LEGFRISSEBB ÍRÁSAIM

Ami a királynőnek ékszer, az Villánynak bor

Ami a királynőnek ékszer, az Villánynak bor

Bár utam az elmúlt időben többször is vezetett Villányba, a Jammertal-dűlővel szemben található élményközpontba utoljára 8 évvel ezelőtt, a feleségemmel látogattam el. Kicsit szégyellem is magam, mert Nagy Zsolt, akivel egyébként a WSET-es tanulmányaink óta ismerjük egymást, nem mellesleg a szőlészeti munkálatokat hosszú évek óta […]

Kacsamell színes céklával

Kacsamell színes céklával

A kacsamell már önmagában is kiváló étel, de néhány egyszerű plusz alapanyaggal színesítve még fenségesebbé és izgalmasabbá tehetjük. Ha így készítitek tényleg puha és szaftos lesz, közben a bőre szép ropogós. Megkeresésemre a 10 éve Angliában séfként tevékenykedő volt osztálytársam ismét jelentkezik egy recepttel a […]

Legenda és valóság

Legenda és valóság

A természetes édes boroknak a készítése komoly hagyományokkal bír Tokaj-Hegyalján. S bár egyesek szerint Paracelsus – a világhírű orvos, alkimista és csillagász – nevezte először folyékony aranynak a tokajit, miután 1524-ben Magyarországon járt, majd ezután elsőként vitte ennek jó hírét a világban, a hiteles források […]

Piemonti marhatatár

Piemonti marhatatár

Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfje, egy újabb recepttel jelentkezik az oldalon, melynek elkészítéséhez egy különleges magas minőségű marhahúst használt, aminek saját egyedi íze van. A Piemonti „Omoso” marhákat 2013-ban hozta a Jumi cég a svájci Emmental tartományba. Az állatokat kis parasztgazdaságokban fenntartható módon tenyésztik, mindenféle […]

Grand Tokaj Kővágó Furmint 2016

Grand Tokaj Kővágó Furmint 2016

A korábban Tokaj Kereskedőház nevet viselő Grand Tokaj pincészet 2013-tól kezdte meg a megújulását. Mint olvasható a honlapjukon, az átalakulásra nemcsak azért volt szükség, hogy a borászat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeikkel, hanem hogy a tokaji borok újra elfoglalják az őket megillető helyüket a […]

Blazsovszky Péter: Összefogás a magyar borokért

Blazsovszky Péter: Összefogás a magyar borokért

„Blazsovszky Péter vagyok és közel 10 évig voltam a Babel Budapest vezető sommelier-je. Segítségért fordulok hozzátok. A mostani helyzet az egész gasztronómiát tragikusan érinti, többek között nekem sincs március közepe óta munkahelyem. A magyar borkultúráért dolgozó szakemberként azonban most nem a saját, a kollégák vagy […]

Bock József kedvence

Bock József kedvence

Igazán szép idővel jutalmazott eddig szeptemberben és októberben az ősz, sok napsütés, kellemes meleg napok, de most, hogy egyre jobban hűvösödnek a nappalok és esték, időnként jól esik a könnyedebb borok helyett komolyabb testű vörösborokat szürcsölgetni a pohárból. Például a villányi borász Bock József kedvence […]

Varga Ákos – elrugaszkodni a trendektől

Varga Ákos – elrugaszkodni a trendektől

Molnár Attila (ITT egy vele készült régebbi interjúm) és Nyíri Szása tulajdonosok irányítása alatt, idén ünnepli 30 éves fennállását Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az ikonikus Arany Kaviár. Az étterem, melyet hosszú évek óta Magyarország legjobb éttermei közé sorolja a szakma, a Michelin Guide pedig […]

Az első magyar sommelier, aki történelmet írt

Az első magyar sommelier, aki történelmet írt

A világ egyik legnehezebb vizsgáját abszolválva, 5 év tanulás után Czinki Tamás elérte azt, amiről világszerte mások csak álmodnak: Master Sommelier lett, egyben az első magyar is, aki ezáltal történelmet írt. Hatalmas eredmény ez nem csak számára, hanem egész Magyarországnak, hiszen a Court of Mastert […]

Talán az egyik legizgalmasabb borvidék

Talán az egyik legizgalmasabb borvidék

Talán az egyik legizgalmasabb spanyol borvidék kapcsán hirdettek kóstolót a közelmúltban a Vino Castilloban. Nem hagyhattam ki, hiszen az innen kikerülő borok nagy kedvenceim. Fontos tudni, hogy Priorat az egyik legmagasabb polcra helyezett borvidék a spanyol szabályozás szerint, hiszen Rioja mellett csak ez a borvidék […]


BOR-KALANDOZÁSOK

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

A Lantos Pincészet tulajdonosával és borászával, Lantos Szabolccsal egy vele készített interjúm alkalmával már találkozhattatok korábban az oldalon. A Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász mély lelkű, nagyon érzékeny ember, akivel élmény volt beszélgetnem. A közel 5 óra, amit Soltvadkerten töltöttem társaságában, gyorsan elrepült finom […]

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Minden eddiginél több kiállítóval és nagyobb látogatói létszámmal rendezték meg a 11. Borjour Magnumot 2020 februárjában. A tavalyi évben újdonság volt a mesterkurzusok megjelenése, amelyet idén egészen izgalmas irányban bővítettek. Két Master of Wine titulusú „BorJedi” is elfogadta a meghívást Demetri Walters és Frank Smulders […]

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Van egy álmom … a mátrai bor legyen világhírű! Ha egy kvízjátékon azt a kérdést kapnám – de szerintem bárki – hogy soroljon fel annyi mátrai borászt, amennyit csak tud, Babiczki László neve bizonnyal beleférne a top 3-ba mindenkinél. Bár alig múlt harminc, a nevével […]

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

„Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat Soltvadkerten borásznak lenni” – vallja a vele készített interjúmban a Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász Lantos Szabolcs, a Lantos Pincészet tulajdonosa és borásza. Mint említi, kellett egyfajta bátorság és elszántság, hogy a családalapítás után létrehozza családi pincészetét […]

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Furmint Február Nagykóstolót, melynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Több mint 200 bor – többségük a Tokaji borvidékről – került a vendégek elé az asztalra, de a rendezvényen más borvidékek is képviseltették magunkat: Somló, Mátra, Eger, Badacsony, […]