Elképesztően finom házi sült körte recept

Elképesztően finom házi sült körte recept

A sült körte nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerű alapanyagok felhasználásával végtelenül variálható és nagyon ízletes: készülhet belőle vendégváró falat, köret, főfogás, vagy istenien finom desszert. A döntés mindig a ti kezetekben van. Ha szeretitek a körtét minden formában, akkor tutti nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok ezt az elképesztően finom desszertet. Viszonylag gyorsan elkészül, nem kell nagy tudás az elkészítéséhez, és grammokra sem kell mérni a hozzávalókat. A végeredmény pedig nem csak mosolyt, hanem elégedettséget is csal mindenki arcára.

Hozzávalók:

  • 1 db körte, személyenként
  • cukor
  • vaj
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • méz
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • datolyaszilva
  • opcionálisan borneói vaníliás zöldbors
  • vaníliás fagylalt
  • 1 db muffin, személyenként
  • porcukor

Elkészítési mód:

A körtét megmossuk, félbe vágjuk, kivágjuk a magházát és egy tepsibe tesszük. Rácsurgatunk egy kis mézet, megszórjuk őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, illetve opcionálisan egy kevés borneói vaníliás zöldborssal. A 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg majdnem megpuhul. Kivesszük, majd forró grill serpenyőben kicsit megsütjük.  

Avaníliarudat hosszában felvágjuk és egy kés segítségével kikaparjuk a magokat. Egy vastagabb aljú, magasabb edénybe felmelegítünk lassú tűzön nagyjából három evőkanál cukrot, majd amikor teljesen folyékonnyá, azaz szép sötétbarnává vált (fontos, hogy karamellizálás közben nem szabad keverni) hozzáadjuk a vanília kikapart magját, egy kis vajat (kb. egy kávéskanálnyit), és elkeverjük benne.

Egy tányérra helyezzük a körtét, a muffint, egy-két szelet datolyaszilvát, és mellé kanalazunk két kisebb gombóc vaníliás fagylaltot. Mindenre rácsurgatunk a karamellből, legvégül megszórjuk porcukorral. Akinek több a szabadideje készíthet házi muffint, illetve fagylaltot is, de aki gyorsan meg akarja úszni ennek a sült körtés desszertnek az elkészítését, vásárolhat jó minőségűt a boltokban. 

Borajánlat:

Myrtus Pince Sárgamuskotály 2018 (késői szüretelésű)

Keresztes Ákos boráról már ITT írtam bővebben. A 2018-as évjáratú késői szüretelésű sárgamuskotályt a magas maradékcukor tartalma miatt elsősorban a nagyon édes szájúaknak ajánlom, illetve desszertek helyett önmagában fogyasztva. De ki lehet próbálni ehhez a sült körte recepthez is.

Szerző, recept, fotók, borajánlat: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Füstölt lazacrózsák

Füstölt lazacrózsák

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg melegen füstölt lazac szeletek 60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva 1 fej hagyma, aprítva 1 gerezd fokhagyma 1 rúd vanília 2 dl tejszín 10 dkg vaj 4 kk lazackaviár 1 kis csokor zöldborsó hajtás ehető virágok mix​ Elkészítés Egy edényben felolvasztjuk […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..