Házi csokis brownie, vörösboros körtével

Házi csokis brownie, vörösboros körtével

Ha még sosem készítettetek otthon brownie-t, itt az ideje. Eszméletlenül egyszerű, így bárki bátran nekiláthat az elkészítéséhez. Puha, omlós, nagyon csokis, képtelenség neki ellenállni. Van, aki vaníliafagyival szereti, de én most vörösboros körtével ajánlom.   

Hozzávalók és elkészítési mód:

Brownie-hoz

  • 300 g étcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 100 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 5 tanyasi tojás
  • 1 tk sütőpor

A tojás fehérjét habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral együtt kihabosítjuk. Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáadjuk a kihabosított sárgájához és összedolgozzuk. Ezt követően jöhet hozzá az átszitált liszt, a kakaópor és a sütőpor, óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot és ismét óvatosan összedolgozzuk. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd mehet az előremelegített 170 fokos sütőbe nagyjából 20 percre. Ha elkészült, megvárjuk míg kicsit kihűl, egy pohár segítségével pedig formára vágjuk.  

Vörösboros körte

  • 4 db közepes méretű körte
  • virágméz
  • egy üveg száraz vörösbor (én Kamocsay Prémium Merlot 2017-et használtam)
  • 1 db narancs
  • fűszerek és aszalt gyümölcsök (például csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg, egy db Bourbon vaníliarúd, aszalt szilva, kandírozott ananász, aszalt vörös áfonya, körömvirág, hibiszkus virág)

A palack tartalmát beöntjük egy magasabb edénybe, hozzáadunk egy kevés vizet, majd a fűszereket, aszalt gyümölcsöket, illetve a narancsot felszeletelve. A körtéket megmossuk, hámozzuk, majd belehelyezzük az edénybe. Majdnem forrásig felmelegítjük az egészet, ízlés szerint édesítjük virágmézzel, majd hagyjuk állni minimum 20 percig lefedve. Kivesszük a körtéket, ráhelyezzük a brownie-ra, a forralt bort pedig leszűrjük, és a desszerthez vagy önmagában fogyasztjuk.   

Csokoládészósz

  • 65 g vaj
  • 180 g étcsokoládé

Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd tálalásnál rákanalazzuk a brownie-ra.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Merlot 2017

A Neszmélyi borvidék legmelegebb és legmagasabban fekvő dűlőjéről szüretelt Kamocsay Ákos Prémium merlot-ról, egy korábbi recept alkalmával ITT írtam bővebben.

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Shimeji gombás töltött padlizsán

Shimeji gombás töltött padlizsán

A shimeji gomba sült ételekhez, levesekhez, mártásokhoz, halas fogásokhoz egyaránt kiváló, Kínában legtöbb esetben savanyított változatban jelenik meg, míg Japánban levesekben, tésztákban, rizses fogásokban, vagy salátákban használják fel. Szerencsére Kelet-Ázsia egyik népszerű alapanyagát, a shimeji gombát már Magyarországon is, például szupermarketekben, könnyen be lehet szerezni. […]

Villámgyors kagylós spagetti, olasz módra

Villámgyors kagylós spagetti, olasz módra

Ha egy gyorsan elkészíthető, de finom és mutatós ételt szeretnék csinálni, általában a kagylós spagettire esik a választást. Alapanyagtól függően vagy Spaghetti alle Vongole-t (vénuszkagylós spagetti) vagy Spaghetti alla Puttanesca-t készítek, most viszont e két híres spagetti receptnek az ötvözésére került sor. Mint általában az […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .