Édes szamorodni kisokos

Édes szamorodni kisokos

Az édes szamorodni, mint termék elképzelése és újragondolása a 2013-as új termékleírással kezdődhetett meg igazán. Ezzel a lépéssel a borvidék eltörölte a 3 és 4 puttonyos aszút is és ezek helyét betöltheti egyik oldalról az édes szamorodni. Az édes szamorodni, mely árkategóriában közvetlenül a késői szüret felett és az aszú alatt helyezkedik el, megfelelő brandinggel/marketinggel lehet a borvidék azon terméke, ami már a prémium kategóriába tartozik, de még cashflow-t is képes hozni.

Analitikai értékei közelebb állnak a késői szüretéhez, viszont hordós érleltsége hosszabb, akár 12-15 hónap, így fogyasztása értőbb borfogyasztó kört mozgat meg, és a gasztronómiát is jobban leköti. Ami az aromatikáját és ízvilágát illeti, erősebben jelenik meg benne a botrytis, míg a késői szüretnél nem, vagy csak nyomokban jelenik meg. Cukortartalom szinten a szamorodni igazodik az évjárat adta savtartalomhoz, 90-130g/l között mutat szép egyensúlyt, illetve alkoholban 11-12,5%-kal az arisztokraták eleganciáját hozza, mint egy igazi úr. Ezzel szemben a késői szüret alkoholban 9,5-11,5%, cukortartalomban 90-110g/l között, s ennek megfelelően magasabb savakkal könnyebben iható. Érleltsége maximum pár hónap hordó, de hordós érlelés nélkül is készül. Az édes szamorodni felett, napjaink igazi királynője viszont az aszú, ami többek között beltartalma, aroma- és ízvilága, paraméterei, hordós érleltsége, eltarthatósága, és tradíciós technológiája miatt nem hasonlítható az előzőekhez.

Fogyasztói szempontból

Az édes szamorodni érzékszervileg a leírásnak megfelelően hosszútávon érlelhető palackban, természetesen megfelelő körülmények között. A pár éves édes szamorodni aromákban gazdag propolisos, barackos, citrusos, trópusi gyümölcsös, virágos, karácsonyi fűszeres, enyhén gombás, és ezek a fő illatjegyek ízérzetben is visszaköszönnek. (A bor évről évre ezen aromák elmélyülésével érlelődik tovább.) Ízleléskor komplex, strukturált, széles textúra tárul elénk rendkívüli ízhosszal.

Barta Pince szamorodni

Szamorodni definíció a tokaji termékleírás szerint:

Az édes szamorodni az aszúsodott és egészséges szőlőbogyókat is tartalmazó szőlőfürtök feldolgozásával készül. Minimum 6 hónapig tartó érlelés fahordóban kötelező. Tilos az alkoholtartalom növelés, édesítés, savtartalom növelés vagy csökkentés, illetve a termőhelyen kívüli palackozás. A szüretelt szőlő min. alkohol potenciálja 16%, min. savtartalma 5g/l, illetve min. maradékcukor tartalma 45g/l. Érzékszervi leírás szerint színe világos aranysárgától a mély aranysárgáig terjed, illatában a botrytiszes szőlő aromái keverednek az érlelési jegyekkel. Íze, zamata komplex, melyben meghatározóak a botrytiszből származó mézes, gyümölcsös jegyek, valamint az érlelés során képződő aromák.

Néhány gasztronómiai tipp

Apéritifként önállóan 3cl, a sav-cukor megadja az étkezés alapját. Előételekhez: hideg libamájhoz angol relish mangódarabokkal finom roppanós hatást ad. Ha a mangó dzsemként sűrítetten van a libamáj mellett egy teljesen más hatás érhető el. Főételekhez: kacsamell roséra sütve és egy kis bőrt rajta hagyva szépen vezeti a szamorodnit. A kacsamellhez tálaljunk narancsos-mangós mártást, ami édességével kiegészíti a szamorodnit. Szintén jó választás a roppanós máj kis karamellizált barnacukorral, de pirított vajas kaláccsal, vagy mango chuntey-val is szép összhangot ad. A thai ételek szintén nagyon jól harmonizálnak az édes szamorodnival, például thai zöld curry, tikka masala jó választás. Itt megjelenik a curry, az édesség és a könnyed csípősség is, ami egységet alkot a borral. Elődesszertekhez: sült sütőtök friss kecskesajttal és egy kevés mézzel csorgatva, vagy friss kecskesajt érett fügével. Desszertekhez: kéksajtokhoz, créme brulée kéksajt-habbal kiegészítve remek választás, akárcsak egy madártej meringue betéttel, érintésnyi sós-karamellás öntettel lecsurgatva.  Szinte az össze sós-karamellás, vagy baracklekváros desszert jól illik az édes szamorodnihoz.

Szerző: Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince főborásza

Borítókép: Dancsecs Ferenc


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .