Házi csokis brownie, vörösboros körtével

Házi csokis brownie, vörösboros körtével

Ha még sosem készítettetek otthon brownie-t, itt az ideje. Eszméletlenül egyszerű, így bárki bátran nekiláthat az elkészítéséhez. Puha, omlós, nagyon csokis, képtelenség neki ellenállni. Van, aki vaníliafagyival szereti, de én most vörösboros körtével ajánlom.   

Hozzávalók és elkészítési mód:

Brownie-hoz

  • 300 g étcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 100 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 5 tanyasi tojás
  • 1 tk sütőpor

A tojás fehérjét habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral együtt kihabosítjuk. Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáadjuk a kihabosított sárgájához és összedolgozzuk. Ezt követően jöhet hozzá az átszitált liszt, a kakaópor és a sütőpor, óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot és ismét óvatosan összedolgozzuk. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd mehet az előremelegített 170 fokos sütőbe nagyjából 20 percre. Ha elkészült, megvárjuk míg kicsit kihűl, egy pohár segítségével pedig formára vágjuk.  

Vörösboros körte

  • 4 db közepes méretű körte
  • virágméz
  • egy üveg száraz vörösbor (én Kamocsay Prémium Merlot 2017-et használtam)
  • 1 db narancs
  • fűszerek és aszalt gyümölcsök (például csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg, egy db Bourbon vaníliarúd, aszalt szilva, kandírozott ananász, aszalt vörös áfonya, körömvirág, hibiszkus virág)

A palack tartalmát beöntjük egy magasabb edénybe, hozzáadunk egy kevés vizet, majd a fűszereket, aszalt gyümölcsöket, illetve a narancsot felszeletelve. A körtéket megmossuk, hámozzuk, majd belehelyezzük az edénybe. Majdnem forrásig felmelegítjük az egészet, ízlés szerint édesítjük virágmézzel, majd hagyjuk állni minimum 20 percig lefedve. Kivesszük a körtéket, ráhelyezzük a brownie-ra, a forralt bort pedig leszűrjük, és a desszerthez vagy önmagában fogyasztjuk.   

Csokoládészósz

  • 65 g vaj
  • 180 g étcsokoládé

Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd tálalásnál rákanalazzuk a brownie-ra.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Merlot 2017

A Neszmélyi borvidék legmelegebb és legmagasabban fekvő dűlőjéről szüretelt Kamocsay Ákos Prémium merlot-ról, egy korábbi recept alkalmával ITT írtam bővebben.

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Új köntösbe öltözve

Új köntösbe öltözve

Megújult címkékkel köszönti a nyarat a könnyen felismerhető, jellegzetesen friss, gyümölcsös és virágos illatú tételeiről híres borászat, a Hilltop. Borsora címkéin egyedi aromatérképpel ábrázolja azt, hogy az adott tételre milyen ízek és aromák jellemzők, így még a laikusabb borfogyasztók is könnyen megtalálják, melyik bor illik […]

Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

A magyar konyha nem éppen a kalóriaszegény ételeiről híres, és némi túlzással még a húshoz is húst eszünk. A túlzásba vitt húsfogyasztás természetesen nem csak magyar sajátosság. Mint arról már egy korábbi, vitaindító írásomban is írtam, a mai társadalom soha nem látott mértékben zsákmányolja ki […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .