Egy generáció kell majd a változáshoz! – Káli Ildikóval beszélgettem

Egy generáció kell majd a változáshoz! – Káli Ildikóval beszélgettem

A Sánta Zoltánnal készült interjúmban megígértem, hogy a sommelier kérdésben megpróbálok eljutni a Magyar Sommelier Szövetséghez is, ami megtörtént, Lesti Zoltánnak, a Szövetség bizottsági tagjának köszönhetően. Hogy előrébb jutottam a sommelier kérdésben vagy sem, azt mindenki maga döntse el. A magam részéről annyit mondhatok, hogy amíg a különböző üzletek vagy éttermek vezetőit nagyon nem érdekli komolyabban az alkalmazottaik képzése, addig nagyon nehéz lesz. A sommeliereknek pedig ne csak a kitűzőjük hirdesse a pozíciójukat, hanem a tudásuk is, amihez jó lenne, ha társulna egy kis szerénység is. A Magyar Sommelier Szövetségnek jó munkát kívánok a célok eléréséhez. (szerk.)

A kérdéseimre Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke válaszol.

A Sánta Zoltánnal készült interjúmmal kapcsolatban szeretne valamit hozzáfűzni, megcáfolni vagy megerősíteni egyes kijelentéseket, állításokat?

Nem olvastam el részletesen, egyes részleteit Lesti Zoltán mutatta meg, interneten még nem néztem utána. Nem értem miért Sánta Zoltánt, akit tisztelek és nagyon jó kapcsolatom van vele, kérdezte a sommelier kérdésről. Nálunk van egy elnökség és stáb, aki tud nyilatkozni a Szövetségről, ezért is örülök, hogy most tudunk beszélni.

Az interjúm teljes terjedelmében nem csak a sommelier kérdésről szólt, próbáltam tőle is megtudni információkat. Reméltem eljutok önökhöz is. Köszönöm, hogy most időt szakított rám.

Ha jól tudom a Magyar Sommelier Szövetség nem tagja a Nemzetközi Sommelier Szövetségnek (A.S.I). Mi ennek az oka?  

Ez egy 2011 májusában alakult Szövetség. 2011 őszén jeleztük megalakulásunkat és kértük felvételünket a Nemzetközi Sommelier Szövetség felé, ami úgy működik, hogy két évig megfigyelői státuszban veszik fel az új Szövetséget, de a megfigyelői státuszhoz is keményen kell lobbyzni. Személyesen kiutaztam a Nemzetközi Sommelier Szövetség két közgyűlésére, ahol jeleztem írásban és szóban is, hogy megfigyelői státuszt szeretnénk kérni, de ehhez szükséges, hogy valamelyik ország ajánljon bennünket. Most az ajánláson dolgozunk. Európa egyik országának a Sommelier Szövetsége lett az ajánlónk, 2014-ben fogja a Nemzetközi Sommelier Szövetség tárgyalni a Magyar Szövetség megfigyelői státuszba való felvételét.

Akkor idővel remélhetőleg megoldódik ez a kérdés is?

Ez egy nagyon hosszú és lassú folyamat, de biztatást kaptunk, hogy idővel célba fogunk érni. Gondoljon bele, hogy a közgyűlések is félévente vannak, nem egyszerű hogy a világ minden tájáról mindenki ott legyen. Nyáron Bordeaux-ban, a Vinexpon, lehetőséget kaptunk, hogy bemutatkozzunk, vagy például annak ellenére, hogy még megfigyelői státuszban sem vagyunk, küldhettünk egy versenyzőt a 2013-as Sommelier Európa bajnokságra. Ez egy fajta kezdeti elismerés számunkra.

A másik magyar szervezetnek, aki most tagja a Nemzetközi Szövetségnek, mi lesz a sorsa? Két szervezet lesz egyszerre jelen?

Minden országból egyetlen egy tagja lehet a Nemzetközi Sommelier Szövetségnek. Azonban nem lenne etikus a másik szervezet nevében nyilatkoznom. Annyit még el kell mondanom Önnek, hogy soha nem gondoltam volna, hogy ennyi energiát igényel egy szakmai szervezetnek a folyamatos működtetése. A Magyar Sommelier Szövetségen belül nincsenek alkalmazottak, mindenki társadalmi munkában dolgozik, lehetünk kritikusak egy társadalmi szervezettel, hogy miért nem működik intenzívebben, de ne felejtsük el, hogy azt a havi húsz-harminc órát vagy akár azt az egy órányi munkát, amit beleteszünk, a családunktól vesszük el.

A különböző szervezetek összefogása nélkül, meg lehet-e valósítani megfelelő módon a magyar sommelier képzést? Mi a tapasztalata e téren, hisz én úgy tudom, összefogásról nem nagyon beszélhetünk? 

Azért nem indítottunk el eddig képzést, mert vártuk az oktatási törvény változását, ami most ősszel módosult. Most szeretnénk a képzést újragondolni és egy felsőfokú sommelier képzést elindítani.

