Stílusos etyeki bor

Stílusos etyeki bor

Hibátlan, könnyedségre hangolt tartalmas bor, jó pénzért. Ha egy ilyen bort kerestek, az Etyeki Kúria Chardonnay 2018-as évjárata tökéletes választás.

Etyek köszöni szépen, él, virul, szépül, és évről-évre fejlődik. Többek között Rókusfalvy Pál erőfeszítéseinek köszönhetően a borvidék lassan visszakerül a megérdemelt helyére. Sőt, a Törley tradíciókat folytatva az itt elő borászok egyre elkötelezettebben hisznek abban, hogy vissza kell kerülni azokhoz a hagyományokhoz, amik felrajzolták Etyeket a hazai boros térképre: a pezsgőkészítéshez. De ez nem is annyira meglepő, hiszen egy 2014-ben készítetett interjúmban Rókusfaly Pál, az elismert média személy, az Etyeki Pincefesztivál, Etyeki Kezes-lábas és az Etyeki Piknik kulturális gasztronómia fesztiválok elindítója, a Borászok Borásza rendezvény főszervezője már elmondta: „Mi a pezsgőkészítést, mint technológiát tudjuk a zászlónkra tűzni”.

Most viszont nem egy pezsgő, hanem az Etyeki Kúria Chardonnay 2018-as évjárata került a poharamba, mely 12 hónapot töltött finomseprőn, 75% acéltartályban és 25% 300 literes tölgyfa hordókban (ennek 30%-a volt új). Érdekességként még annyit, hogy az Etyek-Budai borvidéken összesen 219 hektár chardonnay található, ebből 111 hektár Etyeken és vonzáskörzetében.  Az Etyeki Kúria számára is fontos szőlőfajta, hiszen minden évben a prémium borcsalád oszlopos tagja. Az Etyeken 1996 óta működő borászat 27 hektár szőlőterülettel rendelkezik, de ez a jövőben plusz 5 hektárral fog bővülni, aminek többsége chardonnay lesz. Jelenleg a Nagy Látó-hegy és Kis Látó-hegy területeken 3 hektáron művelnek chardonnay-t.

A 2018-as évjáratú chardonnay egy letisztult, harmonikus bor, illata tele finom érett citrusokkal, lédús fehér húsú gyümölcsökkel, barackkal, licsivel, fehér virágokkal és nyári almával. Közben a háttérben a finoman adagolt hordó és az ebből adódó fűszerek is megjelennek, de ahogyan pihen, egy kis vanília, narancsvirág és déli gyümölcsök is feltűnnek. Kóstolva elsőre almás és citrusos, ami kiegészül déli gyümölcsökkel, ananásszal. Jó egyensúllyal rendelkező tetszetős bor, vajassággal, finom krémességgel, a végén pedig érett citrusosság jellemzi a kortyot. Közepes lecsengésében kis grapefruitosság. Friss, de jó arányokkal ellátott tartalmas fehérbor. 6p-

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Süllőfilé krémes zellerpürével

Süllőfilé krémes zellerpürével

Nem vagyunk egy nagy halfogyasztó nemzet, legtöbbször ünnepek alkalmával, leginkább karácsonykor kerül valamilyen hal az asztalra. Pedig a hal nemcsak nagyon finom, de fogyasztása rendkívül egészséges. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt 10 évben lassan, de folyamatosan nőtt a halfogyasztás mennyisége Magyarországon. A […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .