Ez történt 2017-ben a Szekszárdi-borvidéken

Ez történt 2017-ben a Szekszárdi-borvidéken

A tavalyi év is igen mozgalmas volt a Szekszárdi borvidék számára, az itteni borászok közössége 2017-ben is számos kóstolót és programot tartott helyben és Budapesten is, és persze a legfontosabb megmérettetéseken is jól szerepeltek a szekszárdi borok. Ezek voltak a legfontosabb történések a Szekszárdi borvidéken.

Az új arculat kialakítása

A 2016-os, sikeres arculatpályázat után elindult a közös munka az alkotókkal. A grafikusok kidolgozták minden felhasználási felület pontos megjelenését, kialakult a borvidék egyedi színskálája, tipográfiai rendszere, a plakátok, szó- rólapok és boros tasakok pontos megjelenése, így a szekszárdi borhoz méltó, modern végeredmény született. A nyertes csapattal pedig már a következő lé- pésen, az új borvidéki honlap megalkotásán dolgoznak.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Március elején már ötödik alkalommal rendezték meg az Egri borvidékkel kö- zösen az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt a Corinthia Hotel elegáns báltermé- ben. A kóstolót megelőzően a két borvidék borászai tartottak sajtótájékoztatót a bikavérről, illetve számos sommelier, kereskedő, szakíró és újságíró tudott érdemben megismerkedni a borokkal. A nagyközönség részére tartott esti rendezvény telt házas lett. A rendezvényt mindkét borvidéken szigorú válogatás előzte meg, a 31 kiállító pince borait a szakma és a nagyközönség is szerette.

VinCE Budapest

A VinCE Budapesten idén is Elizabeth Gabay Master of Wine tartott mesterkurzust Sebestyén Csilla Dip WSET társaságában, a „Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért?” témában. A jelenlevők rengeteg információt kaptak erről a bortípusról, a mesterkurzus második felében pedig a gyakorlatban is kipróbálhatta mindenki, hogy mennyire összetett feladat ez. A rendelkezésre álló tételekből végül a 45% kékfrankos, 5% kadarka, 20% merlot, 10% cabernet franc és 20% cabernet sauvignon felhasználásával készített bor nyerte el az előadók tetszését. A rendezvény ideje alatt a vendégek a borá- szok közös asztalánál is kóstolhattak szekszárdi bikavéreket, kékfrankosokat és kadarkákat.

Fuxlipremier

Hat pincészet készített 2016-ban fuxlit. A tavasszal debütáló sillereket a sajtó képviselői, szak- és általános újságírók a Divin Porcello borbárban kóstolhatták, ahol a borászatok képviselői személyesen meséltek a borokról és magáról a Fuxliról.

Szekszárdi Borvidéki Borverseny

Rangos esemény felkészült bírálókkal, ahová mindenki igyekszik a legszebb borait nevezni, a legjobb szekszárdi bikavér és kadarka címet elnyerni pedig komoly dicsőség. Idén 184 minta érkezett, amiből a legjobb kadarka Eszterbauerék 2016-os Nagyapám kadarkája lett, míg a legjobb bikavérnek, így Szekszárd város borának a Sebestyén Pince 2015-ös Iván-völgyi Bikavérét választották. A Vesztergombi Pince 2012-es Bodzási Merlot Válogatásánál magasabb pontszámot senki sem kapott. A Szekszárdi Borvidéki Borverseny Aranyérmes Palackos Borainak kóstolóján (Aranyos Kóstoló) 22 pincészet 44 borát lehet kóstolni, és emellett itt mutatták be hivatalosan Szekszárd város borát is.

Bikavér Borongoló

Első évben került megrendezésre a Bikavér Borongoló, Szekszárd északi ré- szén található 10 pincészet részvételével. Ingyenes buszjárattal és gyalog is bejárhatták a látogatók a pincészeteket, ahol borokkal és ételekkel várták a vendégeket. A rendezvény este a Bormúzeumban zárult egy közös programmal, szekszárdi borral és zenével.

Food Truck Show

Májusban rendezték az I. Szekszárdi Bortavasz és Food Truck Show-t a Béla király téren, ahol a különféle gasztronómiai finomságok mellett borokat is kóstolhattak a látogatók. Minden food truck egy-egy szekszárdi borásszal állt össze, így az ételek mellé ahhoz passzoló bort is kínáltak. Az idelátogatók kötetlenül, jó hangulatban ismerkedhettek meg a szekszárdi borokkal.

Pünkösdi Nyitott Pincék

2017-ben sokkal nagyobb szerencséjük volt az időjárással, mint az előző alkalommal, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évhez képest több embert láttak vendégül a Szekszárdi borvidéken. Színes programokkal készültek a pincék, volt rozéfelismerő verseny, lehetett régebbi évjáratok borait kóstolni, pincetúrázni, és minden helyszínen finom falatokkal is készültek.

Iván-völgyi Kadarka Túra

Ebben az évben már hetedjére rendezték meg az Iván-völgyi Kadarka Túrát, amire a jegyek pillanatok alatt elfogytak mindkét napra. Idén is a Kávé Házától indult az esemény, a tíz pince pedig a kadarkák mellett remek sillerekkel, fehér és vörösborokkal, valamint finom ételekkel várta a túrázókat.

Budapesti Borbár Túra

Július elején, a második Budapesti Borbár Túrán ismét találkozhattak a szekszárdiakkal az érdeklődők, ezúttal a Belváros közepén, a Nagymező utcai Bordó Bisztróban. A Budapesti Borbár Túra remek alkalom arra, hogy sok borkedvelő ismerkedjen meg új pincékkel, kevésbé ismert borvidékekkel. Ezen a napon a budapesti borbárok láttak vendégül borvidékeket, borászközösségeket, hogy bemutatkozhassanak. Itt délutántól késő estéig lehetett kóstolni, valamint a megjelent borászokkal beszélgetni.

Szekszárdi borok az Állatkertben

Borászataink a Budapesti Állatkert népszerű nyári koncertsorozatának voltak a partnerei. Az egyes koncertek előtt a vendégek különböző szekszárdi pincék borait kóstolhatták, ezzel is színesítve a programot. Júliusban Kern András koncertje előtt a Sebestyén Pince és a Németh János Pincészet, a Budapest Klezmer Band előtt az Eszterbauer Borászat és Bősz Adrián, Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra előtt a Heimann Családi Birtok, a Sárik Péter Trió koncertje előtt pedig a Vida Családi Borbirtok borait lehetett megkóstolni. Augusztusban Geszti Péter koncertje előtt a Sárosdi Pince, Malek Andrea, Szolnoki Péter és a Papa Jazz előtt a Schieber Pincészet, a Budapest Bár fellépése előtt a Szent Gaál Pincészet, az évadzáró „Sztártesók” koncert előtt pedig, ahol Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Tomi, Vastag Csaba, Király Linda és Király Viktor is fellépett, Dúzsi Tamás Pincéje kínált szekszárdi borokat a vendégeknek.

Nyári véradó kampány

A Magyar Vöröskereszt megkeresésére csatlakoztak az Országos Vérellátó Szolgálattal közös nyári kezdeményezésükhöz. Összesen 16 szekszárdi pince ajánlott fel borcsomagot a kampány sikerét segítve, a Bodri Pincészet pedig még külön nyereményként egy vacsorával egybekötött borkóstolót is biztosí- tott az Optimus Étteremben, ami után a pincészet vendégházában szállhatott meg a szerencsés véradó. Augusztusban a Schieber Pincészetben nyílt véradást szerveztek, amihez bárki csatlakozhatott.

Fotós alkotótábor

2016-ban rendezték meg először a fotós alkotótábort Szekszárdon, ahol a résztvevők egyedi látásmódjának köszönhetően új megközelítésből csodálkozhattak rá a borvidékre. Szerették az első tábor képeit, így a folytatás nem is volt kérdés. Augusztus végén a fotóművészek négy napon keresztül járták a szőlőket és a programhoz csatlakozott pincéket, hogy újabb izgalmas képeket készítsenek a borvidékről.

VinAgora Borverseny

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a világ minden tájáról érkezett szakemberek által zsűrizésre került borok között külföldi és hazai borok egyaránt megmérettettek. A versenyen számos szekszárdi pince kapott díjat. A „legjobb fajtabor” díját a Takler Borbirtok Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009 és a Mikóczi Pincészet Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2016 nyerte. Aranyérmet kapott a Bodri Pincészet Gold Optimus 2012, a Bősz Adrián Emese Cuvée 2012, a Bősz Adrián Szekszárdi Bikavér 2012, az Eszterbauer Borászat „Grand Vin” Cuvée 2012, a Garai Pincészet Kft. Sauvignon Blanc 2016, a Mészáros Borház és Pince Ohmerops Cuvée 2013, a Schieber Pincészet Quinta Essentia 2012, a Takler Borbirtok Takler Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2009 és a Takler Borbirtok Takler Szekszárdi Cabernet Sauvignon Premium 2012. Ezüsttel pedig a Fritz Borház Szekszárdi Bor-Duo 2013, a Fritz Borház Szekszárdi Két Dudás 2013, a Fritz Borház Szekszárdi Primus cuvée 2013, a Twickel Szőlőbirtok Kft. Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012 és a Twickel Szőlőbirtok Kft. Kajmád Szekszárdi Rosé Cuvée 2016 borokat jutalmazták.

VinAgora Borgála

A versenyhez kapcsolódó, egész napos VinAgora Borgálán az érdeklődők a beküldött borok mindegyikét – így az érmet kapott szekszárdi borokat is – megkóstolhatták, valamint bepillanthattak a borversenyek világába, és maguk is kipróbálhatták a pontozáshoz használt online értékelő rendszert.

Borkiválóságok Könyve

A Borkiválóságok Könyve legújabb köteteibe is számos szekszárdi borászat bekerült. A fehér- és rozéborokat tartalmazó kiadványban olvashatjuk, hogy borkiválósági elismerést kapott a Bodri Pincészet és Szőlőbirtok: Sauvignon Blanc 2016, a Bősz Adrián Pincészete Riesling 2013, a Hetényi Pincészet Fehér Cuvée 2016 és a Twickel Szőlőbirtok Liszt Olaszrizling 2016. A vörösborok közül Borkiválóság díjat kapott a Bősz Adrián Pincészete Bikavér 2012 és az Emese 2012; a Dúzsi Tamás & Családja Szegzárdi Borászat Kékfrankos rozé 2016, a Cabernet Sauvignon Rozé 2016 és a Kékfrankos Válogatás 2013; az Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016, a Tüke Szekszárdi Bikavér 2014 és a Tivald Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2013; a Feiszt Pince L’Incognito 2013 és az Erato 2013; a Fritz Borház Primus Cuvée 2013; a Halmosi Pincészet Szekszárdi Óvörös 2013; a Hetényi Pincészet Kékfrankos Rosé 2016 és a Merlot 2013; a Lajvér Borház Szekszárdi Rosé 2016, a Szekszárdi Kékfrankos 2014, a Szekszárdi Bikavér 2014 és a Kékfrankos Seleciton 2012; a Merfelsz Pince Bikavér 2013; a Mészáros Borház és Pince Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2015 és az Ohmerops 2013; a Németh János Pincé- szet Szekszárdi Siller 2016, a Cabernet Franc 2013 és a Cabernet Sauvignon 2013; a Pastor Pince Kadarka 2013 és a Bikavér 2013; a Posta Borház Merlot 2013 és a Cabernet Franc 2013; a Schieber Pincészet Szekszárdi Trilógia 2013; a Sebestyén Pince Rosé 2016 és a Görögszói Merlot 2013; a Szeleshát Szőlő- birtok Cabernet Sauvignon 2012; a Takler Borbirtok Rosetta 2016, a Cabernet Franc 2015 és a Syrah 2015; a Takler-Eszterbauer-Mészáros-Bodri Etalon 2013; a Twickel Szőlőbirtok Kft. Gróf Zichy Kékfrankos 2012 és a Kajmád Cabernet Sauvignon 2015; a Vesztergombi Pince Rose 2016, a Shiraz 2015 és a Turul 2014; valamint a Vida Családi Borbirtok Hidaspetre 2014 és a Szekszárdi Bikavér 2013

Szekszárdi Szüreti Napok

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi boros program már évek óta a Szekszárdi Szüreti Napok. Bár a szüret miatt mindenki elfoglalt, a Szüreti Napok igazi ünnep minden szekszárdi borásznak. A korai szüretnek köszönhetően már több standnál is lehetett friss borokat kóstolni. Több pince készült meglepetésekkel, egy-egy régebbi tétellel vagy magnum palackkal, a borkínálatra nem lehetett panasz, és az eső is csak rövid ideig zavarta meg a programot.

Top 100 magyar bor

A magyar borvilág kíváncsian várta az egykori Népszabadság-ranglista idei kiadványát. A szekszárdi borászatok jól szerepeltek ezúttal is, a 100-as listán ott van a Fritz Borház, a Schieber Pincészet, a Prantner Pince, a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Vida Családi Borbirtok, a Toronyi Pince, a Takler Borbirtok, a Szeleshát Szőlőbirtok, Bősz Adrián, a Tüske Pince és Hetényi János Pincészete is. Igazi büszkeség, hogy Prantnerék 2015-ös Szekszárdi Bikavére lett a legjobb a bikavérek között!

Sommelier-k Szekszárdon

A borvidéken folyamatosan azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb borokat ké- szítsük el. Ebben nagy segítség, ha azok is elmondják a véleményüket, akik nap mint nap dolgoznak a borainkkal – azaz a sommelier-k. Ezért meghívtuk az ország vezető éttermeinek szakembereit, hogy együtt kóstoljunk, gondolkodjunk a borokról, a Szekszárdi borvidékről, valamint kiemelten kezelt borainkról, a Szekszárd Palackban lévő kadarkáról, kékfrankosról és bikavérről. Az Ekler Viktor séf segítségével elkészült ételekhez, azaz a fogashoz, a kacsához és a szarvasgerinchez természetesen Szekszárd Palackba zárt borokat párosí- tottunk. Ezen túl Elizabeth Gabay Master of Wine és Sebestyén Csilla tartottak mesterkurzust, és várták a borvidék imázsát építő ötleteket, meglátásokat. Az egész napos programban intenzív kóstolások szerepeltek, a nap végén értékes visszajelzéseket kaptunk. Elizabeth Gabay Master of Wine az elmúlt másfél évben negyedik alkalommal látogatott a borvidékünkre. A fókuszban ezúttal is a borvidék saját palackjában lévő borok álltak, emellett Elizabeth több pincét is felkeresett, és a Szekszárdi Borászok Céhe Márton-napi közgyűlésén is felszólalt.

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Mint olvasható a honlapjukon, az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásukat 1987-től […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .