minden betérő vendéget úgy fogadnak, mintha már ezer éve oda járnának. A vendéglátáshoz való viszonyuk és hozzáállásuk párját ritkító. És mivel nem szoktam messzemenő következtetéseket levonni csupán egy kávézás alapján, mielőtt eldöntöttem, hogy szeretnék egy rövid beszélgetést készíteni Radics Gábor tulajdonos- baristával, meglátogattam még egy párszor a Cafe Memories-t. Minőségi kávé, remek kiszolgálás, minden alkalommal. Kívánok Budapestnek még sok ilyen kávézót, ahol nem csak a kávé minősége fontos szempont, hanem az ár, és maga a betérő vendég is.

Magyarország Top 10 legjobb kávéháza voltatok 2013-ban és 2014-ben, te pedig 2014-ben bekerültél Magyarország Top 10 baristái közé.

Az eredmény nagy valószínűséggel a mi törzsvendégeinknek köszönhető, akik nagy erőkkel regisztrálva a Kávékorzó oldalára, a Cafe Memories-ra, illetve rám szavaztak, ezzel is megtisztelve minket és a munkánkat. Egyben a díj, a Kávékorzó zsűrijének is köszönhető, aki eldöntötte, hogy megérdemeljük ezt a díjat.

Hogyan és miként alakult meg a Cafe Memories?

15 éve foglalkozom vendéglátással. Miután hosszú éveken keresztül Ausztriában dolgoztunk, hazaérve úgy gondoltuk, hogy itt az ideje egy kicsit megpihenni és egy családi vállalkozást létrehozni magunknak. Így született meg a kávézó ötlete, ami 2013-ban meg is alakult. Előttünk szintén egy kávézó üzemelt ezen a helyen, ami jól működött, és igen sokan látogatták. Természetes volt az elején, hogy az emberek egy kicsit tartottak attól, hogy vajon milyen lesz a magunk által megálmodott hely. Szerencsére azt tudom mondani, hogy pozitív a kávézó megítélése.

Egyre több színvonalas kávézó nyílik Budapesten

Már egy jó ideje zajlik Magyarországon egy bizonyos kávéforradalom, nagyon sok kávézó nyílt meg az elmúlt időben, mondhatni a kávézás egy trendi dolognak számít. Amikor azt állítom, hogy kissé trendi lett a kávézás, arra gondolok például, hogy egyre több ember kezében lehet az utcán látni egyes cégek logójával díszített, eldobható kávés poharat. Ezzel szemben a helyben fogyasztott kávéknál viszont új ízvilágot fedezhet fel magának az ember, különböző pörköléseket és alternatív kávéfőzéseket, ezek mind-mind újdonságnak számítanak mostanság.

20150327_kavezo2

Mi egy jó kávé titka? 

Akkor jó egy kávé, ha ízvilágban kerek, ha harmóniái egyensúlyban vannak. Ez lehet világosabb vagy sötétebb pörkölésű, a lényeg, hogy a csészében egy harmonikus ital születhessen meg. Akár a boroknál, a kávénál is változó az embereknek az ízlése. Nehéz eldönteni kinek mi tetszik legjobban. Az emberek sok esetben nem tudják behatárolni mi a jó kávé. Az alapanyag minősége és frissessége nagyon fontos szempont a kávékészítésnél.

Ti honnan rendelitek a kávét?

A kávé minőségét szem előtt tartva, mi a magyar családi vállalkozású, Monterosa cégtől rendeljük a kávét, ahol mindig friss az alapanyag és frissen pörkölik a kávét. Öröm nézni a kávét, ahogyan a kávégépből folyik, mint a méz.

Vannak, akik azt állítják, hogy egy minőségi kávét képtelenség 400 forint alatt kihozni. Van ennek igazság alapja?

Mindenki nagyon jól tudja, mennyi haszon van egy kávén…

Mit jelent számotokra az elért eredmény?

Mindenképpen egy előrelépést. Fontos számunkra, hogy figyelik a munkánkat és elismerik a sok befektetett energiát. Ami a vendégeket illeti, jó tudni, hogy ennyire megtisztelnek minket a szavazatukkal. Jó érzés benne lenni ebben az elismert közösségben, amibe nagyon sok neves kávézó és ember tartozik.

Miért a Mexikói úton, nem lett volna egyszerűbb a belvárosban?

Valahogy így hozta az élet. Szerelem első látásra! Bár a belvárosban is nézegettünk helyiségeket, nekem nem tetszett egyik sem, ez pedig pont az volt, amire a legjobban vágytunk. Ketten dolgozunk itt a feleségemmel, és nem is tervezünk máshol még üzletet nyitni. A belvárosban meg már egymás hegyén-hátán nyílnak a kávézók.  Számunkra ez, amink van, egy kis kincs, és nagyon boldogok vagyunk ezzel. Úgy érzem, hogy a sikerünk kulcsa, a kapható minőségi kávé mellett, a mi személyiségünknek is köszönhető.

Miért van az, hogy Olaszországban szinte bármelyik helyen, általában korrekt kávéval találkozunk, míg nálunk igen ritkák ezek az esetek?

Kezdjük azzal, hogy Olaszországban nem igen találkozunk automata kávéfőző gépekkel. Egyik helyen sem spórolják meg a készüléknek az árát, megvásárolják a 9 bar nyomású eszpresszógépeket, mert a jó eszpresszó elkészítésének egyik titka a 9 bar és a 92 fok, ezen felül a kávé friss pörkölésén, a helyesen megpörkölt minőségi kávén és természetesen az elkészítési módon is múlik, amit a baristák képviselnek. Az olaszok saját maguk pörkölnek a sok közeli pörkölő üzemben, bár lassan ez már itt Magyarországon is kezd kialakulni. Magyarországon hiába használnak esetleg jó kávét egy eszpresszó elkészítéséhez, ha a kávéfőző gépen spórolnak.

Miért éppen a Cafe Memories a névválasztás?

A feleségem találta ki a nevet. A „memories”-nak a jelentősége az emlékezés, és ha valaki bejön ide és iszik egy jó kávét, akkor remélhetőleg mindig is fog emlékezni erre a helyre. Ebből a megfontolásból született meg a névválasztás.

Vendégkör?

Középkategóriától a felsőig, leginkább azok, akik megengedhetik maguknak ezt a szintet. Száz forintért sok helyen lehet kapni kávét a környéken, de azért sok embernek nem mindegy, hogy hol fogyasztja el a kávéját, fontos a kávéminőség és egyben a kiszolgálás.

Ha egy eszpresszó kávénak az árát, és a hozzá társult minőséget veszem figyelembe, a város egyik legjobb ár-érték arányú kávézója vagytok.

Fontos figyelembe venni, hogy milyen árakkal lehet ezen a környéken megélni. A célunk az, hogy minél többen visszajárjanak és elégedettek legyenek. Sok eszpresszót kell eladni, hogy megérje ezekkel az árakkal dolgozni…

Ha jól tudom, akkor tartatok képzéseket is.

Ez így van, bár még annyira nem vagyunk híresek, hogy nagy számban csináljunk képzéseket. Hobby szinten szoktam elmenni, ismerősöknek segíteni beállítani a kávégépeket, és ezekhez adok szakmai tanácsokat, bár volt már rá példa, hogy újonnan nyílt pékségekben kérték a szakmai tanácsomat a kávégépek használatához. Idővel azt, amit megtanultam, szeretném szívvel – lélekkel átadni másoknak is.

Érdemes Magyarországon kávézó tulajdonosnak lenni?

Szerintem igen, bár nem mondom azt, hogy külföldön nem lenne jobb. Mindenhol vannak nehézségek, és tudom, hogy azok, akik elmentek külföldre, akkor is, ha beletelik jó néhány évbe, de a többség visszatér. Én szeretem Magyarországot, Budapestet.

Tervek?

Remélem, hogy továbbra is ezen a helyen tudunk maradni. Szerződésekhez vagyunk kötve, és ha minden igaz, mivel tervek vannak erre a területre, előbb-utóbb ezt az egészet meg fogják szüntetni, bár ezt már húsz éve tervezik. Mi boldogok vagyunk itt, jó helyen vagyunk, minden nap ránk süt a nap és mindenki szeret itt lenni.

Cafe Memories

Cím: 1145 Budapest Mexikói út 70 (A pavilon soron)

Nyitvatartás: H-P 06-17-ig, Szombat: 07-12


Related Posts

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A nyár közepén megnyitott Fiaker Budapest a „bulinegyed” közvetlen szomszédságában hamar izgalmas törzshellyé válhat nem csak a borrajongók, hanem a gasztronómia szerelmesei számára is. A széles borválaszték klasszikus értelemben vett bisztró konyhával párosul, a régi Monarchia területének ételei modern köntösbe öltöznek, emellett ismert és kevésbé […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .