Habkönnyű citromos pite

Habkönnyű citromos pite

Biztos vagyok benne, hogy minden ember életében vannak mániák, amelyekhez foggal-körömmel ragaszkodik. Nekem az egyik a múlhatatlan szerelmem Párizs iránt, amely sokszor ösztönöz arra, hogy egy-egy lopott ízt itthoni életem állandó részévé tegyek. A másik, hogy akármennyire is ronda az időjárás, a szombat reggel szent és sérthetetlenül mindig piacnap. Ebben viszont nem ismerek megalkuvást. Engem nem lehet holmi belvárosi turistacsalogató attrakcióval levenni a lábamról, így amikor a fővárosba költöztem addig mentem és teszteltem, míg megtaláltam a számomra legtökéletesebbet.

A budaörsi lakótelep kellős közepén némileg életidegenül fest egy termelői piac, amely azonban a korán kelők számára valóságos paradicsomi lehetőségeket rejt. Gyakorlatilag minden kapható itt: házi tojástól kezdve a csirkén át, sajtosokig, lángosozóig, az idényzöldséget-gyümölcsöt kínáló termelői portékáig. És habár ez utóbbi a tél folyamán kevés jóval kecsegtet, éppen két hete történt, hogy megakadt a szemem pár élénksárga citromon Lajosmizséről. Osztottam, szoroztam, vettem fél kilót, majd rákövetkező héten már egy egészet. Úgyhogy, azóta már készült citromlekvár, citromos kalács, kandírozott citrushéj, és érik a házi limoncellóm is.

Közben azt hiszem, hogy már a net összes receptjét végigkutattam, hogy megtaláljam a digitális világ legeslegjobb variációját a kedvenc francia citromos pitémre, míg ez az oldal ezt az igényemet is kielégítette. Házi tojásból, házi vajból és igen, házi citromból! Könnyű, krémes, laktat és szemet gyönyörködtet ebben az egérszürke időjárásban.

Citromos pite

Hozzávalók és elkészítési mód:

Lemon curd

  • reszelt citromhéj
  • 250 ml frissen facsart citromlé
  • 100 g cukor (citromtól és ízléstől függően több/kevesebb)
  • 170 g vaj
  • 4 tojás
  • 4 tojás sárgája

Tűz felett megolvasztjuk a citromlevet, cukrot, vajat; egy másik edényben felverjük a tojásokat. Habverővel folyamatos keverés mellett fokozatosan az olvadt részhez öntjük a tojást, majd visszatesszük alacsony lángra és kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Átszűrjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, félretesszük.

Pite (23 cm-es formához):

  • 85 g vaj
  • 1 evőkanál növényi olaj (én olívaolajat tettem bele, az is jó volt)
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor
  • késhegynyi só
  • 160 g liszt

Előmelegítjük a sütőt 210 fokra. A vajat, olajat, cukrot, vizet, sót egy fém, hőálló tálba tesszük, majd behelyezzük a sütőbe. 10-15 perc alatt a vaj bugyogni kezd, ekkor már jó, kivesszük óvatosan, belekeverjük a lisztet és összedolgozzuk. Beleborítjuk a sütőformába, közben folyamatosan hűl a massza, így el tudjuk egyengetni szépen úgy, hogy széle is legyen. Megszurkáljuk a tésztát, visszatesszük a sütőbe, 10-15 perc alatt megsül.

Kivesszük, mérsékeljük a sütő hőfokát 190-re. A tésztára rásimítjuk a citromkrémet, majd készre sütjük 10-20 perc alatt. Akkor jó, ha amikor megrázzuk, nem remeg a közepe. Ha kihűlt, lehet szeletelni vagy fagyasztóba eltenni ínségesebb időkre.

Hedonisták a kimaradt tojásfehérjehabot felverhetik a porcukorral, a habcsókkal befedhetik és grill fokozaton vagy zsebsárkánnyal rá lehet égetni.

Szerző és fotók: Kalmár Borbála


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .