LEGFRISSEBB ÍRÁSAIM

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A Portugália legdélibb részén fekvő Algarve régió évtizedek óta vonzza a turistákat. A partmenti halászfalvak üdülővárosokká váltak, a strandok pedig egész nyáron tele vannak portugál és külföldi nyaralókkal. Algarve, élénk tengerparti üdülőhelyeivel, első osztályú turisztikai szolgáltatásaival és Portugália legjobb golfpályáival mára Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé […]

Az igazi kávékrém, ahogyan a profi cukrászok készítik

Az igazi kávékrém, ahogyan a profi cukrászok készítik

Krémes, könnyed, szuperfinom, nagyon kávés kávékrém. Kicsit időigényes az elkészítése, de az eredmény magáért beszél. A receptet Magyarország egyik legjobb vidéki éttermének cukrászától kaptam, aki anno mesterétől tanulta. Tortához, piskótához, vagy bármilyen más jellegű süteményhez, ami krémtölteléket kíván, tökéletes választás.   Kávékrém  Hozzávalók és elkészítési mód: […]

Varga Ákos sommelier: szükség lenne némi önvizsgálatra

Varga Ákos sommelier: szükség lenne némi önvizsgálatra

„Legyen szó marketingről, exportról, piacról, ároptimalizálásról, erős lemaradásunk van, közben hiányoznak az olyan zászlós borok, amikkel külföldön magunkra tudnánk fordítani a világ figyelmét” –vallja új interjúmban Varga Ákos, Magyarország egyik legjobb éttermének, az Arany Kaviárnak a sommelier-je.  Bár régen a sommelier szakmát nem övezte túl […]

Bíborkadarka, igazi magyar kuriózum

Bíborkadarka, igazi magyar kuriózum

„Ahogyan az ember egyre többet tapasztal, lát, és egyre jobban belemerül a szőlőművelés és borkészítés csodálatos világába, ha lehetősége adódik egy saját borászat létrehozására, akkor belevág a feladatba.” – mondta ITT, egy korábbi, vele készített interjúmban Juhász René, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven […]

30 perces spenótos kagyló

30 perces spenótos kagyló

Ha egy könnyű, finom és egészséges ebédre vagy vacsorára vágytok, akkor ezt a fehérboros bébispenótos feketekagylós receptet imádni fogjátok. Elkészítése előkészületekkel együtt nagyjából fél órát vesz igénybe, így még a rohanós hétköznapokban is gyorsan összedobható. Pirítós kenyérrel és egy pohár fehérborral az igazi. Bébispenótos feketekagyló, […]

A Demetervin csúcsaszúja Eurázsia sztárja lett – Interjú Dr. Demeter Endrével

A Demetervin csúcsaszúja Eurázsia sztárja lett – Interjú Dr. Demeter Endrével

Dr. Demeter Endre szőlész-borász, fergeteges sikerének örülhetünk együtt a héten, hiszen a Moszkvában megrendezett, nagyszabású Eurázsiai Bor és Párlat Versenyen (EAWSC) nagyarannyal jutalmazták a Demetervin 2013-as évjáratú Király furmint aszú borát. A verseny a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került […]

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A […]

Piros kockástól a csúcséttermekig és vissza

Piros kockástól a csúcséttermekig és vissza

A szocializmus kockás terítős vendéglőinek gondolatvilága mai napig sokunkat a nosztalgia jóleső melegségével tölti el. Vannak, akik eleve ebben a korszakban szocializálódtak és vannak, akiknek netán szüleik elbeszélései alapján égett bele az idealizált békebeli kép gyermekkori énjükbe. A rendszerváltást megelőző időszak vendéglátása azonban köszönőviszonyban sem […]

Újvilági tavaszi hangulat

Újvilági tavaszi hangulat

Az Etyek-Budai borvidék egyik meghatározó borászatát, a jelenleg 143 hektár szőlőültetvénnyel rendelkező és évente nagyjából 300.000 palack bort készítő Haraszthy pincészetet a Buenos Airesi születésű, de Magyarországon és Kaliforniában élő Carlos Alberto Coelho alapította 1996-ban Etyeken, az Öreghegyen. A borokon kívül a Haraszthy pincészet Matador […]

Amfora borkészítés Portugáliában

Amfora borkészítés Portugáliában

Amikor a Vinho de Talha kifejezést látjuk egy portugál bor címkéjén, biztosak lehetünk benne, hogy a bort amforában állították elő, vagyis agyagedényben történt az erjesztés. Ez a technika korántsem újkeletű. Az agyagamfora az egyik legrégebben használt edény folyadékok tartósítására és szállítására. Valójában ez a gyakorlat […]


BOR-KALANDOZÁSOK

Juhász René: Számomra a borkészítés hitvallás

Juhász René: Számomra a borkészítés hitvallás

„Ma már mindenki kézműves és bio borásznak vallja magát, mert divattá vált, közben nincs mögötte valós tartalom” – mondja új interjúmban Juhász René, a Mátrai borvidéken található René’s WineHeaven pincészet fiatal borásza és tulajdonosa, aki egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába. Hogyan lesz […]

A „magyar Toscana”

A „magyar Toscana”

A Neszmélyi borvidék nem csak azok számára nyújt remek kikapcsolódási lehetőséget, akik a borospincékért és a finom borokért keresik fel. A gazdag történelmi múlt, a természeti kincsek, a festői tájak, a jobbnál-jobb túrázási lehetőségek, és a járványmentes időkben a rendezvények sokasága, melyek színesítik a régió […]

Streit György: Maradandót szeretnénk alkotni!

Streit György: Maradandót szeretnénk alkotni!

„A bor kapcsolódásokról és értékőrzésről szól, szépsége többek között abban rejlik, hogy összefonódik a kultúrával, természettel, hagyománnyal és történelemmel. Mindezt úgy, hogy szimbiózist és harmóniát alkot ezekkel”- mondja legújabb interjúmban Streit György, a villányi Streit-Zagonyi új generációs borászat tulajdonosa, aki az 1848-as magyar szabadságharc, illetve […]

A terroir borai – Portugália

A terroir borai – Portugália

Portugália, a terroirok sokszínűségével hívja fel magára a figyelmet, amelyek földrajzi adottságaik és Európa nyugati partvidékén való elhelyezkedésük miatt alakultak ki. Az ország történelme szorosan egybeforrt a bortermelés kialakulásának történelmével. Már i.e. 2000-től mind a római, a mór, majd a spanyol uralom is jelentős hatással […]

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

Balassa Istvánnal, a Tokaji borvidék fiatal generációjának egyik legkiválóbb borászával beszélgettem, akinek a 2017-es évjáratú Bomboly szamorodniját a világ egyik legnagyobb presztízsű magazinja, az angol Decanter, beválasztotta 2020 legjobb 15 bora közé. A decemberi Figyelő Hetilapban veled készített interjúmban, még ha szűkszavúan is, de éppen […]