Minden sommelier tényleg sommelier Magyarországon?

Minden országban változó. Itt nem csak a magyar helyzetet kell vizsgálni. Éppen ezért a Nemzetközi Sommelier Szövetség szeretne egy egységes képzési rendszert kialakítani. A sommelierek minden egyes országban bizonyos vizsgákat kell, hogy letegyenek és csak ezek után tekinthetők igazán hiteles sommeliereknek. A Nemzetközi Sommelier Szövetség is pontosan látja, hogy minden országban különböznek a fogalmak sommelier és sommelier között.

Ha jól értem, akkor a Nemzetközi Sommelier Szövetségtől várható egy komolyabb kontroll ezen a téren?

Így van. Hogy visszatérjek még a sommelier kérdésre, azt kell mondanom, hogy ma Magyarországon, sommelierek dolgoznak egyrészt éttermekben, szállodákban, másrészt pincészeteknél. Vannak olyan éttermek ahol a sommelierek nem csak ezt a feladatok látják el, hanem a pincér feladatot is. Sajnos, a mai gazdasági helyzetben ez egy kényszerűség. A jövője az lenne, ha a sommelier csak az italokkal foglalkozna, nem csak a borokkal, hanem az ásványvizekkel, párlatokkal stb.

Talán sok helyen a sommelierek nem rendelkeznek azzal az ismerettel, hogy odaírják a nevük mellé a sommelier szót. Tisztelet a kivételnek! Az országos képzési jegyzékben szereplő adatok szerint a sommeliernek ismernie kell a szénsavas italok készítési technológiáját, kellő szakértelemmel kell rendelkeznie a kávék, teák italválasztékának ismertetéséhez, alapvető tudással kell rendelkeznie a vendéglátás, a konyhatechnika, nyersanyagkezelés területén és koktélok párlatok, ásványvizek, szivarok területén egyaránt, stb. A borok különböző évjáratairól ne is beszéljünk. Mit gondol erről? Felkészültek ennyire a magyar sommelierek?

Nem elég felkészültek! Éppen ezért hoztuk létre a Sommelier Szövetséget, hogy összefogjuk ezt a szakmát és folyamatosan havi programokon keresztül, csiszolni tudjuk a tudásukat, addig, amíg nem léteznek minősített sommelier iskolák.

Úgy gondolom, hogy a különböző éttermek vezetőinek, a sommelierjeinek és azoknak a szervezeteknek, akik felelősek a sommelier képzésben, komolyan együtt kellene működniük. Ehhez képest nagy kegynek számít, ha egy munkahely időben elengedi az alkalmazottait továbbképzésre, miközben nyugati éttermekben, kifejezetten küldik továbbképzésre az embereket. Lehet ezen változtatni? 

Teljesen jól látja a helyzetet. Az éttermek bevonását én nem feltétlenül úgy képzelem el, hogy különböző szervezetekkel felvesszük a kapcsolatot, sokkal fontosabbnak találom a négyszemközti, személyes kapcsolat felvételt és a programjainkra éttermek vezetőinek, tulajdonosainak a meghívását. Ezáltal lehetővé tesszük, hogy lássák, itt komoly műhely munka folyik. Ez egy nagyon hosszadalmas munka, lehet, hogy egy generáció kell majd a változáshoz.

Ha a magyar sommelierek nem annyira felkészültek, hogy várhatjuk, hogy ilyen körülmények között komoly sikereket érjünk el nemzetközileg?

Ha most elkezdünk kinevelni sommeliereket, szerintem 6-8 év múlva várhatók komolyabb sikerek. Rájöttünk arra, hogy bajnokságokat kell szerveznünk, ahol gyakorlási lehetőséget biztosíthatunk a hazai sommeliereknek. Nem lehet „bedobni” őket egy Európai-, vagy Világbajnokságra úgy, hogy nem is nagyon ismerik azt a közeget, hogyan kell versenyezni, stb. Most is például egy Gyakorló Sommelier Bajnokságot tartunk, ahol versenyhelyzetet szimulálunk és kibeszéljük minden versenyző szereplését.

Mégis miközben nagyjából hetven sommelier dolgozik az országban, a Magyar Sommelier Bajnokságra 9 fő jelentkezett! Minek köszönhető az alacsony részvétel?

Nem mindenki tud kiállni közönség elé, nem mindenki alkalmas rá. Ismerek olyan sommeliert aki gyönyörűen dolgozik, de nem tud versenyezni, nem bírja a versenyzői stresszt.

Van jövője Magyarországon a sommelier szakmának?

Ha az éttermeknek van jövőjük, akkor a sommelier szakmának is van jövője. Én remélem azt, hogy a még mindig zajló „ gasztroforradalom”  egy húzó erő lesz a sommelier szakmának is.

Ha valaki sommelier szeretne lenni, hol tud tanulni akkreditált képzésen belül?

Jó kérdés! Tudomásom szerint jelenleg nincsenek akkreditált képzések.

Köszönöm szépen, további jó munkát kívánok a célok eléréséhez! 


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .