LEGFRISSEBB ÍRÁSAIM

Balogh Zoltán – Mi hozza lázba a borivókat?

Balogh Zoltán – Mi hozza lázba a borivókat?

Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince gazdája sok boros témában megosztó és karcos véleménnyel rendelkezik, amit nem is rejt véka alá. Ezzel ki-ki nézetei szerint egyetért vagy sem. De nem is ez a lényeg, hanem többek között az, hogy pincészete, mely elsőként szerzett Somlón minden […]

Megtaláltam az egyik legjobb furmintot!

Megtaláltam az egyik legjobb furmintot!

A viszonyom a furminttal nem volt mindig felhőtlen, s erről nagyrészt nem én, hanem az a sok rossz és középszerű furmint tehetett, amit itt-ott kóstoltam. Legtöbbször azokon a fesztiválokon és borkóstolókon, ahová már egyre kevesebb alkalommal látogatok el. Biztos már említést tettem arról, hogy amikor […]

Brokkoli burgonyagombóccal…és egy pohár Lantos bor

Brokkoli burgonyagombóccal…és egy pohár Lantos bor

A Lantos Borház tulajdonos-borásza, Lantos Szabolcs, mint egy korábban vele készített interjúmban elmondta, származása, nagyszülei hagyatéka, a család, és a gyökerei Soltvadkerthez kötik, éppen ezért soha nem fordult meg a fejében, hogy máshol borászkodjon. Mint mesélte neki itt kell bizonyítania, és a borain és a […]

A hónap felfedezettje: Hilltop Chardonnay-Pinot Gris 1995

A hónap felfedezettje: Hilltop Chardonnay-Pinot Gris 1995

Ritkán adódik olyan lehetőség, hogy muzeális borokat kóstoljak, és még ritkább az az eset, amikor a borok készítője is jelen van. Főleg úgy, hogy a feleségemmel együtt azt a feladatot kaptuk, hogy párosítsunk megfelelő zenéket a borokhoz. Pontosan ez történt egy laza pénteki estén, amikor […]

Házi croissant, avagy a szabadság íze

Házi croissant, avagy a szabadság íze

A reggeli, ha nem is a legfontosabb, de tagadhatatlanul az étkezéseknek az a típusa, ahol minden nap ébredés után az ember még gondtalanul elmélázhat azon, hogy egy szuperhős képességeivel felvértezve aznap biztosan jobbá teszi a világot. Vagy legalább a saját maga életét. Mániákusan imádom a […]

Kacsa, Villány, kékfrankos

Kacsa, Villány, kékfrankos

Főzni jó, de az elkészült ételhez felbontani egy palack bort és elmerülni a bor-étel párosítás adta ízekben és harmóniákban mindig nagyobb élvezetet nyújt. Éppen ezért, érkezzen egy új recept a WineArtCulture vendégséfjétől, amihez most egy viszonylag új villányi pincészettől, a Streit Zagonyi borászattól ajánlok egy […]

Ilyen egy jó rozé: Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019

Ilyen egy jó rozé: Barta Anna Gamay Noir Rosé 2019

Amióta a járvány hívatlan vendégként betoppant mindannyiunk életébe, egy bizonyos rendszer szerint próbálom élni a mindennapokat. Például ha nincs más elfoglaltságom 9 óra 22 perckor szól az ébresztő, a reggeli kávémat – kizárólag eszpresszó, tisztán, cukor nélkül – az erkélyen fogyasztom, közben átolvasom a számomra […]

Balassa Pince: a 2018-as évjárat borai

Balassa Pince: a 2018-as évjárat borai

Balassa István különböző évjáratú borairól már írtam múlt év áprilisában egy hosszabb szösszenetet ITT a WineArtCulture oldalon, s mint már akkor is jeleztem, a garázsborászat 10 hektárról készült gyönyörű borai teljesen levettek a lábamról. Most viszont a 2018-as évjárat tételeit sikerült megkóstolni, így az aktuális […]

Rétegműfaj

Rétegműfaj

Valahogy pont ez a benyomásom Vámos Attila spontán erjesztésű 2015-ös évjáratú rozéjáról, mely erjedés után közel másfél évig pihent 1300 literes másodtöltésű hordóban. A végeredmény egy megosztó bor lett, amelyről bármilyen véleményt el tudok fogadni: azt is, ha valaki messziről elkerüli, de azt is, ha […]

Barta Pince Késői Szüretelésű Furmint 2017

Barta Pince Késői Szüretelésű Furmint 2017

A Barta Pince borairól már több írás is született a közelmúltban a WineArtCulture oldalon (lásd ITT, ITT, ITT), és valószínűleg a jövőben még írni fogok néhány borukról. Ennek oka egyszerű: Ujvári Vivientől, a Barta Pince fiatal borászától kaptam néhány palack bort ajándékba, és úgy döntöttem, […]


BOR-KALANDOZÁSOK

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

A Lantos Pincészet tulajdonosával és borászával, Lantos Szabolccsal egy vele készített interjúm alkalmával már találkozhattatok korábban az oldalon. A Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász mély lelkű, nagyon érzékeny ember, akivel élmény volt beszélgetnem. A közel 5 óra, amit Soltvadkerten töltöttem társaságában, gyorsan elrepült finom […]

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Minden eddiginél több kiállítóval és nagyobb látogatói létszámmal rendezték meg a 11. Borjour Magnumot 2020 februárjában. A tavalyi évben újdonság volt a mesterkurzusok megjelenése, amelyet idén egészen izgalmas irányban bővítettek. Két Master of Wine titulusú „BorJedi” is elfogadta a meghívást Demetri Walters és Frank Smulders […]

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Van egy álmom … a mátrai bor legyen világhírű! Ha egy kvízjátékon azt a kérdést kapnám – de szerintem bárki – hogy soroljon fel annyi mátrai borászt, amennyit csak tud, Babiczki László neve bizonnyal beleférne a top 3-ba mindenkinél. Bár alig múlt harminc, a nevével […]

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

„Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat Soltvadkerten borásznak lenni” – vallja a vele készített interjúmban a Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász Lantos Szabolcs, a Lantos Pincészet tulajdonosa és borásza. Mint említi, kellett egyfajta bátorság és elszántság, hogy a családalapítás után létrehozza családi pincészetét […]

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Furmint Február Nagykóstolót, melynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Több mint 200 bor – többségük a Tokaji borvidékről – került a vendégek elé az asztalra, de a rendezvényen más borvidékek is képviseltették magunkat: Somló, Mátra, Eger, Badacsony, […]