Néha süteményekben gondolkodom. Jártamban-keltemben meglátok egy-egy szép gyümölcsöt és már érzem is a számban, hogy miként, hogyan tudna együttműködni más összetevőkkel. Szeretem, hogy ami most még csak liszt és vaj, hamarosan a fahéj, a vanília vagy a kardamom pillekönnyű csókjának köszönhetően átalakul egy igazi csodává. A most következő pitét egy fügebokor ihlette.
Volt egyszer egy francia kolléganőm, amolyan igazi, vérbeli párizsi nő, akit az ember könnyen azonosít a sztereotípiákkal. Szedett-vedett ruhatár, amelyet csak egy hamisítatlan francia nő tud úgy hordani, mintha a kifutókról érkezett legutóbbi divat szerinti trendi darabok lennének, hosszúra nyújtott, élvezettel elköltött ebédszünetek és óránkénti lopott cigi-percek. Mindeközben feszített tempóban napi 12 órákat dolgoztunk, a kolléganőm reggelente mégis rendszeresen érkezett meg csodálatos házi süteménykölteményekkel. Számára a sütés sokkal inkább hobbi és kikapcsoló, relaxációs időtöltés volt, mint kényszer szülte feleségszerep. Hosszú évek óta már számomra is csak ezt jelenti. A fogyasztás helyett mindig jobban érdekel az alkotás öröme és sohasem sütök azért, mert muszáj (szülinap, karácsony, húsvét). Egy fáradalmas hét után egy hosszúra nyúlt laza, otthoni vasárnap reggel eredményeként született meg az alábbi fügés mandulatorta, amelyhez nem átallottam kora reggel kilopódzni fügét szedni. Feltöltődés kívül-belül.
A frangipán krémmel gazdagított pitékben tulajdonképpen az egyszerűsége mellett az is nagyon jó, hogy egy kis képzelőerővel a végtelenségig variálhatóak: csonthéjas- és egy ízben hozzá harmonizáló friss gyümölcs éteri találkozása a finoman omlós pitealapon. Nyáron a pisztácia és málna kombinációja a verhetetlen páros, ősszel viszont előtérbe kerülhetnek a hűvösebb verziók.
Hozzávalók
Pitéhez
-
310 g liszt
-
125 g vaj
-
50 g porcukor
-
1 tojás
-
1 csipet só
-
2 cl tej vagy víz
-
reszelt citromhéj
-
vaníliarúd magjai
Frangipán krémhez
-
250 g vaj
-
300 g mandula (őrölni kell)
-
55 g liszt
-
125 g porcukor
-
2 tojás
-
2 cl borpárlat
-
egy csipet só
-
citromlé
-
vaníliarúd kikapart magjai
Egyebek
-
füge
-
kandírozott narancshéj
-
dió
-
kakukkfű