Farkassügér céklakrémmel és édesburgonyával

Farkassügér céklakrémmel és édesburgonyával

A farkassügért nem csak azért szeretem, mert roppant egyszerű vele dolgozni, hanem mert sokoldalúan felhasználható különböző köretek mellé is. A múltkor készítettem hozzá grillezett ananászos salátát, de mivel most több szabadidővel rendelkeztem, egy összetettebb köretet csináltam mellé. Elkészítése viszont nem igényel nagyobb konyhai tapasztalatot, így bárki bátran nekiláthat.   

Hozzávalók és elkészítési mód:

Céklakrém

  • fejenként 1 kisebb cékla
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • tejszín
  • só, bors

Jó alaposan megmossuk a céklát, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd puhára sütjük a 190 fokos sütőben. Melegen megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Botmixer vagy turmixgép segítségével alaposan összepürésítjük, amikor már nem darabos hozzáadjuk a tejszínt, majd a reszelt fokhagymát. Ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. Tálalás előtt kicsit melegítjük.  

Egészben sült farkassügér

  • fejenként egy darab tisztított farkassügér
  • vaj
  • kezeletlen citrom
  • tengeri só
  • fokhagyma
  • halanként 2 friss rozmaring ág
  • olívaolaj

Egy kis tálkában a vajat összedolgozzuk a reszelt fokhagymával és a tengeri sóval. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius fokra, a halat alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd az egyik oldalát három helyen beirdaljuk, és mindegyikbe egy vékonyka szeletelt fokhagyma darabkát teszünk. Hasüregét bekenjük a fokhagymás vajjal, belehelyezzük a friss rozmaringot, illetve két citromkarikát. A sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a halat, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd a sütőbe helyezzük. Időnként egy kis fokhagymás vajat helyezünk a halra, míg szép ropogósra sül.

Sült édesburgonya

  • 1 db nagyobb méretű édesburgonya
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • szárított rozmaring
  • chili és só ízlés szerint

Az édesburgonyát meghámozzuk, közepesen vastag hasábokra vágjuk, hideg vízben megmossuk, majd egy konyharuha segítségével szárazra töröljük. Belehelyezzük egy keverőtálba, hozzáadjuk a keményítőt, chilit, reszelt parmezánt és fokhagymát, majd nagyon kis mennyiségű olívaolajjal jól összekeverjük. Ha végeztünk, áthelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyenletesen elosztjuk, vigyázva arra, hogy a hasábok ne kerüljenek egymásra. Ízlés szerint rászórunk szárított rozmaringot, majd a 190 fokos sütőben nagyjából 20-25 percen keresztül ropogósra sütjük.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé 2020

Kamocsay Ákos rozé

Megnyerő finom illatában szamóca, málna, piros bogyós gyümölcsök, ringló- és szilvahéj, licsi és fűszerek, amikhez társul némi parfümösség és narancsvirág is. Tartalmas rozé, de mégis könnyed és kellően lendületes a szájban, a korty friss, tele gyümölcsökkel. Jó arányokkal rendelkező zamatos bor, mely itatja magát rendesen. Ízében is visszahozza az illatában tapasztalt jegyeket, amihez párosul piros grapefruite, ribizli és pomelo is. Kellemes tapintású bor, amelynek finom fanyarság kíséri a kortyvégét.

Szerző, recept, fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Különlegesen jó neszmélyi borokat várhatunk

Különlegesen jó neszmélyi borokat várhatunk

Késve éledő szőlő, évtizedek óta nem tapasztalt jégverés, szélsőséges nyár, mégis nagy várakozásokkal tekint a 2021-es borok elé a Neszmélyi borvidék legnagyobb borászata. Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza szerint évtizedek tapasztalata, hogy a páratlan évek mindig kínálnak valami különlegességet, a sokszorosan díjnyertes Kamocsay Ihlet Cuvée […]

Zamatos rozé

Zamatos rozé

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat. A vékony […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .