Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Kisebb egyeztetés után, de sikerült összehoznom egy közös kóstolóra az oldal csapatát, ami WineArtCulture Kóstolói Klub néven futna ebben a formában majd a jövőben. Természetesen csak abban az esetben, ha a borászatok, borkereskedők, borbárok részéről lesz igény ilyen jellegű szolgáltatásra, ahol a szakmájukban elismert szakemberek vakkóstolás útján, elfogultság nélkül mondanak szakmai értékelést a termékről. Mindezt úgy, hogy a WineArtCulture csapata többek között borászati szaktanácsadást, segítséget, hosszútávú együttműködést is vállal kérésre. A tervek szerint minden alkalommal egy borkereskedő vagy sommelier is csatlakozna a csapathoz. Az első WineArtCulture Kóstolói Klub vendége – amelyen a Bükki borvidék hat új közösségi borát, a Bálványt kóstoltuk – a Michelin-csillagos Costes étterem egykori üzletvezetője Vitkó László sommelier volt, aki jelenleg borkereskedőként tevékenykedik. De a mostani cikk nem a bükki Bálványról, hanem arról a számomra ismeretlen tokaji pincészetről, és ennek egyik furmintjáról szól, melyet meglepetésnek szántam – még a bükki borok előtt- a kóstolón.

A Domaine Darrieux pincészet tulajdonosa a francia születésű Darrieux Frédéric, aki 2005-ben gyakornokként jött Magyarországra. Tanulmányai befejezése után egy ismert multinacionális vállalaltnál helyezkedett el, ahol azok után, hogy megismerkedett a feleségével, úgy döntött, hogy Magyarországon szeretne letelepedni. Felesége szülei Mádon, a Szilvás dűlőben műveltek régebben egy kisebb területet, amit ketten a párjával átvettek. Az elején csak saját fogyasztásra készítettek bort, Keresztes Ákos (Myrtus pince) segítségével. Aztán a szőlőművelés és a borkészítés is a szenvedélyévé vált, így a meglevő területekhez továbbiakat vásárolt Mádon és Tarcalon. Tavaly már sikerült egy kis pincét is vásárolnia, aminek a felújítása még jelenleg is zajlik.

A kóstolt 2018-as évjáratú Domaine Darrieux furmint a mádi, vulkanikus talajú Szilvás-dűlőnek a terméke: kézi szüretet követően az erjedése és az érlelése tölgyfahordóban történt, nagyon kevés kezeléssel. A területet nem szántják és gyomírtót sem használnak, így a fű segíteni tud az élővilág fenntartásában, amitől természetes tápanyagban lesz gazdag. Tiszta illat fogad a pohárban, mely tükrözi a szőlőfajtát, és a 10%-ban hozzáadott hárslevelű is felismerhető benne, ami kis kedvességet kölcsönöz a bornak. Nagyon korrekt, jól elkészített bort kapunk a pénzünkért, hibátlan arányokkal. Jó inni, és a 2018-as meleg évjárat ellenére mégis szépen megtartotta a savait. Némi kesernye rontja az összképet lecsengésében, de ezért a pénzért nagyon pozitív a benyomás. 84/85 pont a jutalma.

WineArtCulture Kóstolói Klub résztvevői:

Dr. Konkoly Mihály (nemzetközi borakadémikus, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a WineArtCulture és a VinCE Magazin szerzője), Blazsovszky Péter (a Michelin-csillagos Babel étterem sommelier-je, a WineArtCulture szerzője), Vitkó László (sommelier, borkereskedő), Kalmár Borbála (a WineArtCulture és a VinCE Magazin szerzője), Németi Sándor (a WineArtCulture tulajdonosa/főszerkesztője, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Figyelő Hetilap és a VinCe Magazin szerzője)

A helyszínt a MyWine Bar & Shop biztosította

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: a pincészet facebook oldala


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .