Az első magyar sommelier, aki történelmet írt

Az első magyar sommelier, aki történelmet írt

A világ egyik legnehezebb vizsgáját abszolválva, 5 év tanulás után Czinki Tamás elérte azt, amiről világszerte mások csak álmodnak: Master Sommelier lett, egyben az első magyar is, aki ezáltal történelmet írt. Hatalmas eredmény ez nem csak számára, hanem egész Magyarországnak, hiszen a Court of Mastert Sommeliers intézmény 1969-es indulása óta ezt a címet kevesebb, mint 300 embernek sikerült elnyernie.

Czinki Tamás 2013-ban hagyta a háta mögött Magyarországot, az azóta eltelt időben pedig izgalmas karriert futott be külföldön: 2014-ben Adam Pawlowski Master Sommelier irányítása alatt elkezdett dolgozni a Michelin-csillagos angol étteremben, a Northcote-ban, ahol a sikeres Court of Master Sommeliers advance vizsgája után kinevezték Head Sommelier-nek. Szintén 2014-ben az év sommelier-je lett a Sud de France versenyen, 2016-ban pedig a Castel Cup Best Young Sommelier of Europe versenyen végzett a harmadik helyen, majd 2018-ban a UK Sommelier of the Year megmérettetésen bekerült a három fős döntőbe. A munka és a versenyek mellett több alkalommal kérték fel zsűritagként a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyére, a Decanter World Wine Awards-ra. Az eddigi pályáját nézve nyugodtan kijelenhetjük, hogy ezzel a teljesítménnyel az egyik legelismertebb magyar sommelier. Hogy miért van az, hogy alig hallani róla Magyarországon? – ez egy igazán érdekes kérdés, amit másoknak kellene feltennem…

Czinki Tamással, az Angliában élő és tevékenykedő Master Sommelier-vel korábban készített interjúm IDE kattintva olvasható el.

Tamásnak ez úton is gratulálok ehhez az eredményhez!

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: Czinki Tamás


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .