LEGFRISSEBB ÍRÁSAIM

Végre egy jó hír sokak számára!

Végre egy jó hír sokak számára!

Elsőként indul hivatalos, akkreditált sommelier szakmai képzés Magyarországon. Hosszú szakmai csendet tör meg 2020 szeptemberében a Magyar Sommelier Szövetség és a Central European Wine Institute (CEWI). A szakmai szövetség és az egyik legnépszerűbb WSET képzéseket nyújtó hazai boriskola egy igazi hiánypótló szakmai képzést indít Magyarországon. […]

Generációkon átívelő borkészítés

Generációkon átívelő borkészítés

A Moser család már a XII. században is szőlőt művelt, nem véletlen, hogy a legtradicionálisabb osztrák bortermelő családnak számítanak. A pincét 2000 óta Nikolaus Moser vezeti. Nagyapjához köthető az 1950-es években modernnek számító magaskordonos művelési mód, a „Lenz Moser”. 2006 óta biodinamikusan művelik a szőlőt […]

Ez az egyik legszebb magyar pinot noir

Ez az egyik legszebb magyar pinot noir

Ritkán szoktam dicsérni magyar pinot noirt-t, de János von Beöthy előtt megemelem a kalapomat. Ahogyan ő tud bánni ezzel a kényes szőlőfajtával, csak nagyon kevesen tudnak Magyarországon. Ebből adódóan évről-évre komoly szakmai sikereket könyvel el: például 2010-ben az első VinCe-n, akkori néven Decanter, 2006-os évjáratú […]

Banánkenyér házilag, olcsón és egészségesen

Banánkenyér házilag, olcsón és egészségesen

A banánkenyér annyira egyszerűen elkészíthető, hogy nincs az az ember, akinek ez nehézséget okozna. Csupán pár perc munka van vele, a végeredmény pedig isteni. Nálunk legtöbbször akkor kerül az asztalra, ha a feleségem megfeledkezik arról, hogy néhány napja éppen banánt vásárolt, így mire megtaláljuk a […]

Így is lehet csinálni…

Így is lehet csinálni…

Magyarországot képviselve, a világ egyik legnagyobb mintaszámú borversenyén volt alkalmam még a koronavírus-járvány előtt, februárban bírálni. A németországi Mundus Vininek az egyik kísérőrendezvénye egy észak-macedón borkóstoló volt, a vranec szőlőfajtára kihegyezve. Nagyon színvonalas sor és prezentáció volt, amelyre azzal tették fel a koronát, hogy az […]

Kiemelkedően jó terméssel várja a szüretet a Hilltop

Kiemelkedően jó terméssel várja a szüretet a Hilltop

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop pincészet. A magyar borászat szerint az idei év hektikusnak tűnő időjárása kifejezetten kedvezett a fehér szőlőfajtáiknak, a termés minősége, valamint a szüretig végrehajtott beruházásaik a prémium minőség felé emelik itthon, valamint a brit […]

Radó Denise: „Hitelesség nélkül nem lehet színházat csinálni”

Radó Denise: „Hitelesség nélkül nem lehet színházat csinálni”

Nagyinterjú Radó Denise, Jászai Mari-díjas színésznő, rendezővel. Színházról rendezésről, hitelességről, hitvallásról és karitatív munkáról. Színészdinasztiából származol, de mégsem szerettél volna színész lenni.  Makacsság állt ennek a hátterében? A színház világa szinte beszőtte az egész életemet, hiszen a családomból mindenki a színházhoz kötődött. Például nagypapám Radó […]

Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

„Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom. Az SZMsommelier borok […]

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Kisebb egyeztetés után, de sikerült összehoznom egy közös kóstolóra az oldal csapatát, ami WineArtCulture Kóstolói Klub néven futna ebben a formában majd a jövőben. Természetesen csak abban az esetben, ha a borászatok, borkereskedők, borbárok részéről lesz igény ilyen jellegű szolgáltatásra, ahol a szakmájukban elismert szakemberek […]

Bortrendek és borhibák

Bortrendek és borhibák

A borágazatban is időről-időre megjelennek trendek, amik látszólag uralják a közízlést, majd szépen lecsengenek, hogy teret adjanak az újabbaknak. Tagadhatatlan, hogy ezek felkavarják az állóvizet, szélesíthetik, vagy éppen szűkíthetik a látókört, de a trendek és a minőség sajnos nem járnak mindig kéz a kézben. Ez […]


BOR-KALANDOZÁSOK

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

A Lantos Pincészet tulajdonosával és borászával, Lantos Szabolccsal egy vele készített interjúm alkalmával már találkozhattatok korábban az oldalon. A Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász mély lelkű, nagyon érzékeny ember, akivel élmény volt beszélgetnem. A közel 5 óra, amit Soltvadkerten töltöttem társaságában, gyorsan elrepült finom […]

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Ilyen volt a Borjour Magnum 2020

Minden eddiginél több kiállítóval és nagyobb látogatói létszámmal rendezték meg a 11. Borjour Magnumot 2020 februárjában. A tavalyi évben újdonság volt a mesterkurzusok megjelenése, amelyet idén egészen izgalmas irányban bővítettek. Két Master of Wine titulusú „BorJedi” is elfogadta a meghívást Demetri Walters és Frank Smulders […]

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Babiczki László: „Nekem a munkám a hobbim, az életem”

Van egy álmom … a mátrai bor legyen világhírű! Ha egy kvízjátékon azt a kérdést kapnám – de szerintem bárki – hogy soroljon fel annyi mátrai borászt, amennyit csak tud, Babiczki László neve bizonnyal beleférne a top 3-ba mindenkinél. Bár alig múlt harminc, a nevével […]

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

Lantos Szabolcs: „A saját utamat járom”

„Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat Soltvadkerten borásznak lenni” – vallja a vele készített interjúmban a Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász Lantos Szabolcs, a Lantos Pincészet tulajdonosa és borásza. Mint említi, kellett egyfajta bátorság és elszántság, hogy a családalapítás után létrehozza családi pincészetét […]

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

Furmint Február: borok és gyors gondolatok

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Furmint Február Nagykóstolót, melynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. Több mint 200 bor – többségük a Tokaji borvidékről – került a vendégek elé az asztalra, de a rendezvényen más borvidékek is képviseltették magunkat: Somló, Mátra, Eger, Badacsony, […]