CultiVini: szimbiózisban a természettel

CultiVini: szimbiózisban a természettel

A CultiVini Borgaléria ismét kitett magáért, de mielőtt a lényegre térnék, engedjetek meg néhány gondolatot.

Rohanunk, soha meg nem állunk, és ahogyan Latinovits Zoltán fogalmazta, még arra sincs időnk, hogy összeszedjük magunkat és szembenézzünk a kérdéssel: mi végre tesszük? A felgyorsult világ és az elmúlt évtizedekben az iparosodás következményeként történt változások mértéktelen károkat okoztak nemcsak a természetnek, hanem a társadalomnak is egyaránt, hozzájárulva az egyén életmódjának és gondolkodásának egyensúly felborulásához. Bár az emberi mivoltunknak köszönhetően hajlamosok vagyunk mindig más irányba mutogatni ujjal, az ok és a megoldás csakis önmagunkban keresendő. A természetet tisztelni kell és élni hagyni, szükséges időnként megállni a körforgásban, pillantást vetni a saját magunk által kreált világra, amelyben rombolunk, pusztítunk, és sokkal többet fogyasztunk, mint amennyire szükségünk is lenne. Amíg egyes országokban az éhínség komoly fejtöréseket okoz, a fejlett országok pazarlása mértéktelen: az élelmiszerek 50%-a a kukában landol. Ijesztő gondolatok egy olyan társadalom számára, amely csak az elmúlt néhány évben kezd egy picit magához térni a fejlődésnek a zsákutcájából, szembesülve azzal, hogy naponta 24 000 ember hal éhen a világban. Miközben évente 25 millióval nő az ínséget szenvedők száma, és 11 millió kisgyerek hal meg éhség vagy alultápláltság következményeként a világon, a kutatók szerint az Európa és Észak-Amerika élelmiszer-hulladékából – pontosabban abból, ami a kukákban landol – többszörösen is orvosolni lehetne az éhínséget a világon. Felelőtlen fogyasztó társadalommá alakultunk, egyre többet és egyre gyorsabban akarunk, a nagy vállalatok pedig kizsákmányolva a természet tartalékait, mesterséges gyorsételekkel és finomított élelmiszerekkel árasztják el a piacot. Időnként az élelmiszerekben található vegyszerektől és ezeknek káros hatásairól hangos a sajtó, és bármennyire is úgy gondoljuk, vagy úgy akarják elhitetni velünk, hogy a vegyszerek maradvány nélkül tűnnek majd el a szervezetünkből, ezek hosszú távon terméketlenséget vagy tumoros betegségeket generálhatnak. Gyermekeink 10 évvel rövidebb életet élnek majd, mint mi, mindez azok az ételek és körülmények miatt, amelyekkel mi vettük körbe őket. Mégis, a sötét felhők közepette időnként kisüt a nap, és ahogyan a Hamu és Gyémánt Magazin őszi számában írtam, lassan kezd kialakulni egy tudatosabb, műveltebb és nyitottabb vendégkör, amelynek nem mindegy, hol és mit eszik nap, mint nap. Egyre fontosabbá válik számára az alapanyagok minősége és származása, és ez egy új löketet ad a gasztronómia számára, amely kezdi felismerni a minőség, az innováció, a jó minőségű, fenntartható gazdálkodásokból származó alapanyagok fontosságát. Az út még hosszú, de minden apró cselekvés és döntés hozzájárul egy új, élhetőbb irányhoz.

A CultiVini Borgalériában, a szervezők, a CultiVini Borgaléria és a MoVin Hungary által, a novemberi hónapban 11 borász gyűlt össze, hogy az organikus borok témakörét megvitassa, és közérthetőbbé tegyék a témában felmerülő fogalmakat és certifikációkat. Ilyen fogalmak a bio, az organikus (mindkettő ugyanazt rejtve magában), és a biodinamikus, melyek deklarálására a borok tekintetében különböző tanúsítványok léteznek. Természetesen mindkét kategória vegyszermentes gazdálkodásból származó bort jelent, de a biodinamikus gazdálkodás egyben filozofikus alapokon nyugvó módszereket is alkalmaz, és a bioval ellentétben, az ilyen termelők mindent egy területen szükséges, hogy megtermeljenek, a teljes gazdaságot egyetlen egységes élő szervezetként kezelve. De szó esett a táplálkozásról, élelmiszerekről és sok olyan más témáról, ami a tudatos fogyasztást vette a nagyító alá. A kerekasztal beszélgetés keretén belül felmerült a kérdés, hogy vajon képesek lennénk-e csupán a biogazdálkodásból származó élelmiszerekkel megoldani globálisan az élelmezést. Erre az ENSZ szakértői által készített tanulmány adta a válasz, miszerint a föld népességének élelmezése teljes mértében megoldandó lenne az ilyen élelmiszerek által. Ehhez azonban a globális agrárgazdálkodás gyökeres átalakítására lenne szükség, olyan változások, amelyek nem állnak érdekükben sem a gazdaságot irányító multinacionális vállalatoknak, sem ezek részvényeseinek. Kató András, a Terra Hungarica alapító tagja szerint, a profit az egyetlen mozgató eszme, és bár mindenki számára fontos a profit, korlátokat kellene szabni, főleg olyan területeken, amely az emberiség életét érinti. Nemcsak az élelmiszerek előállításánál fontos a vegyszermentes kezelés. Egy gyomirtó vagy drasztikus műtrágya a talajban, hihetetlen rombolást tud végezni a természetben, és amint Losonci Bálint is megemlítette, ezeknek használata megszakítja azt az egész folyamatot, amiből a talaj a szervetlen anyagokból, szerves anyagokat tud előállítani, arról nem beszélve, hogy ilyen drasztikusan kezelt talajnak minimum 5 évbe telik, hogy újból életre keljen. A biodinamikára koncentrálni nem nehéz, vélte Rókusfalvy Pál, aki szerint a természetközeli gondolkodás és a természettel való harmónia nagyon fontos, de ez az élet egyéb területeire is igaz, nem csak a borászkodásra.

A beszélgetés után a megjelent pincészetek borai is bemutatásra kerültek, melyek mellé a Házikó Catering szolgáltatta az organikus falatokat. Bár fáradtság miatt sok időt nem szántam kóstolásra, egy tételt mégis szeretnék a figyelmetekbe ajánlani: Bencze Családi Birtok, Pinot Noir 2013. Nem állítom, hogy a legkomplexebb tétel, amivel eddig találkoztam, viszont a maga egyszerűségében hibátlan, tiszta és jóivású, és az sem egy hátrány, hogy verhetetlen árban van.

Végezetül annyit szeretnék még elmondani, hogy itt az ideje, hogy felelős társadalommá alakuljunk, amely mindennap felelősen dönt az ételekről és borokról. A táplálkozás terén hozott jobb döntéseink növelik a saját és a gyermekeink életminőségét. A szőlőt hittel, bizalommal és törődéssel kell művelni, és minél kevesebb beleavatkozással.

Köszönöm a meghívást a szervezőknek, és bízom benne, hogy ez a beszélgetés csak a kezdete volt egy közös együttműködésnek, mely kapcsolattartási platformot biztosít a borász szakmának és összeköti a természethű bortermelőket a fogyasztókkal!

A kerekasztal beszélgetés borászai és résztvevői:

Susan Hanauer, Ralf Wassmann – Wassmann Bormanufaktúra, Villány

Pelle Marianna – Pelle Pincészet, Tokaj

Horváth József ‘Ráspi’– Ráspi Pince, Sopron

Krusóczky Tamás – Malatinszky Kúria, Villány

Losonci Bálint –Losonci Pince, Mátra

Pók Tamás – Pók Tamás Pincéje, Eger

Bencze István – Bencze Pince, Badacsony

Szentesi József – Szentesi Pince, Etyek-Buda

Rókusfalvy Pál – Rókusfalvy Pince

A beszélgetéshez csatlakozott Kató András – Terra Hungarica alapító tagja, Pilling Róbert, a

Tét Platform Egyesület kommunikációs vezetője, a Házipatika.com korábbi főszerkesztője és

Horváth Dóra a Greenwill alapító tagja.


Related Posts

Birgit Pfneiszl: „Aki a természettel dolgozik, annak nyitottnak és őszintének kell lennie”

Birgit Pfneiszl: „Aki a természettel dolgozik, annak nyitottnak és őszintének kell lennie”

Mesebeli hangulat, kedves és fiatalos lendületű, női érzékenységgel készült borok, shiraz és kenguruk. Mindez a Soproni borvidéken, és az ínycsiklandozó falatokról pedig még nem is ejtettem szót. Ha valaki még nem találta volna ki, hogy merre jártam, akkor most elárulom: két bájos és mindig életvidám […]

SZÓLÓ Pince – Tango és társai

SZÓLÓ Pince – Tango és társai

Hagyományteremtő szándékkal szinte napra pontosan, ugyanott, a Szent István Bazilika szomszédságában található Michelin-csillagos Costes Downtown étteremben mutatta be idén is a tállyai Szóló Pince a legfrissebb borait. Köztük a 2014-es Tango-t, melynek különlegessége, hogy flor alatt érlelődött, elkészítéséhez pedig az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!