Espumante – A portugál pezsgők titkai

Espumante – A portugál pezsgők titkai

Espumante (ejtsd: spu-mant) a pezsgő portugál változata.

Valószínűleg mindenki hallott már a cava-ról, Spanyolország híres pezsgőjéről, vagy a francia champagne-ról, esetleg az olasz proseccóról, melyeket országuk egy-egy adott régiójában készítenek. De mi a helyzet a Portugáliában előállított, kiváló minőségű pezsgőkkel, amelyek egyébként tökéletesen illenek az ország változatos konyhájához is?

Portugáliában nagy hagyománya van a Espumante néven ismert pezsgők készítésének, és a fent említett három pezsgőkészítő országgal ellentétben a Espumante nem csak és kizárólag Portugália egy adott régiójában vagy hűvösebb északi részein készül, hanem az ország mindegyik, még a napos déli régióiban is. Fehér, vörös és rozé stílusban is készülnek minőségi pezsgők, melyhez ismereteiket a portugál termelők Franciaországban szerezték. Bár hosszú történelme van a portugál pezsgő készítésének, az 1990-es években minőség szempontjából még mindig gyerekcipőben járt, és csak az ország határain belül fogyasztották. Sőt, valójában a 21. századig Portugálián kívül szinte senki sem hallott az ország pezsgőiről. 2018-ban azonban a világ legnagyobb pezsgőversenyén, amelyet Franciaországban rendeztek, az ország felhívta magára a figyelmet: Franciaország és Olaszország után, akik 9 helyet szereztek, az 5 ezüstérmükkel a portugálok is bekerkültek a  Top 10-be.

Távora-Varosa egy kicsi, távoli DOC borvidék Portugália közép-északi részén. Bár az ország két leghíresebb vörösboros régiója (északon Douro, délen Dão) között helyezkedik el, Távora-Varosa leginkább fehér, száraz pezsgőiről ismert. A régióban, ahol egyébként az ország első ciszterci kolostora is található, a ciszterci szerzetesek kezdték meg a pezsgők készítését. Ettől kezdve ez a régió kifejezetten a pezsgőkre összpontosított, és 1989-től kezdve a pezsgők miatt lett elhatárolt régió. Szőlőfajták tekintetében a malvasia fina adja a szőlőültetvények nagyjából felét, a fennmaradó részt pedig a fehér fajták közül a bical, cerceal, fernão pires és a gouveio, a vörösek közül pedig a tinta barroca, tinta roriz, pinot noir, touriga nacional és a touriga franca (a klasszikus Douro-i szőlőfajták) alkotják.

A magasról sugárzó nap és a hűvös hőmérsékletnek köszönhetően az itt készült pezsgők nem igazán könnyed texturával rendelkező italok, de elegendő aromás összetettséggel és savgerinccel rendelkeznek ahhoz, hogy néhány év pincében töltött idő után szépen kifejlődjenek. Ezek az italok gyümölcsösek és kiegyensúlyozottak, fehér gyümölcsök aromáival és virágos illatokkal. Jó párosítást alkotnak halételekkel, tenger gyümölcseivel és fűszerezett salátákkal. A legjobb minőségű pezsgők pedig remekül passzolnak akár a zsíros húsokkal is, például az országban oly népszerű malaccal. Távora-Varosa régió egyik legfontosabb Espumante termelője a Murganheira pincészet, amely régóta komoly figyelmet fordít a kiváló pezsgők készítésére.

Az ikonikus Vinho Verde régióban az egyre növekvő számú borászok izgalmas, frissítő pezsgőket készítenek az őshonos alvarinho, loureiro és trajadura szőlőfajtákból. Érett, kerek ízek, trópusi gyümölcsökben gazdag aromák jellemzik az itt készült italokat, melyek nélkülözik a pezsgőkre oly jellemző élesztős ízeket.   

Az utóbbi években a leggyorsabban fejlődő pezsgős régió a Setúbal-félsziget, Lisszabontól délre. Dão régió is bizonyította, hogy méltó versenytárs lehet, akárcsak Douro, ahol a minőségorientált márkák, borászatok elkezdték erre a célra használni a magasan fekvő szőlőültetvényeiket.

Bár ezek a régiók kiváló portugál pezsgőket készítenek, Bairrada messze a legnagyobb Espumante termelő régió, mivel az ország pezsgőtermelésének mintegy 80%-a ebből a régióból származik. Bairrada régióban nagy hagyománya van a palackban erjesztett pezsgőgyártásnak és ez a tendencia a 21. században folyamatosan fejlődik. Ez egy nagyon fontos terület a minőségi pezsgők terén, mivel az Espumante számára ideális szőlőfajtáknak természetesen magas savtartalomra van szükségük, melyet a hűvös Bairrada éghajlat remekül biztosít. Mivel a régió az Atlanti-óceán közelében helyezkedik el, az éghajlat jellemzően atlanti, enyhe és esős téllel, forró, de enyhén szeles nyárral. Így a szőlő érési ideje alatt ez a régió nagy hőingadozást mutat, néha a különbség eléri a 20°C-t is, ami kétségtelenül hozzájárul a szőlő savtartalmának a fenntartásához, nagy frissességet biztosítva a belőlük származó boroknak. A Bairrada pezsgők az illatos fernão pires, vagy az arinto, bical és cercial fajtákból, időnként chardonnay-ből készülnek.

Kevés vörös Espumante is készül a régióban, sőt, van néhány Blancs de Noirs is, melyek a baga szőlőből készülnek. Ezek a vörös italok krémes, gyümölcsös, ásványos pezsgők, figyelemreméltó savassággal. A minőségi Espumante kizárólag DOC Bairrada minősítéssel kerül forgalomba. Ahhoz, hogy a pezsgő ilyen minősítést kapjon, hagyományos módszerrel kell elkészíteni (a szüret évének feltüntetésével), és meg kell kapnia a VEQPRD (Vinho Espumante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada) tanúsítványt. Csak Bairrada régióban évente mintegy 7,5 millió palack pezsgőt értékesítenek, ebből kétmilliót DOC minősítéssel.

Az országban előállított pezsgők többsége (a teljes termelés több, mint 70%-a) fehér fajta, de szintén érdemes megemlíteni, hogy Portugália több pezsgőt importál, mint exportál. A pezsgők a teljes exportnak csupán 1,2% -át teszik ki, ami 7 millió eurót (mennyiségben 1,4 millió litert) jelent. A fő export célországok: Angola, Franciaország és Brazília. A ViniPortugal, a Portugál Borágazat Szakmai Szövetsége felmérése szerint Portugáliában a pezsgőfogyasztás csak 0,34 liter/fő, vagyis körülbelül 120-szor kevesebb, mint a borfogyasztás, ami 41 liter/fő.

A Espumante hatalmas minőségi ugrást tett az elmúlt évtizedben, melynek segítségével Portugália versenyre kelhet a világ bármely pezsgőkészítő országával. Bár a legjobb Espumante talán még várat magára, külső befektetések és szakértelem továbbra is folyamatosan áramlik ebbe a szépen fejlődő iparágba. Az egyetlen probléma csak az, hogy a portugálok a legjobb dolgokat maguknak tartják meg és csak viszonylag kis mennyiségű prémium márkát exportálnak. Tehát a pezsgők szerelmeseinek az egyetlen lehetőség a kóstolásra egy felejthetetlen bortúra Portugáliában, amelyre mindenkit szeretettel várok!

Szerző: Mokri Livía, Portugáliában élő borszakértő és sommelier

Fotók: Unsplash


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Koch pezsgő 2017

Koch pezsgő 2017

Koch Csaba (2019. Év Bortermelője) egy régi álmát váltotta valóra, amikor 2016-ban belekezdett a pezsgőkészítésbe. Az eddig forgalomba hozott pezsgőiből a 2017-es évjáratot tartom a legsikeresebbnek. Csak érdekességképpen: a közelmúltban ezt választották a Debreceni Bormustra 2020-as év csúcspezsgőjének.   Koch Csaba családjában a szőlőművelés és […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .