Jótékony hatású téli desszert

Jótékony hatású téli desszert

A természetben milliónyi olyan dolog van, amit sokan észre sem vesznek. A WineArtCulture vendégséfje, Dualszky-Kovács Péter Svájcban él és ott próbálja kihasználni a természet adottságait. Mint meséli, tavasszal az erdőt járva vette észre, hogy rügyeznek a fenyőfák, így gyűjtött fenyőrügyet, fenyőtobozt, amiből otthon fenyőtoboz mézet és fenyőrügy szirupot csinált. Winterthurban, a Trübli étteremben ahol éppen dolgozik, a kiszárított mézes fenyőtobozt egy reszelő segítségével a vendégeik előtt az asztalnál a desszertre szokta reszelni. Mindezt a vendégek legnagyobb meglepetésére, hiszen senki nem gondolná, hogy tobozzal fűszerezik a kész desszertet.

Egyébként a fenyőrügy szirupnak nagyon sok jótékony hatása van, például gyógyítja a megfázást, immunerősítő, és illóanyaga gyógyítja a reumás betegek panaszait. A következő receptje egy igazi téli desszert, amit kis figyeléssel bárki könnyen elkészíthet otthon is.  

Fenyőméz-tejföl mousse tejföl fagylalttal

Hozzávalók:

Fenyőrügy szirup zselé

  • 150 ml fenyőrügy szirup
  • 150 ml víz
  • 4 db lapzselatin
  • kevés fenyőrügy

A zselatint beáztatjuk és a meleg vízzel felolvasztjuk. A fenyőrügyeket apróra vágjuk, majd a szirupba keverjük a zselatinos vízzel együtt. Az elkészült zselét egy szilikonformába öntjük majd hűtőben hagyjuk kihűlni.

Fenyőtoboz mousse

  • 500 g tejföl
  • 150 ml fenyőméz
  • 8 db lapzselatin
  • 1 db lime
  • 250 ml tejszín

A tejfölt és a fenyőmézet összekeverjük, belereszeljük a lime héját és belenyomjuk a levét is. A lapzselatint beáztatjuk, majd óvatosan felolvasztjuk és folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a fenyőmézes tejfölhöz. A tejszínt habosra verjük, majd ezt is hozzáadjuk az eddig elkészült masszához. A kész mousse-t a formában lévő megdermedt zselére öntjük és fagyasztóba tesszük, hogy később ki tudjuk szedni a szilikon formából.

Ostya

  • 50 g liszt
  • 50 g tojásfehérje
  • 25 g barnacukor
  • 50 g vaj

A lisztet, tojásfehérjét és a barnacukrot egy habverővel erősen összekeverjük. A vajat folyékonyra melegítjük, majd a kész masszához keverjük. Betesszük a hűtőbe, míg vissza nem dermed. Szilikon formába kenjük és 175 fokon 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fenyőrügy gél

  • 140 ml fenyőrügy szirup
  • 100 ml víz
  • 3 g agar-agar

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk az agar-agart, majd kb 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a fenyőrügy szirupot, majd hűtőben fél napig teljesen keményre dermesztjük. Utána egy kézi mixerrel krémesre pürésítjük, tálaláshoz egy tubusba töltjük.

Tejföl fagylalt:

  • 500 g tejföl
  • 150 g porcukor
  • 1 lime
  • 50 ml tejszín

Az összetevőket összekeverjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Tálaláskor fenyőmézet csurgatunk rá.

Joghurt morzsa

10 g dehidratált joghurt (Sosa Yoghurt crispy)

A szárított joghurtot picit összemorzsoljuk.

Borajánlat:

Majoros „Major” 6 puttonyos aszú 2008

Majoros 6 puttonyos aszú 2008
Majoros 6 puttonyos aszú 2008

A borról egy korábbi bejegyzés alkalmával már ITT bővebben írtam.

Szerző, borajánlat és borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter 


Related Posts

A tökéletes grízdesszert, málnával és fagyival

A tökéletes grízdesszert, málnával és fagyival

Ha nem szeretnétek leragadni a tejbegríznél és a grízes tésztánál, akkor itt egy izgalmas desszert, amit a grízből tudtok készíteni. Friss málnával és házi fagylalttal az igazi, de ha valaki nem rendelkezik otthon fagylaltgéppel, akkor a vásárolt, jó minőségű vaníliafagyi is megteszi. Dualszky-Kovács Péter, a […]

Piemonti marhatatár

Piemonti marhatatár

Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfje, egy újabb recepttel jelentkezik az oldalon, melynek elkészítéséhez egy különleges magas minőségű marhahúst használt, aminek saját egyedi íze van. A Piemonti „Omoso” marhákat 2013-ban hozta a Jumi cég a svájci Emmental tartományba. Az állatokat kis parasztgazdaságokban fenntartható módon tenyésztik, mindenféle […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .