Hogy őszinte legyek? Furcsának tűnhet, de mi sosem fogalmaztunk meg nagy terveket, egyszerűen csak túl akartuk élni az aznapot. Amikor belevágtunk a pincészet létrehozásába nem is gondoltunk arra, hogy milyen kihívásokkal és akadályokkal fogunk majd szembe nézni, és milyen hegyeket kell megmásznunk, ahhoz, hogy megvalósítsuk a dédelgetett álmunkat. Csak a bor szeretete vitt előre bennünket, és szerintem ez a legfontosabb dolog – idézi vissza a kezdeti nehézségeket id. Takler Ferenc. Hitelek, fejlesztések, csődeljárások, és kemény munka vezetett ahhoz, hogy két évtized alatt a Takler Borbirtok országos szinten is az egyik legismertebb borászati márkává váljon.
A közel egy hektáros szőlőből és a kis sárközi tanyából – amelynek renoválása a 2000-es években indult -, ma már egy kisebb birodalommá nőtte ki magát a Szekszárdi borvidéken a Takler család: tavaly végre átadásra került az impozáns Takler Kúria is, ahol amellett, hogy a borok színvonalához méltó helyen lehet borokat kóstolni, éttermi és szállodai szolgáltatásokkal, wellneszrészleggel, konferencia-és rendezvénytermekkel várják a látogatókat. Ha valakinek számít a véleményem, szerintem megéri a Decsi-szőlőhegyre ellátogatni, modern és jó ízléssel van minden kialakítva.

2003-ban volt az a fordulópont a pincészet életében, amikor megértettük, mint jelent érett szőlőből, hozamkorlátozással készíteni olyan borokat, amelyek megállják helyüket a nemzetközi piacon – mondta Takler András – aki a pincészetnél a kereskedelmi és marketingfeladatokért felel – amikor arról kérdeztem, hogy melyik év volt számukra a legfontosabb. Amikor a világ egyik legelismertebb borbloggere, Alder Yarrow, 2005 decemberében a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte a 2003-as Reserve Cabernet Franc-t, ezzel a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető New Yorki-i éttermekben. Ez az exportpiacon elért siker nagymértékben hozzájárult a borászat továbbfejlesztéséhez. És hogy milyen irányok vezérlik most a pincészetet? – erre is válaszolt Takler András: Próbáljuk megérteni az idők szavát és szeretnénk visszatérni a finomsághoz és eleganciához. Természetesen a magas alkohol problémára is keressük a helyes megoldást, de ilyen meleg éghajlati viszonyok mellett, és ilyen erős löszös talajon, nem egyszerű pár éven belül megtalálni a helyes megfejtést. Hiszünk a Szekszárdi borvidéken a kékfrankos jövőjében, és büszkék vagyunk arra, hogy amikor még senki sem hitt itt ebben a szőlőfajtában, mi már 1999-ben kékfrankos válogatást készítettünk. A szekszárdi közösséggel együtt, mi is azt gondoljuk, hogy a szekszárdi bor inkább a kifinomultságról szóljon. A 20 éves ünnepi eseményen – amelyen én is hivatalos voltam – Fiáth Attila is osztotta ezt a véleményt, miszerint a kékfrankos jól érzi magát ezen a borvidéken és nagyon szép borokat ad, arról nem beszélve, hogy a világ olyan irányba megy, ahol a helyi szőlőfajták nagy szerepet kapnak. Éppen ezért Magyarországnak két zászlós bora lehet a jövőre nézve: az olaszrizling és a kékfrankos- tette még hozzá Attila.
Kóstolt borok
Syrah 2015 (hordóminta, a Bikavér Reserve 2015 potenciális alapbora)
A kékfrankos, syrah, merlot és cabernet sauvignon négyesből (mindegyik hordóminta), jelenleg ez tűnt számomra a legkerekebb, legkiforrottabb tételnek. Kis szellőzés után jó értelembe vett behízelgő illat, édes fűszerekkel, sok szederrel, fekete cseresznyével, szilvával, feketeborssal, fahéjjal, és pihentetve leheletnyi cappuccinoval. Határozott, de nem bántó tanninok. Elegáns, kedves tétel.
Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Ebben az évben csak ebből a völgyből három kékfrankos születik majd a pincészetnél. Ma már látszik, hogy a magyarországi vörösborok közül két fajta borral lehet a külföldi piacon megjelenni: cabernet franc és kékfrankos– legalábbis így gondolja Takler Ferenc. Illatában dominánsan megjelenik a fa, mellette pedig a fűszerek, érett erdei gyümölcsök, kis szilvalekvár és keserű csoki. Kóstolva viszont sokkal szebb árnyalatokat mutat, hordófűszerek, kávé, és nagyon érett gyümölcsök. Az évjáratból adódóan, a kelleténél picivel több alkohol, de jól belesimul a kissé vaskos testbe. Első töltésű 500 l zempléni tölgyfában érlelve, 13-14 hónapot.
Kékfrankos Selection 2000

Az idő rendesen megkoptatta erényeit, de mindig nagy megtiszteltetés ilyen borokat a kezemben tartani. Itt-ott még érezhetőek a gyümölcsök benne, de most inkább az animalitás, zöldfűszerek, rozmaring, és a kevés aszalt szilva kap főszerepet. Puha tanninok, a savak még összetartják, de kevés erényeket vonultat már fent. Ahogyan pihen, a zöldfűszeres jegyek halványulnak illatában, és megjelennek a kávés-csokis-meggyes jegyek. Tartogatni nem biztos, hogy megéri.
Bikavér Selection 2000

Hűvösebb illat, némi büdösséggel, főtt paradicsommal, és kevés aszalványokkal. Kóstolva még él a bor, de egy ideje már a leszálló ágba került. Könnyedebb korty, kis meggyel, de kevés érezhető tartalom van már a szerkezetében.
Bikavér Selection 2003
