Egyik szemünk sír, a másik meg nevet – Hungarikum lett az Egri Bikavér

Egyik szemünk sír, a másik meg nevet – Hungarikum lett az Egri Bikavér

Hogy miért? – döntsük el közösen. Első lépésként ezt megosztom veletek: a Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a döntést pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be taps kíséretében március 21.-én Egerben. A bikavér hungarikummá minősítését Nyitrai Zsolt, Eger és térsége fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott kezdeményezte egy évvel ezelőtt.

Tehát az Egri Bikavér lett az első hungarikummá nyilvánított vörösbor. Igen, ne lepődjetek meg: az alsópolcos 399 forintos lőre, meg a gondossággal elkészített, jó minőségű bikavér is. Még mielőtt hungarikummá választották volna a bikavér márkát, vajon nem kellett volna egy minőségi szintet és árszegmenst meghúzni valahol? És ha még eddig nem zavartuk volna össze kellőképpen a bikavér fogalmával a fél borvilágot: van Egri meg Szekszárdi Bikavér, a készítésére vonatkozó előírások pedig mindkét borvidéken teljes mértékben eltérnek egymástól. Slusszpoén, hogy a két borvidék is jelentősen különbözik egymástól: az egyik északi, míg a másik déli fekvésű, így stílusában sem lesz soha egységes a bikavér. Sőt, ahogyan sok esetben tapasztaljuk még egy adott borvidéken sem. Más karakterű és más arculatú borok, bennem pedig a néhány költői kérdés után felmerült még egy: ha én nem tudom pontosan pár mondatban megfogalmazni, hogy mi az egri – de akár szekszárdi, balatoni, villányi – karakter, akkor hogyan várhatnám el a külföldi potenciális vásárlótól ezt?! Identitás, történet, marketing – mindez még csak gyerekcipőben jár Magyarországon. Márpedig e nélkül lehet bármennyire jó egy bor, senkit – rajtunk kívül – nem érdekel a világon. A bikavér szó pedig évtizedekig szitokszónak számított a külföldi piacon, így talán nem a véletlen műve, hogy az elismertebb pincészetek inkább fantázia név alatt palackozzák a bort.

Pro és Kontra

„Amíg egy kereskedőnek elmeséled, hol van Magyarország és mi az Egri Bikavér, addig ő már két láda olasz bort eladott” – foglalta össze tömören véleményét Kovács Nimród, amikor múlt évben találkoztunk a pincészeténél. Majd hozzátette, hogy bár a legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, ő nem igazán ért egyet ezzel, hiszen mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér.

De nézzünk másik véleményt: „A bikavér egy alapvető probléma. Nevéhez nem sok pozitívum tapad, sem Magyarországon sem pedig külföldön. Bár nagyon sok borász fél a változástól én Szekszárdon is azt képviselem, hogy ezt a nevet el kell felejteni.” – mondta a vele készített interjúmban Fiáth Attila, aki több magyar borvidéken segíti a fejlődést tanácsadóként. A két cikkemet, ha még nem olvastátok megtaláljátok ITT és ITT.

Természetesen a bikavér márkával kapcsolatban vannak pozitív vélemények is, például Pók Tamás határozottan állítja, hogy a jövőben a bikavér Eger vezető vörösbormárkája lesz. Illetve marad, hiszen az elmúlt században is az volt. De Gál Tibor is, mint oly sok más egri borász szintén erősen hisz ebben a márkában.

Pesti Vigadó

Sok vélemény, sok ellentmondás, de tegyünk most mindent félre és lépjünk ezen túl. Június 9.-én éppen a Pesti Vigadóban jártam, ahol a Hungarikum kóstoló – Egri Bikavér az értékek csúcsán elnevezésű esemény került megrendezésre meghívásos alapon. A 19 borászatot és csaknem 40 bort felvonultató kóstoló megnyitóján Koltai Lajos Kossuth díjas operatőr, filmrendező, az Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat művészeti vezetője, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Mága Zoltán hegedűművész és Habis László egri polgármester is mondott méltató köszöntőt.

Ami a kóstolt borokat illeti, még mindig nehezen tudom definiálni, hogy mi is valójában a bikavér. Ahány ház, annyi szokás meg hordó, megannyi házasítás és borstílus. Ha valaki tudja a választ és a megoldást, írjon rám nyugodtan. A rendezvény néhány tetszetős bikavérét viszont szeretném megemlíteni most, bár a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mire pár pincészethez odaértem, már nagyon melegek voltak a kóstolásra kínált borok. Ez nem egyedi eset, egyre többször találkozom rendezvényeken ilyen fajta gondokkal.

Tetszetős borokat kóstoltam a St. Andrea Szőlőbirtoknál (a komplex, terroir jegyeket viselő, kissé melegebb érzetű Hangács Grand Superior 2013 és a még fiatal Merengő Superior 2012) a Gál Tibor Pincészetnél (a könnyedebb textúrájú, fűszeres és gyümölcsös Titi 2015), a Thummerer Pincénél (a 2012-es Nagy-Eged Grand Superior gyönyörű formában van, tartalmas, selymes és vastag, jó minőségű és elegáns hordóval). De a Demeter Pincészet Selection 2012-es és a Besenyei Borház Superior 2013-as évjáratú bikavérei is – ha nem csalnak emlékeim – megérnek egy kört.

 (A szervezőknek köszönöm a meghívást)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .